Οι (πρώτες) παραστάσεις που περιμένουμε τη νέα σεζόν

Καθώς οι ειδήσεις για τις νέες παραστάσεις της σεζόν πληθαίνουν, καταγράφουμε τα πρώτα σκηνοθετικά στοιχήματα, τις ερμηνευτικές προκλήσεις και τις ρεπερτοριακές επιλογές αυτού του θεατρικού χειμώνα.

νέες παραστάσεις 24-25

Αν και σημαντικοί θεατρικοί οργανισμοί και θίασοι κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, οι ειδήσεις και οι πληροφορίες για τις νέες παραστάσεις του χειμώνα πληθαίνουν και το προφίλ της σεζόν αρχίζει να διαμορφώνεται. Καταγράφουμε, λοιπόν, τα πρώτα σημαντικά σκηνοθετικά στοιχήματα, τις ερμηνευτικές προκλήσεις και τις ρεπερτοριακές επιλογές αυτού του θεατρικού χειμώνα.

Μεγάλα έργα - σημαντικά στοιχήματα

Αν και ο φετινός προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έχει γίνει γνωστή η επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού, που θα σκηνοθετήσει ξανά  (μετά την περσινή συνεργασία τους στον "Βασιλιά Ληρ") την Μπέττυ Αρβανίτη στο έργο του Μπρεχτ, "Μάνα Κουράγιο". Επίσης γνωστή έγινε η πληροφορία πως ο Δημήτρης Καταλειφός θα συνεργαστεί με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο τσεχοφικό "Θείο Βάνια", σε δική του σκηνοθεσία. Στο Πόρτα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, που μας σύστησε πολλά σύγχρονα, άπαιχτα στην Ελλάδα, έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, πηγαίνει πίσω στο σημαντικότερο ίσως έργο που γέννησε ο 20ός αιώνας και ανεβάζει στο Πόρτα το "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ, με μία πεντάδα νέων ηθοποιών και επικεφαλής στο δίδυμο Βλαδίμηρου-Εστραγκόν τον Πάνο Παπαδόπουλο και τον Τάσο Ροδοβίτη. Ο Δημήτρης Τάρλοου στρέφεται στην παγκόσμια λογοτεχνία και σκηνοθετεί το έργο της Έρις Κύργια, "Frankenstein & Eliza", που εμπνέεται από την ιστορία του Φρανκεστάιν και το μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεϊ, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Πορεία).

Frankenstein & Eliza
© Μαρίζα Καψαμπέλη / 'Frankenstein & Eliza'
"Frankenstein & Eliza" από τον Δημήτρη Τάρλοου

Επίσης, παραμένει ακμαίο για ακόμη μια σεζόν το ενδιαφέρον για την αμερικανική δραματουργία. Ο Γιώργος Νανούρης επιμένει στον Άρθουρ Μίλερ, ανεβάζοντας το "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" στο Αλκυονίς, με τον Γιώργο Γάλλο, την Άννα Μάσχα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί Τενεσί Ουίλιαμς στο Προσκήνιο και "Λεωφορείο ο Πόθος", αναθέτοντας το θρυλικό ρόλο της Μπλανς στην Αλεξία Καλτσίκη και κάνει την έκπληξη με αυτόν του Κοβάλσκι, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο Άρης Μπαλής. (Ο σκηνοθέτης, το χειμώνα του 25, θα στραφεί σε ένα ακόμη εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, την "Έντα Γκάμπλερ" του Ίψεν, με τις ερμηνείες της Αγγελικής Παπούλια, του Χρήστου Λούλη και του Έκτορα Λιάτσου). Αλλά και στο Θέατρο Τέχνης θα δούμε Τενεσί Ουίλιαμς και "Γυάλινο κόσμο", από τον Ιταλό Αντόνιο Λατέλα και τη Μαρία Καλλιμάνη στο ρόλο της Αμάντας, όπως και στο -θέατρο πλέον- Πτι Παλαί: ο συγγραφέας και βραβευμένος ηθοποιός Γιωργής Τσουρής αφήνει για λίγο την ελληνική δραματουργία όπου διακρίνεται, για να σκηνοθετήσει τη Μαρία Καβογιάννη και τον Μάκη Παπαδημητρίου στο "Τριαντάφυλλο στο στήθος".

