Πρόκειται για ένα λευκό τυρί που παράγεται από τη μείξη του τυρογάλακτος με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο πλήρες γάλα ή με κρέμα γάλακτος. Έχει κατοχυρωθεί ως τυρί ΠΟΠ για τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το τυρόγαλα που μαζεύεται από την κρυφή του καζανιού τοποθετείται σε ειδικά υφασμάτινα καλούπια, από τα οποία παίρνει το χαρακτηριστικό του σχήμα. Το χρώμα του είναι λευκό κι η νωπή του μάζα συμπαγής και κρεμώδης, με ένα ελαφρύ άρωμα γάλακτος Η γεύση του είναι πλούσια, αισθητά λιπαρή κι υπόξινη. Το μανούρι καταναλώνεται ως επί το πλείστον ως επιτραπέζιο τυρί. Συνοδεύει πιάτα λαδερών, όπως κι η φέτα. Συχνότερα όμως σερβίρεται την ώρα που επιδορπίου, συνοδευόμενο συνήθως από φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται σε πίτες και τάρτες, σε σαλάτες ή σε γλυκά. Η βελούδινη υφή του κι η πλούσια γεύση του επιτρέπουν να το συνδυάσουμε με διάφορα μυριστικά ή μπαχαρικά για αυτό συχνά προτείνουν ως άρτυμα του το μαυροσουσάμο. Το παλαιωμένο μανούρι χρησιμοποιείται, τριμμένο, σε παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών. Ως λευκό τυρί συνοδεύεται από λευκά ξηρά κρασιά την ώρα του φαγητού ή από λευκά γλυκά την ώρα του επιδορπίου. Το παλαιωμένο μανούρι μας καλεί περισσότερο για τσίπουρο ή παλαιωμένα βισάντο.