Αστυνομικό θρίλερ, σκοτεινή αλληγορία ή μαύρη κωμωδία είναι ο "Πουπουλένιος" του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Μάρτιν ΜακΝτόνα; Ο συγγραφέας της "Βασίλισσας της ομορφιάς” -που βρίσκεται στη λίστα των διαπρεπών εκπροσώπων του βρετανικού in yer face theatre (βλέπε Σάρα Κέιν, Μαρκ Ρέιβενχιλ κ.ά.)- στον "Πουπουλένιο" ("The Pillowman”) δημιουργεί ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος με το μακάβριο χιούμορ, τη σφιχτή κινηματογραφική δράση και τον τρόπο που φέρνει στο επίκεντρο τα θέματα της πολιτικής βίας, της παιδικής κακοποίησης και της τρυφερής αδελφικής προστασίας. Οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης μοιράζονται τη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, στην παράσταση του σκληρού "αιματοβαμμένου" παραμυθιού που έρχεται για να μας ξυπνήσει, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας που έχει αφήσει το δικό του στίγμα και στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει βραβευτεί με βραβεία Olivier, New York Drama Critics' Circle Award και με δύο Tony.
Ο Νικορέστης Χανιωτάκη σημειώνει: "Μια φορά κι έναν καιρό" οι γονείς και οι παππούδες μας, μάς αφηγούνταν όμορφα παραμύθια για να κοιμηθούμε γλυκά και ήσυχα. Εδώ ο ΜακΝτόνα μας αφηγείται ένα σκληρό, "αιματοβαμμένο" παραμύθι για να μας ξυπνήσει. Ο "Πουπουλένιος" - αλήθεια, πόσο τρυφερή λέξη; - δεν είναι μια ιστορία για παιδιά, αλλά ΜΕ παιδιά. Παιδιά που κακοποιήθηκαν, που δεν έλαβαν αγάπη, που βίωσαν τον πόνο και που εν τέλει… δεν μεγάλωσαν ποτέ. Το κείμενο αυτό αγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από αυτήν την παράσταση, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε την βία που γεννιέται σήμερα στις κοινωνίες και πώς αυτή διασπείρεται σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Επίσης, ψάχνουμε την απάντηση στο ερώτημα: ποια η σχέση της Τέχνης με την πραγματικότητα; Πόσο χρήσιμη ή "επικίνδυνη" μπορεί να είναι η Τέχνη για την -κάθε μορφής- εξουσία; Δυστυχώς απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας σε πολλά μέρη του κόσμου… Η ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν είναι δεδομένη και οφείλουμε να την προστατεύουμε σε κάθε φάση της ανθρώπινης ιστορίας. Φεύγοντας από το θέατρο, ας αναρωτηθούμε: τελικά... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;”.
Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα ανοίξει τη νέα σεζόν 2024-25 στο Σύγχρονο Θέατρο προγραμματίζεται για τις 11 Οκτωβρίου. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη. Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά, η Ιωάννα Καλαβρού τα κοστούμια, ο Γιάννης Μαθές τη μουσική, η Φαίδρα Νταϊόγλου την κίνηση και ο Τάσος Παλαιορούτας τους φωτισμούς.
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης