Μία updated και νόστιμη λίστα για Μοναστηράκι και Ψυρρή

Εστιατόρια, μπαρ και λοιπές απολαυστικές διευθύνσεις που θα σε πείσουν πως οι δύο γειτονιές οφείλουν να είναι μέσα στις πρώτες βόλτες της νέας σεζόν στην πόλη.

Μοναστηράκι

Δεν είναι εύκολη η επιστροφή στην πόλη μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Ποτέ. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να απαλύνουν τον όποιο πόνο προκαλεί το απότομο τέλος της άδειας και ένα από αυτά είναι η περαντζάδα σε μερικά χαρακτηριστικά σημεία της Αθήνας, με κάποιες απαραίτητες στάσεις. Σαν τις παρακάτω, σε Μοναστηράκι και Ψυρρή.

Στου Ψυρρή

'Kalimeres Bistro'

Το σποτ που ξεκίνησε σαν ένα μικροσκοπικό μπαρ 7 τμ, με ένα χαριτωμένο μπαλκονάκι και σέρβιρε ποτά επί της οδού Τάκη, πίσω στο 2018, σταδιακά επεκτάθηκε και στον απέναντι χώρο.

Το Kalimeres Bistro στου Ψυρρή 4

Πλάι στα τραπεζάκια του πεζοδρόμου, τη μίνι σάλα μπροστά από την κουζίνα στον πρώτο όροφο, την ταράτσα με την urban προοπτική και στο αρτιστίκ οικείο εσωτερικό του, έρχεται να προστεθεί και ένα θαυμάσια διαμορφωμένο αίθριο με ανοιγόμενη οροφή και κρεμαστά φυτά που εγγυώνται περαιτέρω feelgood ατμόσφαιρα και έξτρα δροσιά, συν την ταράτσα με θαυμάσια θέα στη γειτονιά.  Ραφιναρισμένο comfort φαγητό στη λογική του μοιράσματος από τον σεφ Δημήτρης Γιαννόπουλο, πληθωρική και θαρραλέα λίστα cocktails  με έξυπνα signatures, καλές ιδέες για spritzes. 

'Juan Rodriguez'

Μπαρ Juan Rodriguez στου Ψυρρή
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αν η γειτονιά του Ψυρρή έχει από μόνη της την ενέργεια να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις σου, τότε το σχεδόν speakeasy μπαρ επί της Παλλάδος και τον αριθμό 3 θα τις διεγείρει. Classy και μεγαλοπρεπές, ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, επιβλητικό και οριακά σαγηνευτικό, θα σε πάρει από το χέρι, θα σε ξεναγήσει στα θέλγητρά του, θα σε προκαλέσει να χορέψεις και να γευθείς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- όσα έχει να σου προσφέρει.

'Νικήτας'

Μαγέρικο - σημείο αναφοράς της γειτονιάς από τα 60s και καθημερινό ραντεβού κατοίκων κι εργαζομένων στου Ψυρρή, παίζει με άνεση στα ταμπλό των ψητών και των μαγειρευτών εξίσου, με δυνατό χαρτί τα μυρωδάτα κοκκινιστά σουτζουκάκια, αλλά και το κοντοσούβλι του.

Διαβάστε Επίσης

'Po' Boys'

Έχουν περάσει 6 χρόνια από την πρώτη στιγμή που το 'Po'Boys' έκανε την εμφάνισή του στου Ψυρρή και ένα από τα δεδομένα είναι πως παραμένει νόστιμο, πιστό στην α λα αμερικανιά ΒΒQ φιλοσοφία του, με το κρέας πάντοτε πρωταγωνιστή, συνήθως σε κάποια καπνιστή εκδοχή.

Ένα τραπέζι γεμάτο πιάτα στο εστιατόριο Po' Boys, στου Ψυρρή

Co stars τα πληθωρικά από κάθε άποψη σάντουιτς και μπέργκερ, το δημοφιλές mac n’ cheese και, εσχάτως, το παγωτό μηχανής για το φινάλε. Όλα εδώ όμως ξεκινούν από τον feelgood και σε διαρκή κίνηση χώρο, στον οποίο συναντάς πάσης φύσεως foodies - και ασφαλώς μπόλικους repeaters που μοιάζουν λες και έχουν πάντοτε καβατζωμένο το ίδιο ακριβώς τραπέζι κάθε φορά που έρχονται εδώ. 

