Τα σουβλάκια του κέντρου

Ένα update στα σημεία του αθηναϊκού downtown που αποθεώνουν το εθνικό street food.

Τα σουβλάκια του κέντρου

Δεν είχαμε ακριβώς κάποια ιδιαίτερη κάψα να κάνουμε μία ακόμη λίστα με σουβλάκια αλλά οι εξελίξεις μας έφεραν έως εδώ. Αφού ξεπεράσεις το μαγικό see-what-I-did-there? σκηνικό που σου σκάρωσα χρησιμοποιώντας την ονομασία του πιο φρέσκου σημείου που τιμά το εθνικό street food αλλά και με αφορμή αυτό, ένα update σε εκείνες ακριβώς τις απαραίτητες στάσεις της αθηναϊκής καρδιάς για σουβλάκι-λουκούμι. Σουβλάκι στο κέντρο (*εντός εμπορικού τριγώνου) λοιπόν.

'Κάψα'

Το ολοκαίνουριο σουβλατζίδικο της πόλης άνοιξε στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα 'Κάψα', αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα.

Κάψα

Κάψα

Κάψα

Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας. 

'Βόλβη'

"Αυτό που συμβαίνει με τη Βόλβη είναι μοναδικό, πραγματικά είναι ό,τι κοντινότερο έχει υπάρξει ποτέ στο σουβλάκι της Λιβαδειάς, στην Αθήνα" μου έλεγε κάποτε μια φίλη που εκτιμά ιδιαιτέρως το έδεσμα και τυχαίνει να κατάγεται από την πόλη της Βοιωτίας.

Η Βόλβη στην Βαρβάκειο και ο Τάσος Περδίκης 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η Βόλβη στην Βαρβάκειο και ο Τάσος Περδίκης 56
© Λεωνίδας Τούμπανος

Και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω, ειδικά από τη στιγμή που ενεργοποιούνται οι σιελογόνοι αδένες μου κάθε φορά που φέρνω στο νου τα τυλιχτά-λουκούμια που παράγονται στη γωνία της Βαρβακείου με την Ευριπίδου. Φίνο, ντελικάτο, μινιμαλιστικό τυλιχτό, με αφράτη πίτα και πεντανόστιμο χοιρινό σουβλάκι ή μυρωδάτο, χειροποίητο σουτζουκάκι. Και τηγανητή πατάτα, πουθενά. Καθόλου τυχαία, κέρδισε και την προτίμηση του κοινού στην πιο πρόσφατη λίστα των Tasty Awards x Esquire.

Διαβάστε Επίσης

'Hoocut'

hoocut in text

Το 'Hoocut' είναι για αρχόντους θα μπορούσε να πει κανείς, παραφράζοντας γνωστή cult περσόνα του ελληνικού ίντερνετ. Και κανείς δε θα μπορούσε να παρουσιάσει αντίλογο. Όταν τον Ιανουάριο του 2018 οι Περικλής Κοσκινάς, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Κλεομένης Ζουρνατζής και Νίκος Καραθάνος -όλοι τους γνωστοί και με πολύ σημαντική πορεία στην εστιατορική Αθήνα- αποφάσισαν να ξεκινήσουν το 'Hoocut', είχαν κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό τους: Να επαναπροσδιορίσουν το σουβλάκι. 6 χρόνια μετά, σερβίρει μία από τις κορυφαίες fine comfort εκδοχές του στην πόλη. Τόσο απλά. 

'Κώστας' (Σύνταγμα)

"Όχι άγχος" ήταν το κεντρικό μήνυμα που υιοθέτησε και μετέδωσε από το 1950 ο μπαρμπα-Κώστας, στην Αδριανού στην Πλάκα, όταν και ξεκίνησε τη δράση του το ιστορικό σουβλατζίδικο. Από το 2003 το έχει αναλάβει ο εγγονός του Κώστας, που το λειτουργεί στο ίδιο στιλ αλλά σε διαφορετικό πια σημείο, καθώς από το 2009 το μετέφερε στο Σύνταγμα - συν το νέο σποτ εδώ και λίγο καιρό στον αριθμό 7 της Φιλελλήνων.

