Άνοιξε η προπώληση για την κατά Λένα Κιτσοπούλου "Ορέστεια του Στρίντμπεργκ"

Στο θέατρο Άνεσις θα παρουσιαστεί η νέα παράσταση της ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού, όπου συνενώνει τρία έργα του σπουδαίου Σουηδού δραματουργού.

Ορέστεια του Στρίντμπεργκ Κιτσοπούλου Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο "Χορός του Θανάτου", οι " Δανειστές" και η "Πιο δυνατή", τα τρία έργα όπου ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ εντρυφεί στη μάχη των δύο φύλων, έδωσαν το έναυσμα στην αιρετική Λένα Κιτσοπούλου να καταθέσει το δικό της σχόλιο πάνω στις σχέσεις. Έτσι, στις 23 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Άνεσις η παράσταση "Η Ορέστεια του Στρίντμπεργκ", σε δική της σύλληψη και σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστές τους Ευδοκία Ρουμελιώτη, Χρήστο Σαπουντζή, Χρήστο Μαλάκη και Μαρία Μοσχούρη.

Ορέστεια του Στρίντνπεργκ Κιτσοπούλου
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Γενικά μην παντρεύεστε, αυτό είναι σίγουρα σωστό, αλλά σίγουρα δεν χρειαζόταν η γέννηση του Στρίντμπεργκ για να το καταλάβουμε",  σημειώνει η αιρετική δημιουργός για τον "Χορό του θανάτου" το έργο του που διεισδύει στην κόλαση ενός παντρεμένου ζευγαριού, εξήντα χρόνια πριν το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Άλμπι, και συνεχίζει: "Γιατί να πάρεις ένα τέτοιο έργο του Στρίντμπεργκ σήμερα και να το παίξεις στο θέατρο; Έλα μου ντε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Γιατί να μιλήσεις μέσω του Στρίντμπεργκ για τον γάμο ως μία μακάβρια και φρικτή μορφή επίγειας κόλασης;"

Ορέστεια του Στρίντνπεργκ Κιτσοπούλου
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση "υπόσχεται" μία ολονυχτία Στρίντμπεργκ, "η οποία θα σκάψει την ψυχή του Στρίντμπεργκ όσο καμία μέχρι σήμερα, για να αναρωτηθεί αν τελικά ο έρωτας είναι αγάπη και αν η αγάπη έχει σχέση με την σχέση ως συμβίωση ή ως συγκατοίκηση ή ως γάμος". Στο "Χορό του θανάτου" η συγκρουσιακή σχέση ενός ζευγαριού απειλείται με ολοκληρωτική πυρπόληση, όταν εισβάλει στη ζωή τους ένα πρόσωπο από το παρελθόν. Στους "Δανειστές" στο κάδρο μπαίνει ένα ακόμη ερωτικό τρίγωνο, καθώς συναντιούνται σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο μία γυναίκα με τον νυν και τον πρώην σύζυγό της, ενώ στην "Πιο δυνατή", που έχει τη μορφή μονολόγου, μια γυναίκα απευθύνεται προς την ερωμένη του άνδρα της.

Ορέστεια του Στρίντνπεργκ Κιτσοπούλου
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αποδομητική ματιά της Λένας Κιτσοπούλου στα τρία έργα. Για τον "Χορό του θανάτου" σημειώνει: "Κατάθλα και κατάθλα και μόνο κατάθλα και κανένας λόγος να γίνει ένα τέτοιο έργο σήμερα. Σκέφτομαι όμως μήπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει λόγος κανένας, μήπως αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος για να γίνει ένα τέτοιο έργο; Πώς αλλιώς θα μιλήσεις για τέτοιο τέλμα, άμα δεν το νιώθεις ο ίδιος στο πετσί σου και μόνο διαβάζοντας αυτό το βαρετό, παλιό, ατάλαντο έργο;". Για τους "Δανειστές" δανείζεται τα λόγια του Ελύτη, "εδώ στου δρόμου τα μισά, έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είναι εκείνα που αγαπώ, για αλλού ξεκίνησα. Και να ήταν και στα μισά του δρόμου όλοι αυτοί, καλά θα ήτανε. Εδώ μιλάμε ότι ο δρόμος σχεδόν έχει τελειώσει και για τους τρεις", ενώ για την "Πιο δυνατή" αναρωτιέται: "Πώς είσαι εσύ μωρή μαλάκω η πιο δυνατή, που μένει μαζί σου από υποχρέωση ή συμβατικότητα ή συμφέρον; Είσαι η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ επειδή τον ακολουθείς σε δείπνα και καλέσματα και λέει αυτός από δω η γυναίκα μου; Είναι δύναμη αυτό μωρή γίδα όρθια;"

Διαβάστε Επίσης

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του ECATI (Αντώνης Χατζηαντώνης), τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/08/2024

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί ένα αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας

Όπως είχαμε γράψει σε αποκλειστική είδηση, η "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν θα ανεβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη με έναν ωραίο θίασο.

"Η φάλαινα": Πρώτο αποκλειστικό trailer από τη μεταφορά της οσκαρικής ταινίας στο θέατρο με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Την συγκινητική ταινία με τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι, μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο ταλαντούχος ηθοποιός, υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία.