Η περισσότερο καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία της Ιταλίας. Με εξαιρετικές δυνατότητες, είναι ταυτισμένη ποιοτικά με την Τοσκάνη και-ανάλογα με τους κλώνους-με σπουδαίους τύπους κρασιών (Chianti, Brunello di Montalcino). Πρέπει να υπήρχε από την εποχή των Ετρούσκων αλλά η πρώτη αναφορά γίνεται το 1722. Το Sangiovese είναι ποικιλία αργής ωρίμανσης, του ταιριάζουν τα θερμά και ξηρά κλίματα και ο τρύγος του γίνεται σχετικά αργά το φθινόπωρο. Το κρασί είναι πάντα στιβαρό και σφιχτοδεμένο, με αρώματα λουλουδιών-φρούτων και μπαχαρικών-συχνά πίσσας, διαθέτοντας και χαρακτηριστική οξύτητα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται περιορισμένα, με χαρακτηριστικά σημεία την Κρήτη και την Κεντρική Ελλάδα.