Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: Τι θέατρο θα δούμε τη σεζόν 2024-25;

Με την επανάληψη της σημαντικής επιτυχίας του "Αποτυχημένου" ξεκινάει τον προσεχή Οκτώβριο το θεατρικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που μας επιφυλάσσει ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο.

Ο αποτυχημένος ΕΛΣ Ανδρέας Σιμόπουλος©

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2024-25, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Με τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών, το πρόγραμμα συνδυάζει τις υψηλές αισθητικές αξιώσεις με την ευρεία στόχευση και κινητοποιεί εγχώριες και διεθνείς καλλιτεχνικές δυνάμεις προκειμένου να υπηρετήσει το συμπεριληπτικό όραμα και το ξεχωριστό στίγμα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη μουσικοθεατρική σκηνή της ΕΛΣ.

Ο αποτυχημένος
© Ανδρέας Σιμόπουλος
"Ο αποτυχημένος"

Η θεατρική αυλαία σηκώνεται στις 9 Οκτωβρίου, με την επανάληψη για λίγες παραστάσεις του μυθιστορήματος του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, "Ο αποτυχημένος" (φωτό εξωφύλλου), σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου, με τις ερμηνείες του Άρη Μπαλή, του Γιάννη Νιάρρου, της Αμαλίας Μουτούση και του ίδιου. Το έργο ζωντανεύει μια επινοημένη ιστορία γύρω από τον θρυλικό Καναδό πιανίστα, Γκλεν Γκουλντ. Ο Γκουλντ, δύο πρώην συμμαθητές του, οι "Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ" του Μπαχ, το φουαγέ ενός παρατημένου κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου και η ιδιοκτήτριά του συνθέτουν ένα ιδιότυπο "προφορικό μιούζικαλ" για την ιδιοφυΐα, την εμμονή και τη ματαίωση.

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
©Ανδρέας Σιμόπουλος
Η αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Στις νέες παραγωγές συμπεριλαμβάνονται μια σημαντική συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, στην παράσταση μουσικού θεάτρου "Ματαρόα στον ορίζοντα" (από 14/12), σε μουσική των Νίκου Κυπουργού και Θοδωρή Αμπαζή. Η παράσταση ζωντανεύει επί σκηνής την ιστορία του θρυλικού πλοίου "Ματαρόα", το οποίο μετέφερε Έλληνες διανοούμενους στη Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Αμπαζή και με έναν πολυάριθμο θίασο διακεκριμένων ηθοποιών. Το κείμενο υπογράφει η Έλσα Ανδριανού, με την Ελίτα Κουνάδη στην έρευνα και τη δραματουργική συνεργασία, και στις ερμηνείες θα βρούμε τους Δημήτρη Ήμελλο, Μανόλη Μαυροματάκη, Αγγελική Στελλάτου, Αντιγόνη Φρυδά κ.ά.

Νατάσα Τριανταφύλλη
©Νίκος Κουστένης
Νατάσα Τριανταφύλλη

Το ιστορικό ελληνικό μουσικοθεατρικό ρεπερτόριο εκπροσωπείται σε μια παράσταση που αναδεικνύει όχι μόνο τις ρετρό, "νοσταλγικές" του όψεις, αλλά και τις εναργείς διεπαφές του με την ευαισθησία τού σήμερα. Η θρυλική οπερέτα "Θέλω να δω τον Πάπα!" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (από 31/1/25), έχοντας ήδη κλείσει έναν αιώνα ζωής, έρχεται να προκαλέσει ξανά το αθηναϊκό κοινό σε μια νέα, φιλόδοξη παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου. Σκηνοθετεί η Νατάσα Τριανταφύλλη ένα λαμπερό καστ λυρικών ερμηνευτών (Χρύσα Μαλιαμάνη, Βαγγέλης Μανιάτης, Μαρισία Παπαλεξίου, Δημήτρης Σιγαλός, Τζούλια Σουγλάκου, Αντώνης Κυριακάκης). Στο έργο του 1920, ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και αμφισβητείται έντονα ο θεσμός της οικογένειας.

Mythos Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
©Tamara Kyriakidou
"Mythos"

Θα παρουσιαστεί επίσης σε συμπαραγωγή με τη γαλλική ομάδα Anima Théâtre η παράσταση "Mythos" (21-23/2/25), μια συναρπαστική φαντασμαγορία γεμάτη εικόνες, μαριονέτες και μουσική από τον μετρ του είδους Γιώργο Καρακάντζα. Με έμπνευση τις παιδικές αναμνήσεις του και τις μυθικές διηγήσεις της "Ιλιάδας", της "Οδύσσειας" και της ελληνικής μυθολογίας, ο Καρακάντζας δημιουργεί την ιστορία ενός παιδιού που, σε ένα δυστοπικό νησί, πρέπει να βρει την έξοδο του λαβύρινθου της πραγματικής ζωής του.

