Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το «Linda» της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Linda, Επί Κολωνώ 2024-25 Πάτροκλος Σκαφίδας

Ελένη Σκότη και Γιώργος Χατζηνικολάου. Αυτοί είναι οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τις επιτυχίες του θεάτρου Επί Κολωνώ, το οποίο δεν σταματά να μας συστήνει έργα και συγγραφείς-παρατηρητές που μέσα από τα κείμενα τους αντανακλούν την πραγματικότητα. Ένα κοινωνικοπολιτικό έργο, ωμά ρεαλιστικό, με στοιχεία ψυχολογικού θεάτρου θα δούμε στο Επί Κολωνώ, από 23 Οκτωβρίου, με την Ελένη Σκότη στο σκηνοθετικό τιμόνι και τον Γιώργο Χατζηνικολάου μεταφραστή, βοηθό σκηνοθέτη και σκηνογράφο. 

Το "Linda" της Penelope Skinner, ακολουθεί τα ίχνη μιας σύγχρονης μεσήλικης γυναίκας που είναι βραβευμένη για τις δράσεις της στην επιχείρηση, χωρίς καν να έχει βγάλει πανεπιστήμιο, είναι μητέρα δύο παιδιών, έχει έναν υπέροχο σύζυγο, έχει πολλές δεξιότητες και καταφέρνει να ειναι κούκλα…παρά την ηλικία της. Εν ολίγοις, έχει αγγίξει την κορυφή…Πόσο εύκολο ήταν άραγε το μονοπάτι για να φτάσει ως εκεί;  Το έργο παρουσιάζει ανάγλυφη την κοινωνική θέση της γυναίκας και τα οδυνηρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κοινωνία-προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες ανέκαθεν.  Παρουσιάζει "ένα σύμπαν όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εξαρτήματα μιας απάνθρωπης παραγωγικής διαδικασίας και όπου θα αντικατασταθούν όταν αρχίσουν να "παλιώνουν". Είναι μια κραυγή αγωνίας για τους ανθρώπους που μεγαλώνοντας γίνονται αόρατοι, χάνουν τη δύναμη της φωνής τους και συνειδητοποιούν τον χαμένο χρόνο αλλά και τη ματαιότητα της διαδρομής τους”.

Η Κατερίνα Λέχου ερμηνεύει την γυναίκα αυτή και κατά τη γνώμη μας, μοιάζει να είναι η ιδανική ηθοποιός για το ρόλο αυτό. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την έναρξη των παραστάσεων. Το σίγουρο είναι πως η Ελένη Σκότη έχει πάντα υπόψιν της πως το θέατρο αποτελεί ένα πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ηθοποιούς και στους θεατές και πρόθεση της είναι, να φωτίσει και όχι να συσκοτίσει, όσο ιδιαίτεροι ή "δύσκολοι” είναι οι χαρακτήρες που έχει να διαπραγματευτεί. Στη σκέψη μου έρχονται προηγούμενες σκηνοθεσίες της: η ηρωίδα του  "La Chunga" του Μάριο Βάργκας Γιόσα (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), ο ήρωας του "Ροτβάιλερ" του Γκιγιέρμο Έρας (Δημήτρης Λάλος), κ.ά. και ο τρόπος με τον οποίο η Σκότη, ενορχηστρωμένα μπορεί να κατευθύνει τις υποκριτικές δεινότητες των ηθοποιών.  

Ο Άλκης Κούρκουλος εμφανίζεται στην παράσταση (επί οθόνης), ενώ παίζουν, επί σκηνής, οι Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού. Τα κοστούμια της παράστασης είναι της Μαρίας Αναματερού, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου και η μουσική και το Sound design του Αντώνη Παπακωνσταντίνου

 

Η συγγραφέας Penelope Skinner και το έργο

 

Η Penelope Skinner (1978), μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της βρετανικής δραματουργίας που έχει χαρακτηριστεί από τον Τύπο ως η πιο σημαντική φεμινίστρια συγγραφέας της γενιάς της, έγινε γνωστή με το έργο της Fucked που παρουσιάστηκε το 2008 στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια τα έργα της γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στις σκηνές του Λονδίνου και του εξωτερικού ενώ το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Evening Standard Award για τον πιο υποσχόμενο συγγραφέα. Είναι επίσης διακεκριμένη σεναριογράφος.

 

Το "Linda" πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στο Royal Court Theater του Λονδίνου και απέσπασε το βραβείο Berwin Lee ενώ επιλέχθηκε και ως υποψήφιο για το βραβείο Susan Smith Blackburn. Η παράσταση επαναλήφθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες θεατρικές σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.

Την επιτυχημένη θεατρική συνταγή του "Μίξερ" θα γευτούμε στο Γκλόρια Μικρό

Ένα έξυπνο σκηνικό παιχνίδι η παράσταση "Μίξερ" σε κείμενο της Ζέφης Φίτσιου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν, στο θέατρο Γκλόρια Μικρό.

Ποιες είναι οι τρεις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες με ελληνική υπογραφή που επιστρέφουν;

Δύο θρυλικές κωμωδίες και ένα κοινωνικό δράμα επιστρέφουν στη σκηνή, υποσχόμενες ατελείωτο γέλιο και συγκινήσεις.