Σουβλάκι Κώστας

Λειτουργεί μέχρι αργά το μεσημέρι αλλά μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που το έχουν κάνει στέκι – κάπως σαν καφενείο. Το ελαφρύ και μεστό τυλιχτό του με ζουμερό καλαμάκι φιγουράρει στην κορυφή των προτιμήσεων πολλών foodies. Ωραία αλάδωτη πίτα, αρκούντως καυτερό αποτέλεσμα, αλλά με πρόβειο γιαούρτι να το δροσίζει, με κλασική ισορροπία χωρίς περιττές φιοριτούρες.

Διαβάστε Επίσης

'Κώστας' (Αγίας Ειρήνης)

All time classic ο 'Κώστας', κάνει σουβλάκι με τη γοητεία των ’60s. Βάζει την πίτα στην πλάκα, κόβει εκείνη τη στιγμή την ντομάτα επάνω της και πάνω στο μπιφτεκάκι προσθέτει μερακλίδικη καυτερή σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, που διαολίζει και γλυκαίνει το σύνολο. Πάντα είχε ουρά στον "Κώστα", τώρα ακόμη περισσότερο.

'Ο Λευτέρης ο Πολίτης'

Από το 1951 φτιάχνει από τα πιο νόστιμα τυλιχτά της Αθήνας και εκτός από την Σατωβριάνδου στην Ομόνοια, συναντάται εδώ και περίπου δύο χρόνια και στη Ρόμβης. Παρούσες όλες οι ελάχιστες, κλασικές επιλογές που έχουν χτίσει το μύθο. Το νόστιμο παραδοσιακό πολίτικο σουβλάκι με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, τυλιγμένο σε πίτα ψημένη με τους χυμούς του κρέατος, κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα και το πολίτικο πικάντικο σουβλάκι σουτζούκι, με την αψάδα του από τα κόκκινα πιπέρια και την πάστα σκόρδου, είναι οι επιλογές στα τυλιχτά που αφήνουν στο στόμα τη νοστιμιά της απλότητας και ένα ωραίο, απαλό μούδιασμα από τα πιπέρια. Αν νιώθεις θαρραλέος, ζήτα με διπλό ή τριπλό μπιφτέκι ή σουτζούκι και επιπλέον καυτερή πιπεριά. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Hoocut

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Βόλβη (H)

Ευριπίδου 24-26 και Φιλοποίμενος 1, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Λευτέρης ο Πολίτης

Ρόμβης 18, Κέντρο
  • Εστιατόρια

Κάψα

Σκουλενίου 4, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώει παϊδάκια η Αθήνα

Μία επίκαιρη λίστα που ανανεώνεται και ξεκοκαλίζεται κάθε φορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/10/2024

Last call για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς πλησιάζει στο φινάλε του, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Ιδού ορισμένες ιδέες για να προγραμματίσετε τις εξόδους σας όσο ακόμα προλαβαίνετε.

Παραδοσιακές γεύσεις, vegan κοπές και βραβευμένα εστιατόρια σε 5 στάσεις στα Εξάρχεια

Από cozy γειτονικά ταβερνάκια μέχρι μοντέρνα vegan στέκια, ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στα Εξάρχεια έχει ενδιαφέρουσες επιλογές.

13 χρόνια "Botrini's" με εορταστικό μενού και Riesling

Το γαστρονομικό ινστιτούτο του Έκτορα Μποτρίνι σβήνει 13 κεράκια στην τούρτα της ζωής του και το γιορτάζει αναλόγως.

Γιάννη Μπάμπαλη, τι θα τρώμε στο "WooWoo";

Μία μίνι κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, λίγο πριν το αθηναϊκό του ντεμπούτο στο Κολωνάκι και το πάντοτε ιντριγκαδόρικο spot.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο γεμάτο νοστιμιά στην Πάρο και την Αντίπαρο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για να ανακαλύψουμε τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου.

Joan Roca: Μια συζήτηση με τον σεφ-ποιητή της Καταλονίας

Μετά από πολλές επισκέψεις στο "El Celler de Can Roca", καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2013 και 2015, συναντήσαμε τον επικεφαλής του Joan Roca, στα Culinary Journeys του "Daios Cove Resort" στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και κάναμε μια συζήτηση εκ βαθέων.