Εκλεκτό αλλαντικό από χοιρινό κόντρα φιλέτο που παρασκευάζεται σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Κέα, η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος, αλλά και στην Κύπρο. Γίνεται από χοιρινό αλατισμένο κρέας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί, καπνίζεται, αλείφεται με μπαχαρικά, τυλίγεται σε έντερο και μένει μέχρι να ωριμάσει. Τρώγεται κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες.
Διατροφική αξία: 1 λεπτή φέτα (28-30 γραμ.) περιέχει 34 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνη, νάτριο (αλάτι) και χοληστερίνη.