Τριαντάφυλλο στο στήθος
"Τριαντάφυλλο στο στήθος" εγκαινιάζει το Πτι Παλαί

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η Ελένη Σκότη μας συστήνει το έργο της 45χρονης Βρετανίδας συγγραφέα, Πενέλοπε Σκίνερ, "Linda", με την Κατερίνα Λέχου στο ρόλο μίας σύγχρονης επιτυχημένης γυναίκας, συζύγου, επαγγελματία και μητέρας. Στην παράσταση του έργου που σχολιάζει το τίμημα της "επιτυχίας”, συμμετέχουν επίσης οι Άλκης Κούρκουλος, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη κ.ά. (Επί Κολωνώ). Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τη δικαστική νουβέλα του Μπάρι Ριντ, "Η ετυμηγορία" και ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει το ρόλο του αδέκαστου δικηγόρου που αναλαμβάνει να δικαιώσει μία νεαρή γυναίκα που πέφτει θύμα ιατρικού λάθους, αντιμαχόμενος ένα αδίστακτο ιατρικό και νομικό σύστημα (Ελληνικός Κόσμος). Στην πουριτανική, βικτωριανή Νέα Υόρκη και στην εφεύρεση του δονητή μας πηγαίνει το έργο της Σάρα Ρουλ, "Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή", σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τον Άκη Σακελλαρίου και τη Νάντια Κοντογεώργη επικεφαλής του καστ (Βρετάνια). Στο Πορεία, η Λένα Παπαληγούρα θα ερμηνεύσει σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου το βραβευμένο με Ολιβιέ και Τόνι έργο της Αυστραλής Σούζι Μίλερ, "Prima facie": έναν μονόλογο για την ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης, που έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Linda Επί Κολωνώ 2024-25
Πάτροκλος Σκαφίδας
Την Κατερίνα Λέχου θα δούμε να ερμηνεύει τη "Linda"

Στη σκηνή θα δούμε και την απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία της Άννα Σόροκιν, fake κληρονόμου και απατεώνισσας που ξεγέλασε την ελίτ της Νέας Υόρκης. Η υπόθεσή της έγινε βιβλίο, σειρά στο Netflix κι έπειτα θεατρικό έργο με τίτλο "Anna X" από τον Τζόζεφ Τσάρλτον. Θα το σκηνοθετήσει στο Άνεσις η Λίλλυ Μελεμέ, με πρωταγωνίστρια την Αναστασία Παντούση. Το τελευταίο έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, "Νάχτλαντ" θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης στo Αποθήκη. Ο σταθερός συνεργάτης της βερολινέζικης Σαουμπίνε έγραψε μία καυστική σάτιρα για το χρήμα, την τέχνη και την άνοδο της ακροδεξιάς και στην πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα θα το ερμηνεύσουν οι Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη κ.ά. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ξανασυνεργάζεται με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τη σκηνοθετεί στην off Broadway επιτυχία, "Το ακρωτήρι" του Σαρ Γουάιτ. Μαζί της ο Δημήτρης Αλεξανδρής, σε ένα οικογενειακό δράμα μυστηρίου που μιλάει για την απώλεια της συνείδησης (Ιλίσια). 

Η ετυμηγορία
Διονύσης Κούτσης©
Ο Γιώργος Βαλτινός στην "Ετυμηγορία" του Μπάρι Ριντ