Στέλλα Μιχαηλίδου, Κώστας Βόμβολος
©Γιώργος Καλκανίδης
Στέλλα Μιχαηλίδου, Κώστας Βόμβολος

Τέλος, η νέα παραγωγή για παιδιά για τη σεζόν 2024-25 είναι το ευφάνταστο μιούζικαλ για όλη την οικογένεια "Ιζαντόρα Ντακ" (από 8/11), σε κείμενο και σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική του Κώστα Βόμβολου. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, που αποτελεί μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας. Η ιστορία μιλάει για την ποικιλομορφία και την αποδοχή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή για τα παιδιά στην τέχνη του χορού. Ηρωίδα είναι μια μικρόσωμη πάπια που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, παρότι είναι η τελευταία στην τάξη. Ερμηνεύουν: Γεωργία Κυριαζή, Ιώ Λατουσάκη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Λυδία Στέφου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Ραφαέλα Τσομπανούδη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο αποτυχημένος

  • Μουσικοθεατρική

Γραμμένο το 1983 στο γνωστό παραληρηματικό ύφος του Τόμας Μπέρνχαρντ, το μυθιστόρημα “Ο αποτυχημένος” σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η θεατρική διασκευή, η οποία βασίζεται στη μετάφραση του Βασίλη Τομανά, μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτοτύπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. Ο θρυλικός Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, δύο πρώην συμμαθητές του που έζησαν τη ζωή τους ως αποτυχημένοι πιανίστες, οι “Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ” του Μπαχ, το φουαγέ ενός κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου που είναι παρατημένο και η ιδιοκτήτριά του συνθέτουν ένα ιδιότυπο «προφορικό μιούζικαλ» για την ιδιοφυΐα, την εμμονή αλλά και τη ματαίωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Εκάβη, όχι Εκάβη": Μια σπουδαία θεατρική στιγμή στην Επίδαυρο

Ένα πολύ ωραίο δείγμα συνομιλίας του αρχαίου δράματος με το σήμερα αλλά και ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτικού θεάτρου μας πρόσφερε ο θίασος της ιστορικής Comédie Française, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τιάγκο Ροντρίγκες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/07/2024

Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης": Όλα όσα περιμένουμε την ερχόμενη σεζόν

Μια παράσταση σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, ένα δράμα με τη Μαρία Κορινθίου και τον Γιάννη Αϊβάζη, ένα έργο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Άλκη Ζέη και κάτι από Ντενεκεδούπολη περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-25.

"Η φάλαινα": Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστεί στην οσκαρική ιστορία που γνωρίσαμε από το σινεμά

Η συγκινητική κινηματογραφική ιστορία που χάρισε στον Μπρένταν Φρέιζερ τον Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κόρη του, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης" πάει και για τρίτη σεζόν

Για τρίτη χρονιά, το θέατρο "Αλκμήνη" παρουσιάζει την ιστορία του Μανουέλ Πουίγκ, με τον Παντελή Καναράκη και τον Παναγιώτη Κατσίκη ως συγκρατούμενους στις φυλακές της Αργεντινής του '70.

"Βάκχες": Ρίχνουμε νέα ματιά στον κόσμο του Θάνου Παπακωνσταντίνου

Δείτε καινούργιες φωτογραφίες και νέο τρέιλερ από την τραγωδία του Ευριπίδη που έρχεται σύντομα στην Επίδαυρο, με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη ως Διόνυσο και τον Αργύρη Πανταζάρα ως Πενθέα.

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Δείτε το πρόγραμμα για την εβδομάδα 29/7-4/8

Ζάκυνθος, Βόλος, Μαντίνεια, Μύρινα, Τρίκαλα, Ολύμπια και Λάρισα υποδέχονται τα δωρεάν καλλιτεχνικά δρώμενα του θεσμού για αυτή την εβδομάδα.

"Forget me Not": Κωνσταντίνος Μπιμπής και Μυρτώ Γκόνη μας συστήνουν τη μεγάλη επιτυχία του βρετανικού θεάτρου

Οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες συστήνουν στο ελληνικό κοινό το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Tristan Bernays, σε δική τους μετάφραση, σκηνοθεσία και ερμηνεία.