'Λοκάλι'

Φιλόξενο, άμεσο, κατανοητό, νόστιμο. Έχουν περάσει περίπου 4,5 χρόνια από την πρώτη στιγμή που το "Λοκάλι" συστήθηκε στο κοινό της Αθήνας -παραλαμβάνοντας τη χωροταξική σκυτάλη από το σημείο που κάποτε φιλοξενούσε το "Cine Ψυρρή"- αλλά η pub α λα γκρεκ που οραματίστηκε και έκανε πράξη η ομάδα του διατηρεί ατόφιες τις βασικότερες αρχές της. Μία επιπρόσθετη σε αυτές σχετίζεται με τη σοβαρή δουλειά εντός της μπάρας, που για ακόμη μία φορά έχει κάτι να πει ενώ διαχρονικό φαβορί παραμένει η υπέροχη αυλή. 

'Αυλή'

Η πάλαι ποτέ μυστική αυλή στου Ψυρρή, με τη μικρή πόρτα που οδηγεί στο τέως καφενείο, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες των Αθηνών. Ο μακρόστενος χώρος, οι ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα παραπέμπουν σε άλλες, πιο νοσταλγικές εποχές της πρωτεύουσας, ενώ τα μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) κάνουν καλή παρέα στην πάντοτε παγωμένη μπύρα.

'Zampano'

Ένα ζεστό, χαλαρό εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από την ομάδα του "City Circus", το οποίο δανείζεται το όνομά του από τον φελινικό τσιρκολάνο του "La Strada". Η βιομηχανική τσιμεντοκονία, το κομψό mix & match στις καρέκλες, το κόκκινο ψυγείο, που λειτουργεί ως συνέχεια του –επενδυμένου με πράσινο μάρμαρο και σειρές από χαλκοσωλήνες– μπαρ, αλλά και τα ασυνήθιστα φωτιστικά στήνουν φιλόξενο σκηνικό στο ισόγειο, ενώ, ανεβαίνοντας τα σκαλιά, συνειδητοποιείς ότι το πατάρι συνδέεται εσωτερικά με το αδελφό hostel.

Διαβάστε Επίσης

'Τράγος'

Αυτοσυστήνεται εδώ και περίπου 1,5 χρόνο ως μοντέρνο καφενείο αλλά μάλλον προχωρά αρκετά πιο μακριά από αυτό, αν κρίνουμε από τον 'προχώ' χώρο του και τις πολλά υποσχόμενες υπηρεσίες του τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σε εκείνο του ποτού. 

Νέα Μπαρ στην Αθήνα_Ο Τράγος 1

Λινού Σουμπάσης και Σία

'Λινού Σουμπάσης & Σία'

Μινιμαλιστικός, σχεδόν γυμνός χώρος με μωσαϊκό, ντιζαϊνάτα μεταλλικά τραπέζια και ανοιχτή κουζίνα στο ψηλότερο επίπεδο. Μινιμαλισμός και φυσικότητα και στα πιάτα του ταλαντούχου σεφ Λουκά Μάιλερ, με την πρωταγωνίστρια πρώτη ύλη μαγειρεμένη με ακρίβεια, απλή ή σε συνδυασμούς που εκπέμπουν ελληνικότητα με νεωτεριστική ματιά. Το μενού αλλάζει συχνά ακολουθώντας την αγορά και δίνει έμφαση στα ψάρια ημέρας και τα λαχανικά της εποχής, χωρίς να λείπουν τα κρεατικά. Η λίστα κρασιών προτείνει φυσικές και βιοδυναμικές οινοποιήσεις.

'Minu'

Minu

Στην οδό Σαρρή, το 'Minu' είναι ένα από τα πρώτα concept stores της πόλης που συνδύασαν το πάθος για τα φυτά, με το φαγητό, τον εκλεκτό καφέ και τα γλυκά. Σε ένα υπέροχο και φωτεινό κτίριο, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια (άλλωστε, το όνομα προέρχεται από τη λέξη "minutiae” που σημαίνει μικρολεπτομέρειες), από την αυλή μέχρι τους πάνω ορόφους, θα δοκιμάσεις καλό καφέ, ιδιαίτερα γλυκά και brunch, και θα χαλαρώσες ανάμεσα σε τροπικά είδη φυτών, στρελίτσιες, μονστέρες, καλαθέες και άλλα, και ίσως στο τέλος της ημέρας να φύγεις με ένα από αυτά στα χέρια σου.

Διαβάστε Επίσης

'The Foundry'

The Foundry

Ένα από τα νοστιμότερα και fun rooftops του Ψυρρή ανανεώθηκε. H κατάφυτη ταράτσα με τις κληματαριές, τις λεβάντες, τα δεντρολίβανα και τις ροδιές, μοιάζει -και είναι- ιδανική για κάθε στιγμή. Φυσικά, οι αγαπημένες φρέσκες ναπολιτάνικες πίτσες, που φτιάχνονται μπροστά μας και ψήνονται στον Gozney Dome φούρνο, δίνουν το "παρών" και σε νέες γεύσεις, όπως και τα signature cocktails.

