Ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ από την βόρειο Ολλανδία, που παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, σε σφαίρες, τυλιγμένες με μαύρο*, κόκκινο ή κίτρινο κερί ή και πλαστικό και παλαιώνει για 1 ½ περίπου χρόνο. Εσωτερικά είναι κιτρινωπό, με απαλή και μαστιχωτή υφή, χωρίς τρυπούλες και σχεδόν χωρίς καθόλου άρωμα. Όσο περνά ο χρόνος όμως το τυρί σκληραίνει και γίνεται πιο εύθραυστο. Παρότι σε πολλά μέρη του κόσμου παράγονται διάφορα τυριά που φέρουν το όνομα «Ένταμ» το αυθεντικό ένταμ πρέπει να φέρει την ένδειξη Noord-Holandse Edammer. Χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα σε πιάτα όπου το ζητούμενο είναι ένα τυρί που λιώνει εύκολα, χωρίς υπερβολικές κόρδες. Σερβίρεται σε σάντουιτς ως κολατσιό ή στο τέλος του γεύματος, οπότε συνοδεύει φρέσκα φρούτα, μήλα, πεπόνι, βερίκοκα και αχλάδια. Οι Ολλανδοί το σερβίρουν συνήθως με κράκερς. Στο τέλος του γεύματος συνδυάζεται με κρασιά από την ποικιλία pinot gris ή με ημίξηρα riesling ή και μπίρα. Ανάλογα με το ρόλο που παίζει στη γεύση του φαγητού, μπορεί να προταθεί με κόκκινα από σιρά ή αφρώδη από σαρντονέ.
Το “tete de maure / mort” είναι ένα κεφάλι ένταμ με μαύρο κερί απέξω και το όνομα του αποτελεί μετάφραση των ολλανδικών Manbollenh και Katzenkopf (κεφάλι του νεκρού ή του Μαυριτανού).