Ποικιλία της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, που καλλιεργείται από πολύ παλιά στην Ελλάδα με σημαντικό κέντρο καλλιέργειας την Ικαρία και τη Σάμο. Η καλλιέργεια της ποικιλίας επιτρέπεται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη αλλά και σε πολλούς Νομούς άλλων διαμερισμάτων. Πρώιμη ποικιλία, ωριμάζει από τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου και συνοινοποιείται με άλλες ποικιλίες για να δώσει Τοπικούς Οίνους. Τα κρασιά από Φωκιανό είναι ευοξείδωτα και δεν προσφέρουν ποιοτικές εξάρσεις.