'Κόκκιον'

Θα ήταν μάλλον άδικο να περιοριστούμε στον όρο παγωτατζίδικο για το "Κόκκιον". Κι αυτό γιατί ο Βασίλης Παπαματθαίου έχει θητεύσει σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη, προτού μεταφέρει την τεχνογνωσία του στο μικρό spot της Πρωτογένους. Αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα ή ωμό αμύγδαλο με φασόλι τόνκα θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.

'Mona Athens'

Τόσο στο underground venue space, Mona’s speakeasy, που φιλοξενεί μουσικά gigs, εκθέσεις, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις, όσο και στο ιδιαίτερο rooftop του, το 'Mona Athens' είναι μία διεύθυνση που δεν περνά απαρατήρητη. 

'Snob Espresso Gastro bar'

Το all day στην αυλή του boutique ξενοδοχείου "Snob Athens", έχει φόρμουλα που δε σε αφήνει αδιάφορο σε ένα πέρασμα από το κέντρο. Ταπετσαρίες, σαν να τις επέλεξαν τα "παιδιά των λουλουδιών", βελούδινα άνετα καθίσματα και μία μεγάλη μπάρα είναι η πρώτη εικόνα που με υποδέχτηκε περνώντας το κατώφλι του.

Snob

Snob Athens

Προχωρώντας προς στο βάθος, η πανέμορφη πλακόστρωτη αυλή με την περίτεχνη οροφή και τα κρεμαστά φωτιστικά με φτερά παγωνιού είναι σημείο αναφοράς για τις ηλιόλουστες κυρίως μέρες.  Όπως κάθε all day που σέβεται τον εαυτό του, λειτουργεί από τις 8 το πρωί για καφέ, πρωινό και brunch, το μεσημέρι για γεύμα και το βράδυ για ένα ωραίο casual δείπνο.
 

Στο Μοναστηράκι

'Makris Athens'

Η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris", που δημιουργήθηκε από τα Domes Resorts, με επικεφαλής τον βραβευμένο Πέτρο Δήμα, στέκεται ψηλά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Η κουζίνα του Δήμα κινείται ελεύθερα και δημιουργικά, στηριγμένη κυρίως σε ελληνικά προϊόντα, και από τη δική τους φάρμα, με την εποχικότητα των πρώτων υλών και τη βιωσιμότητα να αποτελούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας του.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Voila Athénes
© Λεωνίδας Τούμπανος

'Voila'

Στέκει στην ιστορική πλατεία Αβησσυνίας, των ξακουστών παλαιοπωλείων, και προσφέρει ένα απάγκιο για να πιεις το πρωί τον καφέ σου και το βράδυ το κοκτέιλ σου. Στο ενδιάμεσο, μπορείς να τσιμπήσεις και κάτι. Οι 3 φίλοι, Ειρήνη Καραγκούνη, Κώστας Σκουληκαράκης και Κωνσταντίνος Κασιδιάρης, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εστίασης στην Αθήνα, αποφάσισαν να γίνουν και συνέταιροι, παρουσιάζοντας αυτό το all-day bar, στο οποίο οι τρεις θρυλικές δεκαετίες του ‘60, του ‘70 και του ’80 συνυπάρχουν. Εσχάτως, το 'Voila' εμπλουτίζει αισθητά την κουζίνα του με την υπογραφή της Αγάπης Μιχελή, που επιμελείται ένα μενού βγαλμένο από τα 80s.

'A for Athens'

A for Athens

Από τα all time classics αθηναϊκά μπαρ σε ταράτσες, το A for Athens παραμένει από εκείνα τα spots που οι αγγλόφωνοι επισκέπτες ονοματίζουν breathtaking και οι tech friendly/ social media freaks δε σταματούν να φωτογραφίζουν με τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τους τηλέφωνα. Όλοι όμως, απολαμβάνουν τα εξαιρετικά ποτά της bar manager Αγάπης Πετροπούλου και της ομάδας της, συνήθως πλαισιώνοντάς τα με κάποιες από τις προτάσεις της φορμαρισμένης κουζίνας.

'Couleur Locale'

Δημοφιλές και σε διαρκή κίνηση all-day spot, που ξεδιπλώνει μπροστά του μία από τις πλέον πανοραμικές θέες της Αθήνας και, παράλληλα, διατηρεί πάντοτε τη χαλαρή, comfy ατμόσφαιρά του και τη χαρούμενη διάθεση.

