5 βιβλία λογοτεχνίας που σίγουρα θα έπαιρνα στις διακοπές αν δεν τα είχα μόλις διαβάσει!

Μικρά και μεγάλα διαμάντια (θαυμάσια) μεταφρασμένης λογοτεχνίας από τις σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες, όπου η αυτομυθοπλασία συναντά την Ιστορία και το συν-αίσθημα.

Τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού © Shutterstock

Το χρυσό σημειωματάριο 

Καλύτερα βιβλία καλοκαίρι 2024 το χρυσό σημειωματάριο Lessing Διόπτρα

"Τι είναι αυτό το τούβλο; Μόνο εσύ θα μπορούσε να το διαβάζεις!” με πείραζαν οι φίλοι μου σε ένα τριήμερο στην εξοχή βλέποντας το 1055 σελίδων βιβλίο της Doris Lessing  ακουμπισμένο στο πεζούλι. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι αν τολμήσεις να κάνεις την αρχή- και μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι, για όσες τουλάχιστον έχουν άδεια, το εμβληματικό έργο του 1962 της Νοτιοαφρικανής Νομπελίστριας συγγραφέα (1919-2013) διαβάζεται χωρίς να το καταλάβετε (από πλευράς μεγέθους). Το ευρηματικό τέχνασμα των τεσσάρων τετραδίων που κρατά η ηρωίδα Άννα Βουλφ και συνθέτουν τελικά το χρυσό του τίτλου συνομιλεί και με σύγχρονες αρχειακές και εννοιολογικές καλλιτεχνικές πρακτικές, μπλέκοντας έντεχνα διαφορετικές αφηγήσεις και οπτικές γωνίες σε ένα μυθιστόρημα που εκθειάστηκε κυρίως για τον τρόπο που περιγράφει τη γυναικεία εμπειρία με έμφαση στον πόλεμο των δύο φύλων. Είναι όμως ταυτόχρονα μια διεισδυτική απόπειρα ανάλυσης της ίδιας τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά μια διαφωτιστική ματιά στην αποικιακή Νότια Αφρική αλλά και το προοδευτικό Λονδίνο της δεκαετίας του ‘50, τη σχέση της τέχνης, της διανόησης και του γυναικείου κινήματος της εποχής με τις υπό αμφισβήτηση αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος πανευρωπαϊκά. Και, κυρίως, όπως γράφει και η ίδια η συγγραφέας εκ των υστέρων στον αναλυτικό πρόλογο που περιλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση ένα βιβλίο για την εξάντληση, το burnout, ειδικότερα το θηλυκό. Ωραία, σκεπτόμενη λογοτεχνία που δεν έχει γεράσει καθόλου.
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη 
Εκδόσεις Διόπτρα  

όταν ήμασταν μικροί 

καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας καλοκαίρι 2024 όταν ήμασταν μικροί

 

Στον αντίποδα, το "ελάσσον”, αποσπασματικό, σαν βγαλμένο από συνομιλίες και texts εφήβων, βιβλίο - φαινόμενο του 21χρονου Oliver Lovrenski που γεννήθηκε στην Κροατία και μεγάλωσε στη Νορβηγία αξίζει όλο το hype που το έκανε διεθνές best-seller. ‘Έτσι όπως, με οδηγό την εξαιρετική μετάφραση - άθλος της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, μας πετάει βίαια από την πρώτη σελίδα μες στο δυστοπικό και αδελφικό ταυτόχρονα σύμπαν μιας παρέας περιθωριοποιημένων, παραβατικών εφήβων στο Όσλο. Το σκανδιναβικό όνειρο, η οικογένεια, τα διαφορετικά μεταναστευτικά βιώματα, η κακοποίηση, ο σωφρονισμός, η βαρεμάρα και η ένταση της εφηβείας, ανατομούνται αριστουργηματικά σε ένα λόγο καθημερινό και βαθιά ποιητικό την ίδια στιγμή που φτιάχνει εικόνες, συναισθήματα και χαρακτήρες που σε ακολουθούν (σε στοιχειώνουν, μάλλον) καιρό αφότου το τελειώσεις. Φιλιά, αγάπη, απώλεια, επιβίωση, χαρά συνυπάρχουν στα αφοπλιστικά χαϊκού του Lovrenski με έναν ύπουλο, ειλικρινές τρόπο που μοιάζει απολύτως βιωματικός αλλά και άψογα ενορχηστρωμένος ταυτόχρονα. Διαβάζεται απνευστί αν καταφέρεις να αντέξεις τη θλίψη και να αντισταθείς στην ανάγκη να ξαναγυρίσεις μπρος πίσω, θυμίζει τις καλύτερες στιγμές της αυτομυθοπλασίας και μπαίνει άνετα στο πάνθεον των πιο τριπαριστών στιγμών στην ιστορία της τέχνης. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Πιάσε το Λαγό

καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας καλοκαίρι 2024 Πιάσε το λαγό Gutenberg

Το τηλεφώνημα μιας φίλης από τα παλιά ανατρέπει την τακτοποιημένη (;) ζωή της Σάρα και μας παίρνει μαζί τους σε ένα road trip - κάθοδο στην πρόσφατη ιστορία της Βοσνίας όπου τίποτε δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Το βιβλίο της βραβευμένης με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας Lana Bastašić (γενν. Ζάγκρεμπ, 1986), είναι ένα αριστοτεχνικά δομημένο homage απ' την ανάποδη στην πατρίδα της, κι ένα συν-αισθηματικό σχόλιο για τη φιλία, την πατρίδα, την καταγωγή, τη θηλυκότητα, την απώλεια, το πένθος. Σε αυτό το αυτομυθοπλαστικό, έμφυλα, γεωγραφικά και ταξικά τοποθετημένο ταξίδι ενηλικίωσης, οι βεβαιότητες για την ιστορία καταρρίπτονται και το happy end αποκλείεται, όπως άλλωστε και στη ζωή, έχοντάς μας χαρίσει πρώτα γενναιόδωρα ατόφιες στιγμές συναισθήματος, γνώσης και απόλαυσης (από αυτή που πονάει). Σαν το συναίσθημα του να επιστρέφεις στο "πατρικό” σου μετά (αλλά όχι απαραίτητα) από μια απώλεια και "Λες και, κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποιος είχε κατεβάσει το ταβάνι μόλις πέντε ανεπαίσθητα εκατοστά και οι τοίχοι είχαν πλησιάσει σιωπηλά ο ένας τον άλλο.” 
Κι όπως αποκαλύπτει η συγγραφέας στον επίλογό της που δεν θα αποκαλύψουμε καθότι περιέχει διάφορα spoilers τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτό το μεταμοντέρνο παραμύθι όπου παρόλα αυτά οποιαδήποτε λογοτεχνική τεχνική και μετα-ανάγνωση υπηρετεί τελικά απολύτως την πηγαία αφήγηση και σε καμιά στιγμή δεν θυμίζει άσκηση ύφους.
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς 
Εκδόσεις Gutenberg 

Διαβάστε Επίσης

 

Οκαβάνγκο

Οκαβάνγκο, καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας, καλοκαίρι 2024, εκδόσεις Άγρα

Καλοκαίρι χωρίς αστυνομικό δεν γίνεται και, δεδομένου του ότι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος, πέρα από την προσωπικότητα του.ης ντετέκτιβ, είναι για μας η περιγραφή της τοποθεσίας και του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου της, δεν μπορούσαμε να μη διαβάσουμε το νέο βιβλίο του Caryl Ferey που λαμβάνει χώρα στην στην καρδιά των εθνικών δρυμών της Ναμίμπια. Όπως είχε συμβεί και με τη Σιβηρία στο "Led/Πάγος”, ο Ferey εντρυφεί κι εδώ μοναδικά, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, στις εσχατιές της Αφρικής, όπου ανάμεσα στους τουρίστες που ταξιδεύουν για να θαυμάσουν την άγρια ζωή σε πολυτελή καταλύματα και στις διαφορετικές διαστρωματώσεις του τοπικού πληθυσμού, εξακολουθεί να υφίσταται το φλέγον θέμα της λαθροθηριας. Μπορεί να απέχουμε από την εξωπραγματική εικόνα των 12.000 ελεφάντων που σκοτώθηκαν μόνο το 1887 από τους αποικιοκράτες-κυνηγούς της εποχής και από τους εκατοντάδες που σκοτώθηκαν με στόχο την εμπορία οργάνων τους σε κάποιον από τους νεότερους πολέμους και στοιχειώνουν έναν από τους ήρωες, παρ’ όλα αυτά το έγκλημα συνεχίζεται και οι διαφορετικοί συνεργοί (από Ασιάτες πολυεκατομμυριούχους και hackers μέχρι εξαθλιωμένους τοπικούς ανιχνευτές και διεφθαρμένους αξιωματούχους) πλέκουν τον ιστό μιας χορταστικής ιστορίας με πρωταγωνιστές δύο πολύ όμορφα και σε βάθος σμιλεμένες, ταλαιπωρημένες ψυχές (όπως κάθε ντετέκτιβ - ήρωας.ίδα που σέβεται τον.ην εαυτό του.ης), που μοιράζονται, τυπικά και άτυπα, τον ρόλο της.ου ντετέκτιβ, της ρέηντζερ Σολάνα Μπετγουέηζ και του ιδιοκτήτη του πάρκου, Τζων Λέηθαμ. "Οταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω δολοφόνος λαθροκυνηγών. Εξακολουθώ να θέλω. Ως αντίδοτο γράφω" σημειώνει ο Φερέ στην τελευταία σελίδα ενός κατεξοχήν page-turner βιβλίου. 
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις 'Άγρα
 

