Ημίσκληρο τυρί από πρόβειο, απαστερίωτο ή παστεριωμένο γάλα ΠΟΠ στην περιοχή της Μάντσα (Ciudad Real), γνωστή και ως πατρίδα του Δον Κιχώτη. Παρασκευάζεται σε κυλίνδρους ύψους 10 εκ. και διαμέτρου 25 εκ. που φέρουν κιτρινωπή κρούστα. Εσωτερικά το τυρί είναι αχνό κίτρινο, με πολύ μικρές τρύπες. Πολλές φορές προτείνεται μέσα σε ελαιόλαδο (manchego in aceite), αλλά πιο συχνά προσφέρεται κερωμένο. Η γεύση του είναι βουτυρώδης, με νότες ξύσματος εσπεριδοειδών και με μια επίγευση που όσο περνάει ο χρόνος στρέφεται προς τους ξηρούς καρπούς. Το μαντσέγκο απαιτείται να ωριμάσει για 2 μήνες πριν βγει στην αγορά με την ένδειξη «fresco». Χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε τάρτες, γκρατέν και πίτες. Το ώριμο μαντσέγκο, που παλαίωσε για 3-13 μήνες ονομάζεται «manchego curado» και θεωρείται ένα κατεξοχήν επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει με ώριμα και ταννικά κόκκινα ή με ένα χορτώδες albarino, που θα προβάλει τον ρουστίκ χαρακτήρα του τυριού.