10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

Κολάζ_βιβλία_Αυγούστου

Διαβάστε παρακάτω τις 10 βιβλιο-προτάσεις μας που είναι ό,τι πρέπει για να σας συνοδεύσουν στις χαλαρές ώρες του Αυγούστου. Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε κάτι για όλα τα γούστα: ελληνική πεζογραφία και ποίηση, ένα βιβλίο για παιδιά, ένα... πολύ κουλ βιβλίο δραστηριοτήτων αλλά και έξι προτάσεις μεταφρασμένης λογοτεχνίας, στις οποίες ανήκουν αστυνομικά, ιστορίες παράξενες αλλά κι ένα βιβλίο μίας νομπελίστριας συγγραφέα.

Ελληνικά βιβλία

#1 "Μαργαρίτα Ιορδανίδη"

του Μιχάλη Μακρόπουλου

Μαργαρίτα Ιορδανίδη

Διαβάστε Επίσης

Η Μαργαρίτα Ιορδανίδη είναι υπάλληλος σε διαφημιστικό γραφείο, σύζυγος λογιστή και μητέρα δύο παιδιών στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90, πριν από την οικονομική κρίση και με τους οικονομικούς μετανάστες να έχουν μόλις έλθει από την Αλβανία. Ένα όνομα δεν είναι ωστόσο παρά ένα προσωπείο. Ποια είναι στ’ αλήθεια η Μαργαρίτα; Αυτή είναι η παράδοξη ιστορία της. Μια ιστορία για το αίνιγμα της ταυτότητας πίσω από το πρόσωπο.

Απόσπασμα: "Σήκωσε τότε το κεφάλι της, που το ’χε χαμηλωμένο πάνω απ’ το φαΐ της. Η όψη της είχε κάτι το παράξενα ανέκφραστο, σαν να ’ταν το πρόσωπό της πλασμένο από κερί και δεν είχε τ’ ασταμάτητα αναδέματα, τις ανεπαίσθητες συσπάσεις, το παιχνίδισμα των ματιών, όλα εκείνα που δίνουν ζωή σε μιαν ανθρώπινη μορφή. Τους κοίταξε και είπε:

"Τ’ όνομά μου δεν είναι Μαργαρίτα. Δεν είμαι η μητέρα σας”.

Εκδόσεις: Κίχλη

#2 "Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας;"

Η ζωή, το έργο και ο κόσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή

της Σάντη Αντωνίου

Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας;

Το 1972 ο σπουδαίος Κύπριος ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994) ολοκλήρωσε έναν μνημειώδη πίνακα με μήκος 17,5 μέτρα. Λέγεται "Ο κόσμος της Κύπρου" και εικονίζονται εκεί δεκάδες πρόσωπα. Είναι ένα πανόραμα, μια κιβωτός όπου ο ζωγράφος χώρεσε όλη την αγάπη του για το νησί, διέσωσε την ιστορία του, τη μνήμη ενός κόσμου που αλλοιώνεται και χάνεται καθώς αλλάζουν οι εποχές.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης (ηλικιακό εύρος: από 9 ετών) θα έχει την ευκαιρία να μπει στο εργαστήρι του ζωγράφου, να συναντήσει κι άλλους ωραίους δημιουργούς, τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, τον ζωγράφο και χαράκτη Τηλέμαχο Κάνθο, τον αρχαιολόγο Πορφύριο Δίκαιο, τον αυτοδίδακτο λαϊκό ζωγράφο Μιχαήλ Κκάσιαλο, τους ακριβούς φίλους με τους οποίους πορεύτηκε. Και ο "Κόσμος της Κύπρου" θα ζωντανέψει μπροστά μας καθώς ένα μικρό κορίτσι ψάχνει με τη βοήθεια όλων των ανθρώπων του πίνακα να βρει τον καλύτερό του φίλο που χάθηκε.

Εικονογράφος: Έλενα Τσιγαρίδου

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

#3 "Περιγραφές"

του Γιάννη Κοτζαμπάση

Περιγραφές

Διαβάστε Επίσης

Ο Γιάννης Κοτζαμπάσης σπούδασε Οικονομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πολιτικές Επιστήμες και Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά και διδακτορικού στην Πολιτική Φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας ως καθηγητής σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Oι "Περιγραφές" είναι η πρώτη ποιητική του συλλογή. Διαβάστε ένα απόσπασμα παρακάτω από το ποίημα "Ηλικία":

Ζαλάδα
Ενώ έρπεις προς τον εξωτερικό κόσμο, στίλβει η ίδια πάντα
εικόνα του εαυτού
Η ηλικία γυρίζει στο νερό

Στην ίδια πάντα καρέκλα ο γέρος προεκτείνει τον δείκτη του
να εισχωρήσει στη μνήμη
Λίγο κενό αντιγράφει τα πάντα
Ο χρόνος μονίμως χαλάει, πισωγυρίζει, ίσως να ’ναι αναπηρία
ίσως μια γνώση
ίσως μέρος για να σταθείς και να φτιάξεις.

