Ιταλικό, μέτρια μαλακό, ελαστικό και σπογγώδες, λευκό τυρί, με υψηλή υγρασία. Παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και προτείνεται στο εμπόριο σε σφαιρίδια ωοειδούς σχήματος, από 2 εκ-6 εκ. που συντηρούνται πάντα σε άλμη ή ορό γάλακτος. Η treccia όμως είναι μια φρέσκια μοτσαρέλα σε σχήμα πλεξίδας. Μερικές φορές στην επιφάνεια της σχηματίζεται μια λεπτή επιδερμίδα, ιδίου χρώματος. Η γεύση της είναι αρκετά γαλακτώδης με μια μικρή υποψία αρωμάτων χόρτου. Η μοτσαρέλα που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας, από βουβαλίσιο γάλα (mozzarella di bufala Campana), είναι ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης (DOP). Όταν η μοτσαρέλα φέρει την ένδειξη fior di latte προσδιορίζεται ότι παράγεται από αγελαδινό γάλα και όχι από βουβαλίσιο. Η φρέσκια μοτσαρέλα καταναλώνεται σε σαλάτες, όπως η caprese, με τομάτες και βασιλικό, σε ωμά σουβλάκια, γεμιστή με ζαμπόν ή ελιές, αλλά και σε διάφορες συνταγές όπου χρειάζεται ένα λευκό τυρί που να λιώνει, σχηματίζοντας κόρδες. Συνήθως με την μοτσαρέλα ως κυρίαρχο υλικό προτείνονται λευκά φρουτώδη κρασιά με μέτρια οξύτητα.Με το όνομα μοτσαρέλα εμφανίζονται στην αγορά και τυριά διαφορετικών τύπων: μαλακά και μέτρια μαλακά, με την τεχνική της πάστα φιλάτα, αλλά και καπνιστά, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική, για τις πίτσες ή τα ζυμαρικά.