Μπλε τυρί που παράγεται στην περιοχή της Ambert στη κεντρική Γαλλία από μερικώς αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα. Από αρκετούς εραστές του καλού φαγητού θεωρείται τυρί ανώτερο του Roquefort. Παλαιότερα, η ωρίμανση (στην οποία οφείλονται και οι με φυσικό τρόπο παραγόμενες φλέβες μούχλας) γινόταν σε σχισμές βράχων. Σήμερα η παραγωγή αν και παραμένει artisanale έχει συστηματοποιηθεί στο πλαίσιο πάντα αυστηρών κανόνων. Καλύτερη εποχή για την κατανάλωση της είναι η περίοδος από Σεπτέμβριο έως Μάιο. Σε ότι έχει σχέση με τη γευστική αρμονία σε γενικές γραμμές ακολουθεί τους κανόνες των μπλε τυριών.