Εκδόσεις: Βακχικόν

#4 "Ψάξε - Λύσε - Μάθε"

της ομάδας του "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!"

Ψάξε - Λύσε - Μάθε

Διαβάστε Επίσης

Ένα βιβλίο με δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά εφ' όλης της ύλης: γεωγραφία και ιστορία, ζώα και φυτά, τέχνες και βιολογία, φρούτα και λαχανικά, χημεία και τεχνολογία και άλλα χίλια δυο. Κουίζ, αντιστοιχίες, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα και φρέσκες δραστηριότητες με εικονογράφηση-κόσμημα για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου και να τα βάλεις σε τάξη στο κεφάλι σου. Και, όπως πάντα, δεν τεστάρεται το τι θυμάσαι. Οπότε το ίντερνετ είναι φίλος στο ψάξιμο (εκεί είναι το ζουμί!)

Εικονογράφηση: Δανάη Γιατράκη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μεταφρασμένα βιβλία

#1 "Η άλλη κόρη"

της Ανί Ερνό (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022)

"Έπρεπε να πεθάνεις, να θυσιαστείς, για να έρθω εγώ στον κόσμο"

Η άλλη κόρη

Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή Κυριακή ένα κοριτσάκι μαθαίνει κάτι που της αλλάζει τη ζωή για πάντα: οι γονείς της είχαν άλλη μια κόρη, που πέθανε δυο χρόνια πριν τη γέννηση της ίδιας. Μια αποκάλυψη κομβικού χαρακτήρα που πυροδοτεί την ένταση αυτού του σύντομου βιβλίου, καθώς η Annie Ernaux ξεκινάει ένα γράμμα σε αυτή την άγνωστη αδερφή, ένα γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ – ένα ανείπωτο μυστικό που σφραγίζει όχι μόνο την παιδική ηλικία, και τη διαμόρφωση της μικρής, αλλά και τη λογοτεχνική της ιδιοσυγκρασία.

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

#2 "Ναυτία της γης"

του Νικολάι Σουλτς

Ναυτία της γης

Διαβάστε Επίσης

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, η ύπαρξη του αφηγητή διαταράσσεται και αποπροσανατολίζεται. Όλα τα συνήθη σημεία αναφοράς του καταρρέουν. Για να ξεφύγει από την αγωνία που του προκαλεί η αίσθηση της οικολογικής καταστροφής, καταφεύγει σε ένα μικρό νησί της Μεσογείου. Ούτε εκεί όμως καταφέρνει να υπερβεί το επίμονο αίσθημα της υπαρξιακής ναυτίας: το νησί μοιάζει να χάνεται κάτω από τα πόδια του, και ως όνειρο και ως στέρεη γη.

Μετάφραση: Κώστας Σπαθαράκης

Εκδόσεις: Αντίποδες

#3 "Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας"

του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας

Διαβάστε Επίσης

Αντιβασιλεία του Περού, Λίμα, 1623. Μια άγρια και σημαδιακή νύχτα, στην καθολική μονή της Αγίας Κλάρας, έρχεται στον κόσμο ένα μωρό που κόβει την ανάσα σε όσους το βλέπουν. Έχει δύο κεφάλια, διχαλωτή γλώσσα, οκτώ μέλη. Η συγκεκριμένη γέννηση, τερατώδης και ανατριχιαστική, συμπίπτει με την εμφάνιση στην περιοχή μιας νεαρής γυναίκας. Το όνομά της είναι Ρόσα και φημολογείται ότι μπορεί να συνδεθεί και με τον Θεό και με τον Διάβολο.

Μάγισσα ή αγία, η ηρωίδα θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο της Ιεράς Εξέτασης, η οποία δεν θα ησυχάσει μέχρι να ξεσκεπάσει τις πραγματικές της προθέσεις, καθώς και την πιθανή εμπλοκή της τόσο στην έλευση του δαίμονα όσο και στα τρομακτικά γεγονότα που ακολουθούν. Σε έναν τόπο που βουλιάζει στο έγκλημα και στη διαφθορά και σαρώνεται από απειλητικούς οιωνούς και ανέμους αβεβαιότητας, σε μια εποχή σκότους και φόβου, ένας υπάλληλος της Ιεράς Εξέτασης, ο Αλόνσο Μοράλες, προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει, αντιμετωπίζοντας μεγάλα διλήμματα ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό. Ένα συναρπαστικό ιστορικό θρίλερ, ακαταμάχητου ρυθμού, που τρυπώνει απρόβλεπτα και έμμεσα στο δικό μας παρόν.

Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

#4 "Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι"

της Ιρένε Σολά

Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι

Διαβάστε Επίσης

Κρυμμένη στην απόκρημνη κι απόμακρη οροσειρά των Γκιλιερίες όπου ελλοχεύουν κυνηγοί λύκων, ληστές, μάγισσες, χαμένοι οδηγοί ράλι, αντάρτες, θηρία και δαίμονες, η φάρμα Κλαβέλ στέκεται έξω απ’ τον χρόνο. Πάνω απ’ όλα βέβαια, είναι ένα σπίτι που κατοικείται από γυναίκες, τα φαντάσματα και τις αναμνήσεις τους. Ζοάνα, Μπερναδέτα, Μαργαρίδα, Μπλάνκα, Ελιζαμπέτ, Άνζελα, Ντόλσα: γυναίκες με μισή καρδιά, γυναίκες μάντισσες, γυναίκες χωρίς γλώσσα και μιλιά, γυναίκες που κάνουν συμφωνίες με τον διάβολο για έναν απόγονο, γυναίκες που δεν νιώθουν πόνο. Αυτές οι γυναίκες, και όχι μόνο, σήμερα ετοιμάζουν ένα πάρτι

Ένα γλωσσικά χειμαρρώδες έργο γεμάτο χιούμορ και τόλμη, που διερευνά τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζωής και θανάτου, λήθης και μνήμης, πραγματικότητας και μυθοπλασίας, από τη βραβευμένη συγγραφέα του "Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει".

Μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός

Εκδόσεις: Ίκαρος

#5 "Οκαβάνγκο"

του Καρίλ Φερέ

Οκαβάνγκο

Διαβάστε Επίσης

Στρατευμένη με πάθος στον αγώνα κατά των λαθροκυνηγών, η ρέηντζερ Σολάνα Μπετγουέηζ είχε το θλιβερό καθήκον να βρίσκεται κοντά σε κουφάρια και πτώματα ακρωτηριασμένων ζώων. Έτσι, όταν ένας νεαρός άνδρας βρίσκεται νεκρός στο κέντρο του Wild Bunch, ένα προστατευόμενο φυσικό πάρκο ζώων στα σύνορα της Ναμίμπιας, αντιλαμβάνεται ότι η έρευνά της θα την έφερνε αντιμέτωπη με πολλές σκοτούρες. Ένας λόγος παραπάνω που ο ιδιοκτήτης του πάρκου, ο Τζων Λέηθαμ, αποδεικνύεται μυστηριώδες πρόσωπο. Φίλος ή εχθρός;

Η Σολάνα θα πρέπει να παλέψει με τις αμφιβολίες της αλλά και με μια πολύ άσχημη είδηση: Ο Σκορπιός, ο χειρότερος λαθροκυνηγός της ηπείρου, έχει επιστρέψει στα εδάφη της. Πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην καρδιά των αφρικανικών πάρκων άγριας φύσης, το "Οκαβάνγκο" είναι ένας ύμνος στην ομορφιά του άγριου κόσμου και στην επείγουσα ανάγκη να τον αφήσουμε να ζήσει.

Μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδόσεις: Άγρα

#6 "Η αγαπημένη του"

της Σαρά Ζολιάν-Φαρντέλ

Η αγαπημένη του

Στο μικρό ελβετικό χωριό, όλος ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει στο σπίτι της Ζαν. Κανείς, όμως, δεν μιλάει, κανείς δεν κάνει κάτι για να σταματήσει τον κακοποιητή. Η Ζαν βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία. Φεύγει νωρίς από το σπίτι για να σπουδάσει στη γειτονική κωμόπολη κι έπειτα για ν’ αναζητήσει μια καινούρια ζωή στη Λοζάννη. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένη να έρθει ξανά και ξανά αντιμέτωπη με το ανεπούλωτο τραύμα, με τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της ελβετικής κοινωνίας και την καταγωγή της, με την ανειρήνευτη οργή, με τα απωθημένα και τις τύψεις για την τύχη της μητέρας και της αδερφής της, με τα αντιφατικά συναισθήματα για τη γενέθλια γη. Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την εξαναγκαστική αυτονόμηση περιπλέκει την ερωτική ζωή της Ζαν μέχρι το απροσδόκητο τέλος.

Η Σαρά Ζολιάν-Φαρντέλ, με γραφή πυρετική και ανεπιτήδευτη παραδίδει το πρώτο της, σκληρό και ριζοσπαστικό μυθιστόρημα, συνοδεύοντας την ηρωίδα της σε κάθε βήμα αυτού του εφιάλτη που βίωσε μες στη σιωπή ενός ελβετικού χωριού και στην αναζήτηση διεξόδου.

Μετάφραση: Νίκος Σκοπλάκης

Εκδόσεις: Angelus Novus

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2024

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Λακήθρα έφερε στο φως προϊστορικά φρέατα με τελετουργικά ευρήματα

Η ανασκαφή στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς έφερε στο φως δύο προϊστορικά φρέατα, αποκαλύπτοντας τελετουργικές πρακτικές και επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ιστορική θέση του νησιού.

Summer Polarities Rethymno: 8 καλλιτέχνες εμπνέονται από την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί

Οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.

Τρεις απαραίτητες στάσεις στο Μουσείο Ακρόπολης

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου είναι, μεν, εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι η μοναδική που αξίζει να δείτε.