Η θεατρική "Anna X." έρχεται να αφηγηθεί τη ζωή της Άννα Σόροκιν

Στην πραγματική ιστορία της Άννα Σόροκιν βασίζεται το έργο «Anna X.» του Τζόζεφ Τσάρλτον που θα το δούμε στο Άνεσις σε μια οπτικοακουστική παράσταση με την υπογραφή της Λίλλυς Μελεμέ.

Anna X, Ανεσις Λίνα Οικονόμου

Η ιστορία μιας γυναίκας που διαβάζοντας την δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως είναι αληθινή, έγινε βιβλίο, έγινε σειρά εννέα επεισοδίων στο Netflix και τώρα ανεβαίνει στο θέατρο. Με γερά αντανακλαστικά η εταιρία Happy Productions, παρουσιάζει στην Αθήνα, στο θέατρο Άνεσις, απευθείας από το West End, το βραβευμένο έργο "Anna X.” του Τζόζεφ Τσάρλτον σε σκηνοθεσία-μετάφραση της Λίλλυ Μελεμέ και πρωταγωνιστές τους Αναστασία Παντούση και Γιώργο Νούση (προγραμματισμένη πρεμιέρα 7/10).

Anna X
Anna X

Τα  γεγονότα πίσω από μια αφοπλιστική ιστορία

Fake κληρονόμος, απατεώνισσα, φαντασμένη, πράκτορα είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς και τις ιδιότητες που έχουν προσδώσει μέχρι σήμερα στη Ρωσίδα Άννα Σόροκιν, η οποία έγινε γνωστή στην ελίτ της Νέας Υόρκης ως Άνα Ντέλβι. Γυναίκα χωρίς πτυχίο και επιχειρηματική εμπειρία η Σόροκιν, κατάφερε να εξαπατήσει τους πάντες ως Γερμανίδα κληρονόμος τη στιγμή που, στην πραγματική και όχι στην φανταστική ζωή,  ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου και η μητέρα της ήταν ιδιοκτήτρια παντοπωλείου πριν γίνει νοικοκυρά. Ως Ντέλβι έδρασε δαιμονικά, εξαπάτησε τους πάντες με grande φιέστες, κατηγορήθηκε πως έκλεψε τα χρήματα των κοσμικών της Νέας Υόρκης και η απάτη της αποκαλύφθηκε το 2017, όταν η Σορόκιν ταξίδεψε με φίλους της στο Μαρόκο και δεν μπόρεσε να πληρώσει τον λογαριασμό για την πολυτελή διαμονή τους. Τον λογαριασμό πλήρωσε η φίλη της και φωτογράφος Ρέιτσελ Γουίλιαμς, χρησιμοποιώντας τη δική της κάρτα. Η Σορόκιν υποσχέθηκε να την αποζημιώσει, κάτι που δεν έκανε… ποτέ.

Η μυθοπλασία γύρω από την αληθινή ιστορία

Μια τέτοια ιστορία είναι βούτυρο στο ψωμί σεναριογράφων, συγγραφέων και σκηνοθετών. Όσοι έχουν διαβάσει για τη Σορόκιν αποκλείεται να μην έχουν την περιέργεια να μάθουν λεπτομέρειες. Σ’ αυτήν την περιέργεια απάντησε η τηλεοπτική σειρά "Inventing Anna" του Netflix σε παραγωγή της δημοσιογράφου Τζέσικα Πρέσλε, η οποία μάλιστα έκανε πρώτη την αποκάλυψη της απάτης στο εκτενές ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο New York Magazine. Το συγκεκριμένο δράμα αφηγείται την ιστορία της Σόροκιν μέσα από τα μάτια όσων την γνώριζαν, ή νόμιζαν ότι την γνώριζαν.