Το έργο της Αμερικανο-Νοτιοκορεάτισας Γιανγκ Τζιν Λι, "Straight white men" που είδαμε σε δική της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2015, ανεβάζει στην Ελλάδα η Κίρκη Καραλή. Έργο που αποδομεί με σατιρικό χιούμορ τα προνόμια της πατριαρχίας μέσα από μια οικογενειακή συγκέντρωση τριών αδερφών και του πατέρα τους, ανεβαίνει με queer οπτική και τη συμμετοχή των Θοδωρή Αντωνιάδη, Θέμη Θεοχάρογλου (Holly Grace), Κώστα Ξυκομηνού κ.ά. (Μικρό Χορν). Το μετα-φεμινιστικό μυθιστόρημα της ανατρεπτικής Γαλλίδας συγγραφέα Βιρζινί Ντεπάντ, "Αγαπητέ μ@λάκα", που γράφτηκε το 2022 με αφορμή την έκρηξη του #metoo θα σκηνοθετήσει ο Σωτήρης Καραμεσίνης, με την Εύα Κοτανίδου, τον Ορέστη Τζιόβα και τη Μυρτώ Γκόνη στις ερμηνείες (Μικρό Γκλόρια). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν και δύο έργα μυστηρίου. Το "John" της Άνι Μπέικερ σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πανάδη και ερμηνείες της Κόρας Καρβούνη, του Χρήστου Κοντογεώργη κ.ά. εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του θεάτρου Δίπυλον. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, που φαίνεται να έχει τη δική του βούληση, όπου έχει καταφύγει ένα ζευγάρι για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του. Επίσης, ο Φάνης Μουρατίδης μας συστήνει το υπερφυσικό θρίλερ που διαδραματίζεται σε ένα στοιχειωμένο σπίτι, "2:22 – A Ghost Story", με συμπρωταγωνιστές τους Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη κ.ά. (Αλάμπρα).

Αγαπητέ μαλ@κα
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Αγαπητέ μ@λάκα" στο Μικρό Γκλόρια

Θέατρο & κινηματογράφος: δεσμοί λατρείας

Μέσα στο καλοκαίρι κατέφτασε η είδηση ότι ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θα σκηνοθετήσει στον Νέο Ακάδημο τη "Φάλαινα" (και ο ίδιος θα ερμηνεύσει το ρόλο του παχύσαρκου Τσάρλι), το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ, που γνωρίσαμε από την κινηματογραφική μεταφορά του Ντάρεν Αρονόφσκι, ενώ αίσθηση έχει κάνει η -ανεπιβεβαίωτη τυπικά- είδηση για τη μεταφορά της ταινίας του Ανγκ Λι, "Επιστροφή στο Brokeback mountain". Το θεατρικό εγχείρημα ανήκει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στον Κωνσταντίνο Ρήγο, που θα σκηνοθετήσει τον Δημήτρη Καπουράνη και τον Μιχαήλ Ταμπακάκη στους ρόλους των δύο εραστών (Κνωσσός). Την πρώτη και σημαντικότερη ίσως ταινία του Δόγματος 95, "Festen" του Τόμας Βίντερμπεργκ θα σκηνοθετήσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, αναλαμβάνοντας τη νέα εποχή του θεάτρου Άλμα. Οι Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Ιωάννα Κολλιοπούλου, μεταξύ των υπόλοιπων ικανών ερμηνευτών/ριών, θα ενσαρκώσουν την ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής που σκιάζεται από την αποκάλυψη ένοχων μυστικών.

Festen
©Elina Giounanli
Το "Festen" σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Η Κάτια Δανδουλάκη θα πρωταγωνιστήσει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου στον "Αόρατο επισκέπτη" του Ισπανού κινηματογραφιστή Οριόλ Πάουλο, ερμηνεύοντας μία δαιμόνια δικηγόρο που προσπαθεί να εξιχνιάσει μία μυστηρίωδη υπόθεση δολοφονίας μέσα σε τρεις ώρες ("Κάτια Δανδουλάκη"). Τη βραβευμένη με Πούλιτζερ και Τόνι "Αμφιβολία" του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, που απογειώθηκε στην κινηματογραφική μεταφορά της με τη Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο "Χορν": η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Νικόλας Χανακούλας συγκρούονται στους ρόλους της αυστηρής Καθολικής διευθύντριας και του νεωτεριστή ιερέα γύρω από την αμφισβητούμενη υπόθεση μιας παιδικής κακοποίησης. Το έργο του Μπερνάρντ Πόμερανς, "Ο άνθρωπος ελέφαντας" αγαπήθηκε ευρέως από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Ντέιβιντ Λιντς. Θα το δούμε στο Άνεσις από τον Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνο με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον εμβληματικό ρόλο, δίπλα στη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Μιχάλη Συριόπουλο. 

