Ιταλικό τυρί τύπου μπλέ από αγελαδινό γάλα. Το όνομα του το οφείλει σε μία μικρή πόλη της κοιλάδας του Πάδου στην επαρχία της Λομβαρδίας. Πλούσια σε λιπαρά η Gorgonzola χαρακτηρίζεται όπως και όλα τα τυριά τύπου μπλε από τις γνωστές «φλέβες μούχλας» που οφείλονται στο μύκητα penicillium glaucum. Σήμερα ελάχιστες ποσότητες Gorgonzola προέρχονται από τη γενέτειρα της. Η παραγωγή της γίνεται πλέον σε ολόκληρη την Λομβαρδία και για την ωρίμανση της χρησιμοποιούνται ακόμα και τεχνητές σπηλιές στις πλαγιές των Άλπεων. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο για την παρασκευή της είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το (κρύο) τυρί από το πρωινό άρμεγμα και το (ζεστό) τυρί από το απογευματινό τα οποία τοποθετούνται με ειδικό τρόπο στις φόρμες.
Σε ότι έχει σχέση με τον τρόπο κατανάλωσης της η Gorgonzola σερβίρεται σαν ορεκτικό (σε μικρούς κύβους πάνω σε επτάσπορο ψωμί) υπεισέρχεται στη σύνθεση αρκετών τύπων σαλάτας, χρησιμοποιείται σε σάλτσες σουφλέ κ.λ.π. Στη Λομβαρδία χρησιμοποιείται και σαν συνοδευτικό της πολέντα.