Το μπέικον γίνεται συνήθως από την κοιλιά του χοιρινού και κάποιες φορές από την πλάτη. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του ονομάζεται μπέικον (όταν βυθίζεται σε άλμη) ή ham όταν αλατίζεται εξωτερικά. Αφότου το χοιρινό βυθιστεί σε άλμη, δίνει το νωπό μπέικον το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αποξηρανθεί για μερικές εβδομάδες ή μήνες σε ψυχρό αέρα, να βραστεί ή να γίνει καπνιστό
Διατροφική αξία: Μπέικον με μέτρια λιπαρά 177 θερμίδες/30 γρ. Περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο.