Πρώτη ματιά στην παράσταση του συγκλονιστικού "Πουπουλένιου" του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Πρώτες φωτογραφίες και δυό λόγια από τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη για τη νέα παράσταση με μια δυνατή ερμηνευτική τετράδα στο σπουδαίο σύγχρονο έργο-γροθιά στο στομάχι.

Πουπουλένιος Πάτροκλος Σκαφίδας©

Αστυνομικό θρίλερ, σκοτεινή αλληγορία ή μαύρη κωμωδία είναι ο "Πουπουλένιος" του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Μάρτιν ΜακΝτόνα; Ο συγγραφέας της "Βασίλισσας της ομορφιάς” -που βρίσκεται στη λίστα των διαπρεπών εκπροσώπων του βρετανικού in yer face theatre (βλέπε Σάρα Κέιν, Μαρκ Ρέιβενχιλ κ.ά.)- στον "Πουπουλένιο" ("The Pillowman”) δημιουργεί ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος με το μακάβριο χιούμορ, τη σφιχτή κινηματογραφική δράση και τον τρόπο που φέρνει στο επίκεντρο τα θέματα της πολιτικής βίας, της παιδικής κακοποίησης και της τρυφερής αδελφικής προστασίας. Οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης μοιράζονται τη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, στην παράσταση του σκληρού "αιματοβαμμένου" παραμυθιού που έρχεται για να μας ξυπνήσει, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας που έχει αφήσει το δικό του στίγμα και στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει βραβευτεί με βραβεία Olivier, New York Drama Critics' Circle Award και με δύο Tony. 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Νικορέστης Χανιωτάκη σημειώνει: "Μια φορά κι έναν καιρό" οι γονείς και οι παππούδες μας, μάς αφηγούνταν όμορφα παραμύθια για να κοιμηθούμε γλυκά και ήσυχα. Εδώ ο ΜακΝτόνα μας αφηγείται ένα σκληρό, "αιματοβαμμένο" παραμύθι για να μας ξυπνήσει. Ο "Πουπουλένιος" - αλήθεια, πόσο τρυφερή λέξη; - δεν είναι μια ιστορία για παιδιά, αλλά ΜΕ παιδιά. Παιδιά που κακοποιήθηκαν, που δεν έλαβαν αγάπη, που βίωσαν τον πόνο και που εν τέλει… δεν μεγάλωσαν ποτέ. Το κείμενο αυτό αγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από αυτήν την παράσταση, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε την βία που γεννιέται σήμερα στις κοινωνίες και πώς αυτή διασπείρεται σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Επίσης, ψάχνουμε την απάντηση στο ερώτημα: ποια η σχέση της Τέχνης με την πραγματικότητα; Πόσο χρήσιμη ή "επικίνδυνη" μπορεί να είναι η Τέχνη για την -κάθε μορφής- εξουσία; Δυστυχώς απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας σε πολλά μέρη του κόσμου… Η ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν είναι δεδομένη και οφείλουμε να την προστατεύουμε σε κάθε φάση της ανθρώπινης ιστορίας. Φεύγοντας από το θέατρο, ας αναρωτηθούμε: τελικά... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;”. 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα ανοίξει τη νέα σεζόν 2024-25 στο Σύγχρονο Θέατρο προγραμματίζεται για τις 11 Οκτωβρίου. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών. 

Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη. Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά, η Ιωάννα Καλαβρού τα κοστούμια, ο Γιάννης Μαθές τη μουσική, η Φαίδρα Νταϊόγλου την κίνηση και ο Τάσος Παλαιορούτας τους φωτισμούς.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο πουπουλένιος
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Βακούσης για τον "Πλούτο", τα 37 χρόνια στο θέατρο και τα επόμενά του σχέδια

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο αγαπημένος ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Μάνος Βακούσης, μιλάει αποκλειστικά στο "α" για το νέο ρόλο που θα υποδυθεί στη σκηνή τη σεζόν 2024-25, αλλά και για την περιοδεία με τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη εκ χειρός Γιάννη Κακλέα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
06/09/2024

Così e Così και άλλες μοναδικές καλλιτεχνικές βραδιές στο Όν Off Studio

Το Όν Off Studio υποδέχεται τον Καναδό καλλιτέχνη Così e Così και μια σειρά από ιδιαίτερες παραστάσεις, συνδυάζοντας πειραματική μουσική, θεατρική δράση και ηχητικές εγκαταστάσεις που εξερευνούν τέχνη και φύση.

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.