Το πρωτότυπο έργο του Τζόζεφ Τσάρλτον, "Anna X.”, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, και ήταν υποψήφιο για Olivier Award στις κατηγορίες καλύτερου έργου και Α΄ γυναικείου ρόλου για την Emma Corrin , είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Σόροκιν και φέρνει στη σκηνή δύο outsider της νεοϋορκέζικης ελίτ, την Άννα και τον Άριελ . Η ηρωίδα, κυνηγώντας το όνειρο της μεγάλης ζωής, πείθει τους πλουσίους να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά της αλλά και τον πανάκριβο τρόπο ζωής της. Τη Λίλλυ Μελεμέ που μετέφρασε και σκηνοθετεί το έργο στο Άνεσις, την γοήτευσαν η ιστορία και οι δυνατότητες που δίνει σκηνοθετικά καθώς η πλοκή του διαθέτει ένα "κοφτερό πνεύμα, καταιγιστικό, σύγχρονο διάλογο, βιτριολικό χιούμορ και φρενήρη, παιχνιδιάρικο ρυθμό ”. Από το σημείωμα της παράστασης μαθαίνουμε πως θα κάνει χρήση πολυμέσων και τεχνολογίας: "Η παράσταση, αποτελεί μια συγκλονιστική οπτικοακουστική εμπειρία, με τη σφραγίδα της μετρ των special εφέ Gelly Pedefu και την πρωτότυπη μουσική του Αντώνη Χατζηαντώνη (ECATI), που συνδυάζει καινοτόμες τεχνικές projection mapping μετατρέποντας τη σκηνή του θεάτρου σε μια δυναμική διαδραστική οπτική απεικόνιση”. 

Anna X
Λίνα Οικονόμου

Λίγα λόγια για το έργο

Η Άννα γνωρίζει τον Άριελ, τον 32χρονο ιδρυτή μιας νέας εφαρμογής γνωριμιών που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, σε ένα λαμπερό πάρτι. Η έλξη είναι αμοιβαία. Το παιχνίδι της σαγήνης ξεκινά. Δύο νέοι άνθρωποι που αναζητούν την επιτυχία και μέσω αυτής τελικά την ευτυχία, βυθισμένοι σε ένα εθιστικό σύμπαν πολυτέλειας και μεθυσμένοι από την αδρεναλίνη της εξουσίας και της τεχνολογίας, πασχίζουν να  εντυπωσιάσουν και εν τέλει να κερδίσουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν. Σε μια πόλη που δεν επιτρέπει την αποτυχία και απεχθάνεται την μετριότητα, η Άννα και ο Άριελ, οχυρωμένοι πίσω από τις λαμπερές ταυτότητες που έχουν επινοήσει και κατασκευάσει μέσα από τα σόσιαλ μιντια, ζουν μία συναρπαστική ερωτική ιστορία που εξελίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό και μοιάζει με όνειρο πασπαλισμένο με χρυσόσκονη. Μόνο που τα όνειρα, δυστυχώς, δεν κρατούν για πάντα……

Προπώληση εισιτηρίων από more.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένας συνταρακτικός μονόλογος με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Στο Alex Cinema στο Πόρτο Ράφτη θα παιχτεί "Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά" του Βασίλη Κατσικονούρη με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Τουμασάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Updated | 15 κωμωδίες σε περιοδεία για το καλοκαίρι του 2024

Φέτος το καλοκαίρι θα βρεις όλα τα είδη κωμωδίας στις ανοικτές θεατρικές σκηνές της Αττικής κι όχι μόνο. Από αριστοφανικές κωμωδίες που κάνουν στάση στην Επίδαυρο, Μολιέρο, επιθεώρηση και σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μέχρι ξεκαρδιστικά αστυνομικά μυστήρια και έργα με ελληνική υπογραφή, υπάρχει μια κωμωδία για κάθε θεατή!

Βάκχες

Σκηνοθέτης που έχει παραδώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δουλειές, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου καταθέτει εδώ μια εντυπωσιακή στην όψη αλλά επιδερμική εντέλει ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας ως περφόρμανς ενός queer Διόνυσου.

Πέθανε ο Αντώνης Αντύπας

Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη και ιδρυτή του Απλού Θεάτρου έκανε γνωστή η σύζυγός του, Ελένη Καραΐνδρου.

Σε ποιο θεατρικό φεστιβάλ είναι τιμώμενη η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη;

Στα σύνορα της χώρας, στον Έβρο, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας για 25η χρονιά συνεχίζει να στηρίζει το θέατρο και τιμά την Εβρίτσισσα κορυφαία ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Αποκλειστικό: Μπαλζάκ διασκευάζει και σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σε πανελλήνια θεατρική πρώτη θα δούμε το έργο του Ονόρε ντε Μπαλζάκ "Άνθρωπος χωρίς όνομα" (πρωτότυπος τίτλος "Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ") από την σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

"Όρνιθες": Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί την πρώτη του αριστοφανική κωμωδία

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης προτείνει τη δική του ανάγνωση σε ένα από τα εμβληματικότερα έργα του αρχαίου κωμωδιογράφου. Έχει δίπλα του μια δυνατή ομάδα συντελεστών και ηθοποιών, με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.