Θέατρο Πορεία: Όλο το ρεπερτόριο της σεζόν 2024-25

Καθώς οι προβολείς στρέφονται στη θεατρική σεζόν του χειμώνα, εξετάζουμε τη δυναμική του ρεπερτορίου του Θεάτρου Πορεία σε συνάρτηση με το σύγχρονο θεατρικό τοπίο και ανακαλύπτουμε τα έργα και τους πρωταγωνιστές τους.

Frankenstein & Eliza © Μαρίζα Καψαμπέλη / 'Frankenstein & Eliza'

Τρία νέα έργα και άλλες δύο επιτυχημένες επαναλήψεις μάς περιμένουν τη νέα σεζόν στο θέατρο Πορεία. Ο παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Τάρλοου τοποθέτησε και διατηρεί τη σκηνή του στον θεατρικό χάρτη της πόλης, χάρη στην άποψη, το υψηλό επίπεδο των παραγωγών, των επιτυχιών και της πολυφωνίας. Πίσω από τη διαμόρφωση του ρεπερτορίου υπάρχει πάντα ένα στέρεο σκεπτικό, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και στις νέες επιλογές έργων που θα δούμε στο Πορεία: "Frankenstein & Eliza", "Prima Facie", "Ο θεός της σφαγής" και οι επαναλήψεις "Έγκλημα και τιμωρία" και "Περλιμπλίν και Μπελίσα". Ενώ συνεχίζει να επενδύει στη σύνδεση λογοτεχνίας-θεάτρου, φαίνεται πως, επιθυμεί να συμπορευτεί με την τάση της πολιτικής ορθότητας με ένα έργο που μιλάει για τη βια κατά της γυναίκας.

Με αφετηρία τη λογοτεχνία

Όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με τα παραδείγματα τριών έργων του παππού του Μ. Καραγάτση, "Γιούγκερμαν" (διασκευή Στρατής Πασχάλης), "Η μεγάλη χίμαιρα" (διασκευή Στρατής Πασχάλης) , "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" (διασκευή Θανάσης Τριαρίδης), και πέρυσι με τα "Έγκλημα και τιμωρία" και "Περλιμπλίν και Μπελίσα" του Λόρκα, βρίσκει νόημα και ουσία στις λογοτεχνικές ιστορίες με πλούτο γλώσσας και νοημάτων, αλλά και αντιμετωπίζει ως εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία τη μεταγραφή τους σε θεατρικό έργο με άλλη δομή και κυρίως με άλλη γλώσσα.

Έγκλημα και τιμωρία
"Έγκλημα και τιμωρία"

Το "Έγκλημα και τιμωρία" του Θανάση Τριαρίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένα σπουδαίο και δημοφιλές μυθιστόρημα, μία βαθιά έρευνα για τις πράξεις των ανθρώπων όπως για τη ροπή τους στο έγκλημα θα επαναληφθεί με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Στέλλα Βογιατζάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Δημήτρη Μπίτο, Μαριάννα Πουρέγκα, Σοφία Σεϊρλή (από 20/10). Σε επανάληψη θα δούμε και το ποιητικό "Περλιμπλίν και Μπελίσα", σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και δραματουργία της Έρις Κύργια (από 15/10). Στη σπαρακτική ιστορία έρωτα που έχει γράψει ο Λόρκα, μια ιστορία γέλιου και θρήνου πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Σαπουντζής, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα /Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή), Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά και Περικλής Σιούντας. Ο Δημήτρης Τάρλοου συνεργάζεται με την Έρι Κύργια και, στο "Frankenstein & Eliza" (από 21/11). Πρόκειται για ένα νέο έργο το οποίο η Κύργια δημιούργησε και ο Τάρλοου σκηνοθετεί, με αφορμή και έμπνευση το πρωτοποριακό μυθιστόρημα της Mary Shelley.

