Γαλλική ερυθρή ποικιλία σταφυλιού της περιφέρειας του Bordeaux. Παίζει ρόλο “καρατερίστα” στα μεγάλα χαρμανιασμένα κρασιά της περιοχής, “αρτύοντας” τα με το αρωματκό και γευστικό δυναμικό του. Έχει αρχίσει να καλλιεργείται στις χώρες του Νέου Κόσμου, που στρέφονται προς την παραγωγή Ευρωπαικού στυλ κρασιών. Το Petit Verdot είναι ποικιλία αργής ωρίμανσης και συμβάλλει στο “στόλισμα” ενός κρασιού, προσφέροντας μικρές δόσεις από πικάντικα κυρίως(αλλά και ζωικά) αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα το Petit Verdot έχει μόλις αρχίσει να καλλιεργείται σε περιορισμένη κλίμακα στην Πελοπόννησο από τον Παπαϊώαννου και δίνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.