"Ιφιγένεια η εν Αυλίδι": Η πολυσυζητημένη παράσταση του Τιμφέι Κουλιάμπιν έρχεται στην Αθήνα

Η παράσταση με την υπογραφή του σημαντικού Ρώσου σκηνοθέτη κι έναν εκλεκτό ελληνικό θίασο, που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου και συζητήθηκε ιδιαίτερα για τη σύγχρονη ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, έρχεται στο Ηρώδειο (9, 10/9) κι εμείς σας θυμίζουμε γιατί δεν πρέπει να τη χάσετε.

ιφιγένεια η εν Αυλίδι ©Alex Kat

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν

Το "τρομερό παιδί" του ρωσικού θεάτρου (1984), που πολύ νέος τιμήθηκε με το σπουδαίο θεατρικό βραβείο Χρυσή Μάσκα, δεν μας είναι άγνωστος. Έχουμε ήδη απολαύσει το αριστουργηματικό ανέβασμα των τσεχοφικών "Τριών αδελφών" στη νοηματική γλώσσα αλλά και τη δουλειά του με τον Τζον Μάλκοβιτς. Φέτος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με Έλληνες ηθοποιούς.

Η ευριπίδεια τραγωδία

Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά δείγματα του αρχαίου δράματος, που προσομοιάζει σε σύγχρονο πολιτικό θρίλερ. Οι μηχανισμοί της εξουσίας, η πραγματικότητα του πολεμικού μηχανισμού, η ανθρώπινη αυτοδιάθεση και η θεϊκή βούληση, το δηλητήριο του εθνικισμού θίγονται από τον Ευριπίδη με απαράμιλλη ειρωνεία μέσω της γνωστής ιστορίας (αυτο)θυσίας της νεαρής Ιφιγένειας.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
Θωμάς Δασκαλάκης©

Η σύγχρονη σκηνοθετική οπτική

Εκσυγχρονίζοντας και διασκευάζοντας σε σημεία την τραγωδία, ο Κουλιάμπιν είδε την ιστορία της "Ιφιγένειας" ως αυτή ενός μιλιταριστικού κράτους που διακατέχεται από ιμπεριαλιστικές και εθνικιστικές ιδεοληψίες. Οι επιλογές του οδήγησαν σε πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές, με αποκορύφωμα αυτή του φινάλε, ενώ οι καθηλωτικοί φωτισμοί προστέθηκαν στο σύνολο μιας παράστασης με ξεχωριστή ταυτότητα.

Ο ελληνικός θίασος

Τις ερμηνείες των προσώπων ανέλαβαν μερικοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς μας, στην πρώτη τους συνεργασία με τον Ρώσο σκηνοθέτη: Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Θάνος Τοκάκης, Νίκος Ψαρράς, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου. Μαζί τους, ένας πενταμελής ανδρικός Χορός (σε αντικατάσταση του γυναικείου Χορού του πρωτότυπου) διαμορφώνει το απολυταρχικό καθεστώς της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του δημιουργός που άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια με την παγκόσμια πρεμιέρα μιας σύγχρονης, τολμηρής εκδοχής του έργου. Η παράσταση εστιάζει στο θέμα του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών πολιτικών αλλά και της θυσίας της κόρης του Αγαμέμνονα, η οποία γίνεται προκειμένου να σταματήσει η άπνοια που εμποδίζει τα πλοία των Αχαιών να πάνε στην Τροία από την Αυλίδα. Αναφερόμενος στην επιλογή του να αναμετρηθεί με το έργο του Ευριπίδη, ο Κουλιάμπιν τονίζει: «Όταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω στην Επίδαυρο, δεν δίστασα. Η “Ιφιγένεια” είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ταυτόχρονα συναρπαστικά κείμενα της αρχαίας δραματουργίας. Η βασική συνθήκη του έργου είναι ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε μάχες, αισθανόμαστε όμως τη μυρωδιά του πολέμου που επίκειται. Όλα είναι έτοιμα: τα στρατεύματα, τα όπλα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ώθηση για να πάρει μπρος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μεταφέρεται στο σήμερα. Στο έργο δεν υπάρχει το ερώτημα αν θα γίνει ο πόλεμος αλλά πότε”.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τι έχουν να μας πουν "Οι δύο σκύλοι" Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ;

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη μας εκπλήσσει ευχάριστα και πάλι, με την επιλογή της. Η νέα της παράσταση με πρωταγωνιστές τους Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ βασίζεται στη γεμάτη χιούμορ νουβέλα "Ο διάλογος των σκύλων" του Θερβάντες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
10/09/2024

Οι θρυλικοί Trocks έρχονται ξανά στην Ελλάδα

Το Θέατρο Παλλάς θα υποδεχτεί τον πιο δημοφιλή ανδρικό θίασο χορευτών, οι οποίοι ενσαρκώνουν γυναικείους ρόλους με τεχνική και χιούμορ.

"Matilda The Musical": Νέα ημερομηνία πρεμιέρας για το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου

Η λαμπερή παράσταση έρχεται στο Θέατρο Παλλάς τον Νοέμβριο με πρωταγωνιστές τους Θανάση Τσαλταμπάση, Χάρη Ρώμα, Ντορέττα Παπαδημητρίου και Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

"Φλάι": Η πικρή σάτιρα της Στέλλας Ζαφειροπούλου επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Faust Bar Theatre

Η πικρή σάτιρα σχετικά με την ανθρώπινη απόγνωση στο δρόμο προς την αναζήτηση της ταυτότητας και της αποδοχής, επιστρέφει εννέα χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή της.

"Οι οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας": Ο Μπορίς Βιάν παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή

Ο αμφιλεγόμενος στην εποχή του συγγραφέας των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και "Αφρός των ημερών", Μπορίς Βιάν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν με 16 παραστάσεις και άξονες το ελληνικό έργο και την ετερότητα

Το φετινό ρεπερτόριο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, που φέτος κλείνει οκτώ χρόνια στο τιμόνι του, με οκτώ νέες και οκτώ θεατρικές παραστάσεις σε επανάληψη.

"Moonwalk": Μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στον Michael Jackson

Η παράσταση του Europaballett St. Pölten φέρνει στη σκηνή του Christmas Theater την αξεπέραστη τέχνη και την κληρονομιά του Michael Jackson, συνδυάζοντας χορό, μουσική και οπτικά εφέ.