Η φάλαινα Νέος Ακάδημος 2
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Κινηματογραφική "Φάλαινα" με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Κλασικές και σύγχρονες κωμωδίες

Ο Πάνος Βλάχος μετά τη σαρωτική επιτυχία του "Αναρχικού" ενδύεται το κοστούμι του δημοφιλέστερου γόη του παγκόσμιου θεάτρου, "Δον Ζουάν", σε μία παράσταση-διασκευή της μολιερικής κωμωδίας, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λητώς Τριανταφυλλίδου (Βεάκη), ενώ οι πληροφορίες λένε πως Μολιέρο θα σκηνοθετήσει και ο Γιάννης Μπέζος στο Εθνικό. Ίδωμεν. Ο Γιώργος Βαλαής πειραματίζεται με την κλασική κωμωδία του Σαίξπηρ και προτείνει την περφόρμανς-σπουδή στην ερωτική επιθυμία, "I am falling in love - Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη νύχτα" (ΔΘΠ).  Νεότερες ξένες κωμωδίες θα δούμε από τον Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Λαμπέτη, τη "Ληστεία της συμφοράς" των Χ. Λιούις-Τζ. Σάγερ-Χ. Σιλντς, προσαρμοσμένη σε ελληνική εκδοχή, όπου οι Κατερίνα Γερονικολού, Γιώργος Χρανιώτης, Δημήτρης Κουρούμπαλης κ.ά. ερμηνεύουν την ιστορία μίας ληστείας όπου όλα πηγαίνουν λάθος, καθώς και από τον Ευδόκιμο Τσολακίδη, που μεταφέρει τη μεγάλη επιτυχία του Μπρόντγουεϊ, "ΛΑΒ (LUV)" του  Μάρεϊ Σίσγκαλ, μια αλληγορία για τον έρωτα και την αναζήτηση της ευτυχίας, με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Ηλία Βαλάση και Ελισάβετ Μουτάφη (Μικρό Παλλάς).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Γλυκόπικρες ιστορίες ζωής

Το πολυαγαπημένο και πολυβραβευμένο μιούζικαλ "Ωραία μου κυρία" των Άλαν Τζέι Λέρνερ & Φρέντερικ Λόου (βασισμένο στον "Πυγμαλίωνα” του Σο) θα δούμε από τη Θέμιδα Μαρσέλλου σε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή με ένα καστ σαράντα ηθοποιών. Η Demy και ο Ίαν Στρατής, οι Ιεροκλής ΜιχαηλίδηςΤάκης ΠαπαματθαίουΘοδωρής Κατσαφάδος και η σπουδαία Μίρκα Παπακωνσταντίνου ερμηνεύουν την ιστορία της φτωχής ανθοπώλισσας που βλέπει τη ζωή της ν’ αλλάζει (Παλλάς). Τους τρυφερούς "Ήρωες" του Ζεράλντ Σιμπλερά, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από την παράσταση του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ανεβάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς στο Από Μηχανής. Οι Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος ερμηνεύουν τους τρεις βετεράνους αξιωματικούς του α΄ παγκοσμίου πολέμου, που μοιράζονται τις αναμνήσεις αλλά και τα όνειρά για τη ζωή τους καθώς περνούν τις μέρες τους σε ένα γηροκομείο. Ακόμη, η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου μοιράζονται τη σκηνή στη βραβευμένη δραματική κομεντί του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, "Δυο γυναίκες χορεύουν", σε σκηνοθεσία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, ερμηνεύοντας δύο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας που αναγκάζονται να συνυπάρξουν (Διάνα).

ηρωες
Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος στους "Ήρωες"
 

