Η σουπιά ανήκει στα μαλάκια, στο είδος κεφαλόποδα. Δεν έχει ουρά αλλά κοντό και πλατύ σώμα, με 8 πλοκάμια –τα δύο είναι μεγαλύτερα– και δύο πτερύγια στα πλευρά της. Για να την καθαρίσουμε, κάνουμε μια χαρακιά στην αρχή της ράχης, ανασηκώνουμε το δέρμα και αφαιρούμε τραβώντας το κόκαλο που βρίσκεται από κάτω. Αυτό θέλει προσοχή και πρέπει να υπολογίζουμε ότι το κόκαλο έχει το μήκος του σώματος και, αν δεν το τραβήξουμε όλο, υπάρχει κίνδυνος να βρούμε το κομματάκι που έσπασε μέσα στο φαγητό. Στη συνέχεια χαράζουμε τη βάση του στόματος και τραβώντας το αφαιρούμε μαζί του τα εντόσθια και τη σακούλα με το μελάνι (επίσης με προσοχή να μη σπάσει). Πλένουμε καλά τη σουπιά και την κόβουμε σε κομμάτια για το μαγείρεμα. Το μελάνι της είναι δυνατότερο από των άλλων κεφαλόποδων. Χρησιμοποιήθηκε, μάλιστα, στη ζωγραφική με το όνομά της, sepia.
Διατροφική αξία 100 γρ. νερόβραστη σουπιά/80 θερμίδες. Περιέχει πολλές πρωτεΐνες, άφθονη ριβοφλαβίνη (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β), καθώς και βιταμίνη Β12 πολύ σίδηρο και φώσφορο, αλλά και χοληστερόλη.
Β.Σ.