Περλιμπλίν και Μπελίσα
"Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο Δημήτρης Τάρλοου εξηγεί: "Μεταφερόμαστε λίγο μετά τις απαρχές της περιπέτειας της τεχνητής νοημοσύνης, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, όταν όλα στην τεχνολογία ακόμα ήταν αισιόδοξα, όταν ο άνθρωπος πίστευε ότι μπροστά ανοίγεται ένας ωκεανός ψηφιακών δυνατοτήτων. Η φρίκη που προκύπτει είναι αναπόφευκτη, όμως ο έρωτας έρχεται να μας θυμίσει ότι πιθανώς αυτός, όπως και όλα τα ανθρώπινα πάθη, είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην υπερνοημοσύνη και τις ανυπολόγιστες συνέπειες της". Η ιστορία του Φρανκενστάιν μάς αποκαλύπτει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως θα διαπιστώσουμε στην παράσταση με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου και τους Νίκο Καλαμό, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Μαρία Πανουργιά, Χριστίνα Στεφανίδη, Γιώργο Συμεωνίδη. "Η τεχνητή νοημοσύνη με συναρπάζει, όπως κάθε επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας", μας είπε η Έρι Κύργια. "Εννοείται πως με απασχολεί σειρά κινδύνων: το χάσμα που ανοίγεται μεταξύ εκείνων που μπορούν να της "μιλήσουν” και εκείνων που θα μείνουν πίσω από τις εξελίξεις, ο χειρισμός της από στρατευμένα άτομα και ομάδες, ο έλεγχός της κυρίως από κερδοσκοπικές εταιρείες παρά από ψύχραιμες, διεπιστημονικές κοινότητες, η κρυψίνοια κυβερνήσεων για τη σχετική πρόοδό της. Ωστόσο, όσο δεν αποκρυσταλλώνεται μια ξεκάθαρα αρνητική επίδραση στη ζωή μας, διατηρώ τη θετική προδιάθεσή μου".

Prima facie Θέατρο Πορεία
Τάσος Βρεττός / Ελίνα Γιουνανλή
"Prima Facie"

Κοινωνικά πορτρέτα

Το θέατρο Πορεία καλωσορίζει άλλη μια φορά το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το πολυβραβευμένο έργο της Γιασμίνα Ρεζά "Ο θεός της σφαγής", ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε δύο ζευγάρια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Βαβαδάκης, σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς με εξαιρετικά δείγματα γραφής, στη δεύτερη συνεργασία του με το κρητικό ΔΗΠΕΘΕ, και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ιώ Ασηθιανάκη, Φανή Γεωργακάκη, Γιώργος Κριθάρας, Φοίβος Παπακώστας (στις 23-27/10). Τέλος, μας καλεί να δούμε ένα σπουδαίο έργο της νομικού Suzie Miller, που παίζεται σε 25 χώρες και είναι μια παραγωγή της διεθνούς εταιρείας "Trish Wadley Productions" και του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" σε  συμπαραγωγή με το Θέατρο Πορεία, υπό την αιγίδα του British Council και των Πρεσβειών Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για το "Prima Facie", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κι έχει διακρηθεί με βραβείο Olivier στο West End του Λονδίνου (2022) και βραβείο Tony στο Broadway της Νέας Υόρκης (2023).

Η υπόθεση αφορά ένα περιστατικό βιασμού και το σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου. Η Λένα Παπαληγούρα ερμηνεύει σόλο, μία δικηγόρο η οποία έχει πέσει θύμα βιασμού και ως θύμα και δικηγόρος υπεράσπισης του εαυτού της, προσπαθεί να διεκδικήσει τη δικαιοσύνη, αλλά και να αλλάξει τη νομοθεσία. Είναι ένα από τα επιδραστικά και αιχμηρά έργα της νέας σεζόν, που φωτίζει ένα θέμα που συζητιέται πολύ, τη συναίνεση (από 29/10). 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.

Την επιτυχημένη θεατρική συνταγή του "Μίξερ" θα γευτούμε στο Γκλόρια Μικρό

Ένα έξυπνο σκηνικό παιχνίδι η παράσταση "Μίξερ" σε κείμενο της Ζέφης Φίτσιου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν, στο θέατρο Γκλόρια Μικρό.