Σύγχρονες δυστοπίες 

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου εστιάζει και πάλι σε σημαντικά πολιτικά κείμενα και ανεβάζει το "Μεμοράντουμ" του Τσέχου συγγραφέα (και πολιτικού) Βλάτσλαβ Χάβελ. Το αλληγορικό κείμενο για τη σχέση πολίτη-κράτους-διοίκησης που υφαίνει ένα σύμπαν καφκικών αποχρώσεων θα ερμηνεύσουν οι Αλέξανδρος Βάρθης, Ορέστης Χαλκιάς, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη κ.ά. ("Μπέλλος"). Τον συνταρακτικό "Πουπουλένιο" του Μάρτιν Μακντόνα ανεβάζει ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο Σύγχρονο. Αργύρης Αγγέλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Νίκος Πουρσανίδης και Γεράσιμος Σκαφίδας υποδύονται τα πρόσωπα της δυστοπικής ιστορίας που διαδραματίζεται σε ένα απολυταρχικό καθεστώς και στρέφεται γύρω από μια σειρά μυστηριωδών παιδοκτονιών. Ελληνικής υπογραφής είναι το έργο "Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα" του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, που προέκυψε ύστερα από επιτόπια έρευνα στη Ρουμανία και αναφέρεται στο καθεστώς Τσαουσέσκου, ισορροπώντας μεταξύ του ντοκουμέντο και της μυθοπλασίας.. Θα το σκηνοθετήσει ο ίδιος στο Εν Αθήναις, σε ερμηνείες των Γιώργου Παπαπαύλου, Ελένης Στεργίου και Ανδρέα Νάτσιου.

Ο πουπουλένιος
© Πάτροκλος Σκαφίδας
"Πουπουλένιο" ανεβάζει ο Νικορέστης Χανιωτάκης

(Νέα) ελληνικά έργα

Πρωτότυπες υπογραφές συναντούμε, μεταξύ των καταξιωμένων συγγραφέων, στο φετινό ελληνικό ρεπερτόριο. Φωτεινή Αθερίδου και Θέμης Καραμουρατίδης συμπράττουν στο κωμικό μιούζικαλ "Μπα-Μπαμπά", που θα ανεβεί στο Ήβη από τον Γιάννη Κακλέα. Σε αυτή την κωμικοτραγική ματιά στα προβλήματα μιας οικογένειας πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Αθηνά Μουστάκα, Φωτεινή Αθερίδου κ.ά. Ο στιχουργός Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, "Blue train": λίγο πριν τα 45α του γενέθλια, ένας άνδρας δέχεται την επίσκεψη τεσσάρων κομβικών προσώπων της ζωής του. Το σκηνοθετεί ο Γιώργος Σουλεϊμάν στο θέατρο Άλμα, με τις ερμηνείες των Σπύρου Χατζηαγγελάκη, Λουκίας Πιστιόλα, Γιώργου Μπένου, Αναστασίας Στυλιανίδη, Γιάννη Τσουμαράκη. Στο ίδιο θέατρο τον Φεβρουάριο, η Στεφανία Γουλιώτη (ερμηνεία) και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (σκηνοθεσία) συμπράττουν στο μονόλογο "Ο εκλεκτός", σε δική τους σύνθεση κειμένων. Επίσης, ο Κοραής Δαμάτης και η Μαρία Λούκα υπογράφουν το "18/9", έναν μονόλογο εμπνευσμένο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής με στοιχεία ντοκουμέντο και μυθοπλασίας. Το σκηνοθετεί ο πρώτος και ερμηνεύει η Δώρα Χρυσικού (ΙΜΚ).

Κανόνια και Τρομπέτες
Χρήστος Συμεωνίδης©
"Κανόνια και τρομπέτες" το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου

Νέα έργα καταθέτουν ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης με τις "Λύκαινες": γυναικεία υπόθεση για τις Ράνια Οικονομίδου, Μαρία Κατσιαδάκη, Βίκυ Βολιώτη, Νικολέττα Καρρά και Ισιδώρα Δωροπούλου, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, στους ρόλους πέντε γυναικών που συναντιούνται με αφορμή την αγοραπωλησία ενός διαμερίσματος, και ο Γιάννης Τσίρος με τα "Κανόνια και τρομπέτες", μια ακτινογραφία της σύγχρονης Ελλάδας, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου και ερμηνείες των Έλλης Τρίγγου, Στάθη Σταμουλακάτου, Μάνου Καζαμία κ.ά. Και οι δύο παραστάσεις θα παιχτούν στο Εμπορικόν, ενώ λίγο πιο πέρα, το Νέο Θέατρο Ψυρρή εγκαινιάζει τη λειτουργία του με τους "Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα, την πρωτότυπη μετεπιθεώρηση, που είχε κάνει αίσθηση όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία επί τρεις σεζόν.

