ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ

3,5

Οι μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 δίνουν το υλικό σε μια παράσταση που δεν το προσεγγίζει μόνο από την ιστορική του πλευρά, αλλά επιχειρεί να ανιχνεύσει το αποτύπωμά του μέχρι σήμερα. | Powered by Uber

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ Φώτης Σκουρλέτης©

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο και σχεδόν βιωματικό κλίμα διαδραματίζεται η παράσταση που δραματοποιεί το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού, "Όλη νύχτα εδώ" (εκδ. Καστανιώτη), όπου καταγράφονται μαρτυρίες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο Μάνος Βαβαδάκης, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, η Κατερίνα Παπανδρέου και η Κατερίνα Πατσιάνη προσεγγίζουν το υλικό με απλότητα και ευαισθησία, καθώς γίνονται οι φωνές κάποιων από όσους έζησαν και πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973. Η συναισθηματική εμπλοκή των τριών καλλιτεχνών σε γεγονότα που γνωρίζουν μόνο από αφηγήσεις είναι εμφανής και προσδίδει στην παράσταση έντονο συναισθηματικό φορτίο· ταυτόχρονα, όμως, τους πιστώνεται πως δεν την αφήνουν να κυλήσει στο εύκολο συναίσθημα. Ευδιάκριτη είναι επίσης η δική τους σύγχρονη ματιά, από την οποία δεν απουσιάζουν το χιούμορ και η κριτική για πράγματα που ταλανίζουν μέχρι σήμερα την πολιτική ζωή: η πολυδιάσπαση της αριστεράς σε φοιτητικές παρατάξεις και οι μεταξύ τους διαφωνίες είναι το πιο χαρακτηριστικό. Πολύ καλή δουλειά εντοπίζεται και στο επίπεδο της δραματουργίας, καθώς το κείμενο της παράστασης πλέκεται σε ένα νήμα που οδηγεί εύρυθμα προς τις τρεις ημέρες της κατάληψης και σε ό,τι ακολούθησε μετά την εισβολή του τανκ.

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

Η προφορικότητα του βιβλίου –ο υπότιτλος αναφέρει ότι πρόκειται για "μια προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου"– βοηθάει ιδιαίτερα τη δραματοποίηση των μαρτυριών και δίνει στην παράσταση ρυθμό και σκηνικό σφρίγος. Γι’ αυτό και στηρίζεται κατά βάση σε αυτές, με τη σκηνοθεσία να δημιουργεί το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο, ενώ ωραία συμπράττει η σκηνογραφία της Μαρίνας Νικητοπούλου με λίγα αλλά χαρακτηριστικά της εποχής και του τόπου αντικείμενα: λίγες καρέκλες σχολείου, ένα-δυο μπλε τετράδια, μερικά νεράντζια, ένα πικάπ, μια κιθάρα, ενώ στο βάθος της σκηνής κυριαρχεί ένα τεράστιο –φτιαγμένο όμως από χαρτόνι– τανκ.

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

Τα ιστορικά τεκμήρια που αναδύονται από τις μαρτυρίες είναι σημαντικά, όπως ο αριθμός των 1.103 τραυματιών και των 56 νεκρών που καταμετρήθηκαν κατά τις τρεις ημέρες της εξέγερσης στις περιοχές γύρω από το Πολυτεχνείο, όμως το στοιχείο που προκύπτει ως σημαντικότερο –τουλάχιστον από τις μαρτυρίες που επιλέχτηκαν για την παράσταση– είναι η υπερδιέγερση και η έκσταση των ημερών, καθώς και το γεγονός της κατάληψης ως σημείου τομής μέσα στην επταετία, ως πυρήνα ομοψυχίας, αντίδρασης και συσπείρωσης που ξεκίνησε από μερικούς φοιτητές και απλώθηκε πολύ γρήγορα έξω από τους τοίχους του κτιρίου. Ως "ένα Εμείς που συντάραξε το Εγώ" βλέπουν εκείνα τα γεγονότα οι συντελεστές της παράστασης, που –αναμενόμενα– ψάχνουν να βρουν, όχι μόνο τι τους συνδέει με αυτά, αλλά και ποιος είναι ο δικός τους Νοέμβρης του ’73 (με τον Δεκέμβρη του ’08 να δίνει την απάντηση), καθώς και ποια θα ήταν τα συνθήματα ενός σημερινού "Πολυτεχνείου": στο σημείο αυτό η παράσταση γίνεται κάπως προφανής, δεν χάνει όμως τελικά τη συνολική δυναμική και αξία της.

Περισσότερες πληροφορίες

Tank / Όλη νύχτα εδώ

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα συνεργάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, παρουσιάζοντας την μόνη παράσταση της σεζόν για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Γεγονότα που αποτελούν ιστορικό ορόσημο, με κεντρική μάλιστα θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη κι όμως έχουν χαλκευθεί από έναν σωρό μυθευμάτων και παρανοήσεων. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης –σχεδόν λεπτό προς λεπτό- των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός στο ομώνυμο βιβλίο «Όλη νύχτα εδώ», καθώς και μέσα από αρχειακό υλικό, η ομάδα ξετυλίγει τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας. Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα;

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).