Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έφτασε στο τέλος του φιλοξενώντας 95 χορευτές, χορογράφους και δασκάλους από 10 χώρες και τέσσερις ηπείρους, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα.

Andonis Foniadakis - Bolero - Φεστιβαλ χορου καλαματας © Albert Vidal

Με την ανατρεπτική παράσταση "Carcaça" συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ομάδα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου χορογράφου Marco da Silva Ferreira, ολοκληρώθηκε χθες το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα. Είχαν προηγηθεί στην Κεντρική Σκηνή, στις 14 και 15 Ιουλίου μια υπερβατική έναρξη με την ομάδα χορού Tao Dance Theater από την Κίνα που παρουσίασε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα την παράσταση "11", στις 16 Ιουλίου το βραβευμένο έργο για όλη την οικογένεια "The Others' του Σλοβάκου Anton Lachky, ενώ στις 18 Ιουλίου οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το καινοτόμο, ευρηματικό έργο "Bygones" για να άρουν τις προκαταλήψεις γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε και να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο χορό.

Anton Lachky Company - The Others - Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
© Albert Vidal
"The Others", Anton Lachky Company

Mε τίτλο "(Επι)Στροφή στο Σώμα", το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου φιλοξενώντας φέτος χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύτηκε μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, 9 ομάδες από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό. Ειδικότερα, στην Καλαμάτα συγκεντρώθηκαν φέτος 95 καλλιτέχνες, 17 ομάδες χορού, 27 εθελοντές, 74 σπουδαστές χορού στα επαγγελματικά σεμινάρια, 68 παιδιά στο εργαστήρι χορού για παιδιά και εφήβους, 50 συμμετέχοντες στο εργαστήρι για γονείς και παιδιά, 25 άτομα άνω των 50 ετών στο αντίστοιχο εργαστήρι και 19 στο εργαστήρι για ΑμεΑ.

Tao Dance Theater - 11 - φεστιβαλ χορου καλαματας
© Albert Vidal
"11", Tao Dance Theater

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση "Φάρις" που διοργανώνει το Φεστιβάλ και η Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσίασαν και φέτος ένα απαιτητικό πρόγραμμα με παραστάσεις χορού που συνδύασαν πολλά διαφορετικά είδη, ενσωματώνοντας θέατρο, κινηματογράφο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. ​​Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που παρουσίασαν φέτος έργα ή δίδαξαν στα επαγγελματικά σεμινάρια του Φεστιβάλ προέρχονται από 10 χώρες, την Κίνα, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Μοζαμβίκη. Για δέκα μέρες η πόλη της Καλαμάτας κινήθηκε σε φεστιβαλικούς ρυθμούς με επισκέπτες και χορευτές να κινούνται καθημερινά ανάμεσα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (την Κεντρική Σκηνή και το Black Box) και την Κεντρική Πλατεία.

Christian Rizzo - En son lieu - Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
© Albert Vidal
"En son lieu", Christian Rizzo

Στο Βlack Box του Μεγάρου Χορού, αίσθηση προκάλεσε στις 15 και 16 Ιουλίου το έργο "En son lieu" (Στη θέση του) του Γάλλου χορογράφου Christian Rizzo με πρωταγωνιστή τον Nicolas Fayol που παρακολούθηκε με το σώμα τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν τρεις ελληνικές παραγωγές που κέρδισαν τις εντυπώσεις, στις 19 Ιουλίου η Βάσω Γιαννακοπούλου που χορογράφησε στο σόλο "Flutter" τον Νώντα Δαμόπουλο, στις 21 Ιουλίου ο Ηλίας Χατζηγεωργίου που παρουσίασε το "A Bounce 4 Men", μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9, και στις 22 Ιουλίου η Ιωάννα Παρασκευοπούλου και ο Γιώργος Κοτσιφάκης που παρουσίασαν σε χορογραφία της πρώτης το έργο "Mos", μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9 επίσης.

