Σκληρό γαλλικό τυρί ΠΟΠ από την περιοχή της Σαβοΐας και θεωρείται συγγενές με την ελβετική γραβιέρα. Παράγεται από πλήρες αγελαδινό γάλα, σε κεφάλια των 20-70 κιλών και συμπιέζεται σε καλούπια. Το άρωμα του είναι πολύπλοκο γεγονός που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα χλωρίδας στα αλπικά βοσκοτόπια της Σαβοΐας. Παρασκευάζεται, στην πλειονότητα του, σε μικρά τυροκομεία, με τον παραδοσιακό τρόπο που απαιτεί συχνή ανάδευση της τυρόμαζας έτσι ώστε να αποκτήσει απαλή υφή. Το τυρί περιβάλλεται από μια σκληρή και καλά τριμμένη κρούστα, η οποία αποκτά ένα χρυσό καφετί χρώμα, όταν το τυρί ωριμάσει (ο ελάχιστος υποχρεωτικός χρόνος είναι 4 μήνες). Εσωτερικά παραμένει απαλό κίτρινο, λείο και έχει ελάχιστες τρύπες. Ενώ η αρωματική του ένταση είναι χαμηλή στο στόμα αναγνωρίζεις εύκολα τα αρώματα του φουντουκιού και του ψημένου ψωμιού. Το μποφόρ καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, χρησιμοποιείται σε σάντουιτς, καναπεδάκια, γκρατέν, στο κροκ-μεσιέ, σε διάφορα μπενιέ, αλλά και για να δώσει άρωμα σε αρκετές παρασκευές με τυρί. Συνήθως το συνοδεύουν με κόκκινα, ξηρά κρασιά και ιδανικά με ένα vin jaune από την περιοχή του Jura