 

Πέτρινα Ημερολόγια

καλύτερα βιβλία καλοκαίρι 2024 Πέτρινα Ημερολόγια Gutenberg

 

Με σημειωματάρια αρχίσαμε με ημερολόγια θα κλείσουμε και συγκεκριμένα, με ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία που διαβάσαμε τελευταία και ιδανικό θερινό ανάγνωσμα - και με την κλισέ έννοια. Η Carol Shields (1935-2003) έγραψε το 1993 ένα εμβληματικό, μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα από τη θηλυκή σκοπιά που της χάρισε δικαίως το Βραβείο Pulitzer. Εξιστορεί τη ζωή της Ντέιζι από την επεισοδιακή γέννησή της το 1905 στη θανάσιμα ζεστή κουζίνα ενός εργάτη πέτρας στη Μανιτόμπα του Καναδά μέχρι το θάνατό της το 1990 στο Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης Κάναρι Παλμς στη Φλόριντα. Με αξέχαστη γραφή στην οποία οφείλουμε μερικές από τις πιο ζωντανές και εμβριθείς απεικονίσεις της ψυχοσύνθεσης μιας "καθημερινής" γυναίκας της τάξης και της εποχής της (και όχι μόνο), μεταξύ των οποίων ανατριχιαστικά αληθινές περιγραφές των γηρατειών, η Shields μας κάνει να δούμε αλλιώς τις συνταξιούχες Αμερικανίδες με τα μοβ μαλλιά που μπορεί να έχουν ζήσει (μέσα τους και έξω) πολλά περισσότερα απ' ότι συχνά φανταζόμαστε. Αξέχαστο το "διάλειμμα" 9 χρόνων όπου παρακολουθούμε τη ζωή της μεσήλικα Ντέιζι μέσω επιστολών, άρθρων, λιστών και συνταγών αλλά και την επακόλουθη κατάθλιψή της μετά μέσω διαφορετικών οπτικών των οικείων της σε ένα πραγματικά πολύτιμο βιβλίο. Μια πολυφωνική μονογραφία που μοιράζει απλόχερα χιούμορ, συγκίνηση, ιστορικές πληροφορίες για άγνωστες πτυχές του Καναδά και της Αμερικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα και πλάθει ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Και που όπως ωραία το θέτει στον εμβριθή πρόλογο της η Πενέλοπε Λάιβλι έχει ίσως ως κεντρικό θέμα τη δουλειά (συμπεριλαμβανομένης αυτής της συζύγου και μητέρας) εξού και ξεχειλίζει από δραστηριότητα, αλλά και από πρόσωπα, τόπους, ιστορικά συμφραζόμενα, χωρίς παρ’ όλα αυτά ποτέ να γίνεται κουραστικό χάρη στη θαυμαστή αφηγηματική του δεινότητα. 
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου 
Εκδόσεις Gutenberg

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2024

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Λακήθρα έφερε στο φως προϊστορικά φρέατα με τελετουργικά ευρήματα

Η ανασκαφή στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς έφερε στο φως δύο προϊστορικά φρέατα, αποκαλύπτοντας τελετουργικές πρακτικές και επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ιστορική θέση του νησιού.

Summer Polarities Rethymno: 8 καλλιτέχνες εμπνέονται από την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί

Οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.