Ilias Hatzigeorgiou - A BOUNCE 4 MEN - φεστιβαλ χορου καλαματας
© Albert Vidal
"A BOUNCE 4 MEN", Ηλίας Χατζηγεωργίου

Το καθιερωμένο βραδινό ραντεβού με ελεύθερη είσοδο στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου με το έργο "FÁRISA" από τους Δανάη & Διονύσιος αλλά και στους ρυθμούς του εμβληματικού "Μπολερό" του Αντώνη Φωνιαδάκη που ξεσήκωσε το κοινό. Στις 16 Ιουλίου οι Δανάη & Διονύσιος παρουσίασαν ένα ακόμη έργο, αυτή τη φορά για όλη την οικογένεια, με τίτλο "Ο Ναπι, το Κορίτσι και η Φούσκα". Ακολούθησαν στις 17 Ιουλίου το έργο "Laloba" της Λαμπρινής Γκόλια, στις 18 Ιουλίου το "Ανάβρα" της Ειρήνης Αποστολάτου, στις 19 Ιουλίου το έργο "Two" της Sita Ostheimer, στις 20 Ιουλίου το "Remembering Bodies" σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, σε χορογραφία της Εύας Γεωργιτσοπούλου με τη συμμετοχή τελειόφοιτων της Σχολής και το έργο της Μαριάννας Τζούδα "Ασυνήθιστη Ματιά". Τα φώτα στην Κεντρική Πλατεία έσβησαν στις 22 Ιουλίου με το έργο "ΑΜΑΕ" των Εliana Stragapede και Borna Babić, δύο χορευτές που έχουν ξαναφιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε παραστάσεις των Ultima Vez και Peeping Tom. Στην Πλατεία διαγωνίστηκαν στις 21 Ιουλίου και οι οκτώ φιναλίστ του προγράμματος του πολυαναμενόμενου πλέον "Αrt within One". Την ίδια μέρα το πρωί, καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σπουδαστές από το πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων διαγωνίστηκαν ανά δυάδες επί σκηνής σε δύο διαδοχικά μονόλεπτα. Οι οκτώ που διακρίθηκαν, αναμετρήθηκαν το βράδυ στην Πλατεία όπου το κοινό ψήφισε τον μεγάλο νικητή, για να ακολουθήσει ένα πάρτυ στη σκηνή από κοινό και χορευτές μαζί.

Out Innerspace Dance - Theatre_Bygones - φεστιβαλ χορου καλαματας
© Albert Vidal
"Bygones", Out Innerspace Dance Theatre

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο που υλοποιήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσιάστηκαν στις 16, 17 και 18 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους της Σπάρτης, της Τρίπολης και του Ναυπλίου τα έργα "Μπολερό" της ομάδας του Αντώνη Φωνιαδάκη και "Ασυνήθιστη Ματιά" της Mαριάνας Τζούδα. Παράλληλα, στις 13 Ιουλίου το έργο "Ο Ναπι, το Κορίτσι και η Φούσκα" του ντουέτου Δανάη & Διονύσιος και το έργο της Mαριάνας Τζούδα παρουσιάστηκαν στον χώρο Agora Waterfront της Costa Navarino στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Μια νέα παράλληλη εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν φέτος το "Danceathon", σε συμπαραγωγή με την ομάδα χορού Almalibre της Αναστασίας Μπρουζιώτη, ενώ στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος που σταθερά πραγματοποιεί, φέτος παρουσιάστηκε το έργο "Shooting Stars" της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Antonello Ghezzi σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Tο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε φέτος για τέταρτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 10ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο "Ο άνθρωπος στο κέντρο του μουσείου". Όλα τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από τη Μεσσηνία, παρουσιάστηκαν στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενώ στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους (4-15 ετών) με τίτλο "Ο άνθρωπος στο κέντρο": Τα παιδιά έφτιαξαν τα έργα τους σχηματίζοντας με παζλ μια ανθρώπινη μορφή, που έμεινε ως εγκατάσταση στο χώρο του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Vasso Giannakopoulou - Flutter - φεστιβαλ χορου καλαματας
©Albert Vidal Vèrtex Comunicació
"Flutter", Βάσω Γιαννακοπούλου

Aπό τις 6 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τέλος τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ για τους επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας. To φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναπτύχθηκε όπως κάθε χρόνο, σε τρεις άξονες: εκπαίδευση για τους μαθητές χορού της Καλαμάτας, για επαγγελματίες και για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα ΑμεΑ. Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείτο από 4 σεμινάρια που κάλυψαν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας από τους Anton Lachky (Σλοβακία), Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček, Ηοracio Macuacua (Μοζαμβίκη) και την Sita Ostheimer (Γερμανία). Τα εργαστήρια χορού για το κοινό περιλάμβαναν ένα εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους και ένα εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου, ένα εργαστήρι κίνησης "50+" από την Πηνελόπη Μωρούτ και ένα εργαστήρι κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.