Κλασική λογοτεχνία στη σκηνή

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης ανεβάζει ένα από τα πρώτα αριστουργήματα της κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας, "Η κόρη του λοχαγού" του Αλεξάντρ Πούσκιν: οι Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Θάλεια  Σταματέλου κ.ά ερμηνεύουν μια ιστορία-ύμνο στον έρωτα και τη φιλία που διαδραματίζεται στις ρωσικές στέπες του 18ου αι. (Σύγχρονο). Επίσης, η Κωνσταντίνα  Νικολαΐδη σκηνοθετεί τη νουβέλα "Συνταγματάρχης Σαμπέρ" του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, που θα παρουσιαστεί με τον τίτλο "Άνθρωπος χωρίς όνομα" σε ερμηνείες των Θανάση Κουρλαμπά, Έρρικας Μπίγιου κ.ά. (Οδού Κυκλάδων). 

Η κόρη του λοχαγού
Χρήστος Συμεωνίδης©
"Η κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν από τον Κων/νο Ασπιώτη

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 

Η σεζόν ξεκινάει δυναμκά με διεθνείς συνεργασίες: οι Αυστραλές Νατ Ράνταλ και Άννα Μπρίκον σκηνοθετούν τη Στεφανία Γουλιώτη στον 24ωρο μαραθώνιο "The second woman", όπου η καταξιωμένη ερμηνεύτρια θα ερμηνεύσει εκατό φορές την ίδια σκηνή χωρισμού, έχοντας κάθε φορά δίπλα της διαφορετικό παρτενέρ. Επίσης, ο Πορτογάλος Τιάγκο Ροντρίγκες έρχεται ξανά στην Ελλάδα και στη Στέγη, αυτή τη φορά για να συνεργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς, τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, στο δικό του έργο "Ο χορός των εραστών". Αργότερα, ο πιο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης των τελευταίων χρόνων, Γιώργος Κουτλής, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη θα σκηνοθετήσει το "Οξυγόνο" του Ιβάν Βιριπάγιεφ, το δεύτερο έργο που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας, το 2001, και θεωρήθηκε το "μανιφέστο" του Νέου (ρωσικού) Δράματος.

Ορέστεια του Στρίντμπεργκ Κιτσοπούλου
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Τρία έργα Στρίντμπεργκ από τη Λένα Κιτσοπούλου

Λένα Κιτσοπούλου x 2

Το "κακό κορίτσι" του ελληνικού θεάτρου καταπιάνεται με τον Στρίντμπεργκ και ανεβάζει τρία έργα του σε ένα. Με τίτλο "Η Ορέστεια του Στρίντμπεργκ", η παράσταση υπόσχεται μία ολονυχτία με τρία έργα του συγγραφέα που διεισδύουν στη μάχη των δύο φύλων ("Ο χορός του θανάτου", "Οι δανειστές", "Η πιο δυνατή") μέσα από την αποδομητική ματιά της ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού και τις ερμηνείες των Ευδοκίας Ρουμελιώτη, Χρήστου Σαπουντζή, Χρήστου Μαλάκη και Μαρίας Μοσχούρη (Ανεσις). Ακόμη, το έργο που την έβαλε με ορμή στα θεατρικά πράγματα, η  "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.", θα παρουσιαστεί στο Μικρό Χορν από τη Φρόσω Λύτρα, με τη Μαρία Σολωμού να ερμηνεύει το μονόλογο μιας γυναίκας λίγο πριν την αυτοκτονία της.

Κλασικές ελληνικές κωμωδίες

Την κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ Παντελής" σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, όπου και πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Καστάνη (Μικρό Παλλάς), ενώ η κωμωδία του 19ου αι., "Ο Φιάκας" του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή, θα έχει την τιμητική της με δύο ανεβάσματα. Ο Πάνος Σκουλιοράκος τη σκηνοθετεί στο Από Μηχανής, αναθέτοντας στον Φίλιππο Σοφιανό το ρόλο του απένταρου απατεώνα, ενώ στο Πτι Παλαί ο Γιωργής Τσουρής και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος θα την παρουσιάσουν σε δική τους ελεύθερη μουσικοθεατρική διασκευή. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.