'Mira Me Athens'

Μια μοντέρνα γευστική πρόταση με fine comfort πινελιές κάνει το πολύ ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο της οδού Ερμού. Το χειμώνα σερβίρει στο κομψό μπιστρό του ισογείου με τη μητροπολιτική αύρα, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει η δράση μεταφέρεται στο rooftop με την πανοραμική θέα στην πόλη.

Διαβάστε Επίσης

'Athens Icon Aγοra'

Ένα ενδιαφέρον "σπίτι της γεύσης" στη γωνία Ερμού και Αιόλου με προσεγμένη και οικεία αισθητική, όπου συναντιούνται οι εμβληματικότερες εμπειρίες του αθηναϊκού κέντρου.

'James Joyce'

Η παμπ James Joyce

Η Guinness και τα ιρλανδικά ουίσκι (όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλες επιλογές) ρέουν σε μια κλασική, επενδυμένη με ξύλο παμπ, που σε πάει από το Μοναστηράκι μέχρι το Δουβλίνο. Μεγάλη μπάρα, προτάσεις φαγητού ανάλογες του χώρου (steak & Guinness pie, λουκάνικα, μπέργκερ, fish & chips κ.λπ.), αθλητικές μεταδόσεις στις οθόνες και κάποιες φορές live μουσικές.

'360 Cocktail Bar & Restaurant'

360 Cocktail Bar & Restaurant

Δεν υπάρχει Αθηναίος ή επισκέπτης της πόλης που κάποια στιγμή να μη βρέθηκε στην ταράτσα του, για να απολαύσει ποτό και φαγητό με θέα την Ακρόπολη. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν μιλάμε για ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια της πόλης; 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

James Joyce (The)

Άστιγγος 12, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

360° Cocktail Bar

Ηφαίστου 2, Πλατεία Μοναστηρακίου
  • Εστιατόρια

Zampano

Σαρρή 18, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Juan Rodriguez

Παλλάδος 3, Ψυρρή
  • Bars

Po’ Boys

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Mira Me Athens

Ερμού 118, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Foundry Rooftop Garden (The)

Σαρρή 40, Ψυρρή
  • Bars

Νικήτας

Αγ. Αναργύρων 19, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λινού Σουμπάσης & Σία

Μελανθίου 2, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Τράγος

Πλατεία Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή
  • Bars

Voila Athénes

Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι
  • Bars

Kalimeres Bistro

Τάκη 14, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Athens Icon Aγοra

Eρμού 67 & Αιόλου 15, κέντρο
  • Εστιατόρια

Αυλή

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέλος εποχής για τον Σωτήρη Κοντιζά σε 'Nolan' και 'Proveleggios'

Χωρίς τον δημοφιλή παρουσιαστή, σεφ και ρεστορατέρ πια το Nolanverse.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
05/09/2024

To 'World x11' στήνει ένα επικό "περίπου" brunch μαζί με το 'Overoll'

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τα burgers του πρώτου συναντούν τα κρουασάν του δεύτερου.

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Κεντρικής Μακεδονίας

Απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τη Νάουσα, τη Βέροια και τα ακριτικά χωριά των Σερρών, κι απ’ το Ξινό Νερό της Φλώρινας ως τη Σάνη, τη Βουρβουρού και τη Νικήτη της κοσμοπολίτικης Χαλκδικής, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει στο πολυπρόσωπο τοπίοτηςς μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Ελάτε να τα γνωρίσουμε!

To "Hunkar" και η οθωμανική κουζίνα του Feridun Ugumu

Μία παλαιότερη κουβέντα με τον θρυλικό Τούρκο σεφ-πατρόν, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

Η 'Γωνία' στον Αστακό ψήνει το μάλλον καλύτερο χοιρινό καλαμάκι στην Ελλάδα

Μία διαβολεμένα νόστιμη κρεατόβεργα ίσως είναι από μόνη της αφορμή για ένα ταξίδι έως την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Γευσιγνωσία στο "Kivotos Mykonos": Απόλαυση με Κτήμα Τσέλεπου και La Tour Melas

Το πολυτελές θέρετρο διοργανώνει ξεχωριστές Κυριακές γευσιγνωσίας με εξαιρετικά "Wine Pairing Menus" στο à la carte εστιατόριο "Namah", σε συνεργασία με δύο κορυφαία ελληνικά οινοποιεία.

Η νοστιμιά του επτανησιακού dolce far niente στο "Nobelos" της Ζακύνθου

Στέκι αναφοράς των σκαφάτων της περιοχής και προικισμένο με μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ζακύνθου, το εστιατόριο της οικογένειας Νόμπελου είναι φτιαγμένο δια χειρός και με αγάπη, μπολιάζοντας το μεράκι των γονιών που το εμπνεύστηκαν, με τον κοσμοπολιτισμό των τριών γιών που το διαχειρίζονται πλέον.