Με το όνομα crottin παρουσιάζονται διάφορα γαλλικά τυριά από πλήρες κατσικίσιο γάλα, με μορφή μικρής συμπαγούς σφαίρας. Το κροτέν έχει ημίσκληρη μάζα, λευκού ή ζαχαρί χρώματος, που περιβάλλεται από φυσική λευκή επιδερμίδα, που ενίοτε είναι «ανθισμένη», οπότε αποκτά μπλε ή γκρι-σταχτί χρώμα. Κάποια κροτέν πωλούνται τυλιγμένα σε άχυρο ή σε αμπελόφυλλα. Το Crottin de Chavignol είναι AOC Σανσέρ. Όταν το κροτέν παλαιώνει θρυμματίζεται ευκολότερα. Στη μύτη ξεχωρίζεις το κατσικίσιο γάλα του και στο στόμα τη χαρακτηριστική υπόξινη, γαλακτώδη γεύση του. Το κροτέν καταναλώνεται ως έχει, ως κολατσιό αλλά και μετά το φαγητό, μαζί με άλλα κατσικίσια τυριά και σε συνδυασμό με πρόβεια ή αγελαδινά. Κάποιο το προτείνουν, ζεσταμένο στη σαλάτα, όσο είναι ακόμα πολύ φρέσκο. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε τάρτες, ως βάση για σάλτσες, σε πιάτα ζυμαρικών ή σε ομελέτες και σαλάτες. Λόγω του όξινου χαρακτήρα του, συνδυάζεται κυρίως με λευκά κρασιά από την περιοχή του όπως το Sancerre και το Pouilly ή ένα λευκό από σοβινιόν γενικότερα, από όπου κι αν προέρχεται καθώς και με τα πιο ελαφριά κόκκινα, όπως φυσικά είναι το Sancerre.