Χάρη στους Ευρωπαίους που την αποίκησαν πολύ νωρίς, η Νότια Αφρική είναι από τις παλαιότερες οινοποιητικές χώρες στον κόσμο και τα κρασιά της για χρόνια χαρακτηρίζονταν από το Ευρωπαικό στυλ. Ο ιδρυτής του Cape Town Jan van Riebeeck έφτιαξε το πρώτο καταγεγραμμένο κρασί στην ιστορία της Νοτιοαφρικανικής οινοποιίας το 1659 κιόλας.Το Κτήμα Constantia,που πολύ αργότερα διασπάστηκε σε Groot (μεγάλο) και Klein (μικρό) ιδρύθηκε το 1685 και για αρκετά χρόνια τα κρασιά του είχαν θέση ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Ήδη από το 1918 η συστηματική ενασχόληση των κατοίκων με το κρασί οδήγησε στη δημιουργία εντός μεγάλου οινοποιητικού συνεταιρισμού (KWV) ο οποίος πέρα από τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων είχε και κρασιά με σαφή ποιοτικό προσανατολισμό. Η KWV αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο μέχρι το τέλος του apartheid.
Η εντυπωσιακή και κατακόρυφη σχεδόν ανοδική ποιοτική πορεία και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών των Νοτιοαφρικανικών κρασιών ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την βαθμιαία αλλαγή της φυσιογνωμίας των κρασιών,που από έντονα επηρεασμένα από το Ευρωπαικό στυλ, άρχισαν να στρέφονται σιγά-σιγά προς το πιο πληθωρικό και εντυπωσιακό στυλ κρασιών του Νέου Κόσμου.
Στην Νότια Αφρική υπάρχουν, από το 1973,εξήντα περίπου περιοχές ονομασίας που ακολουθούν το Ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο προκρίνει την έννοια “Οίνοι Προέλευσης”.Τα κρασιά που παράγονται στις περιοχές αυτές οφείλουν να προέρχονται κατά 100% από σταφύλια της συγκεκριμένης περιοχής και να οινοποιούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων. Το Μεσογειακού τύπου κλίμα των περισσοτέρων αμπελουργικών περιοχών της χώρας, χαρακτηρίζεται από έντονη ηλιοφάνεια και ξηρή ζέστη παράλληλα όμως ενισχύεται από την ωφέλιμη επιρροή της θάλασσας αφού οι περισσότερες περιοχές γειτνιάζουν με τον Ατλαντικό και με τον Ινδικό ωκεανό.Αυτός ο τύπος κλίματος δίνει στα κρασιά ένα χαρακτηριστικό, αρκετά “φωτεινό” και “θερμό” στυλ. Στην Νότια Αφρική καλλιεργούνται όλες οι διεθνείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες.To Chenin Blanc, από την Κοιλάδα του Λίγηρα της Κεντρικής Γαλλίας, είναι μακράν η πιο καλλιεργούμενη λευκή ποικιλία και λόγω της μεγάλης έκτασης των καλλιεργειών θεωρείται σχεδόν “εθνική”. Τα κρασιά από Chenin Blanc τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημάδια ουσιαστικής ποιοτικής βελτίωσης. Το Pinotage μολονότι είναι από τις λιγότερο καλλιεργούμενες ερυθρές ποικιλίες,θεωρείται η εθνική ερυθρή ποικιλία σταφυλιού και προέρχεται από την διασταύρωση Pinot Noir και Cinsault.Για χρόνια στη Νότια Αφρική επικρατούσε ποσοτικά η παραγωγή “port”,“sherry” και γλυκών κρασιών, η εξέλιξη όμως των γευστικών προτιμήσεων σε συνδυασμό με την νομοθετική κατοχύρωση και την απαγόρευση παραγωγής κρασιού με τα συγκεκριμένα ονόματα εκτός των χωρών και τόπων παραγωγής τους συνέβαλε στην αλλαγή φυσιογνωμίας του οινικού τοπίου της χώρας. Σήμερα στη Νότια Αφρική παράγονται πολύ σοβαρά ξηρά, κυρίως, κρασιά.
Μερικές από τις σημαντικότερες οινοπoιητικές περιοχές της Νότιας Αφρικής είναι το Paarl, η Constantia,το Stellenbosch,το Robertson και το Franschhoek. Μεταξύ των πολλών γνωστών και αξιόλογων οινοποιείων είναι και οι εταιρίες : Kanonkop, KWV, Bouchard Finleyson, Graham Beck, Fairview, Meerlust, Groot και Klein Constantia, Boukenhoutskloof, και Steytler.
Αλ. Σ.