"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

Ηρακλής Μαινόμενος Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, "Ηρακλής Μαινόμενος", θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας το καλοκαίρι του 2024, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά, έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών και μια ομάδα σημαντικών συντελεστών. "Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;": Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται μέσα από το σπάνια παιζόμενο έργο του Ευριπίδη με τον Ηρακλή στο επίκεντρο. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Μετά την πρεμιέρα της στις 5-6/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου, η παράσταση θα ταξιδέψει σε περισσότερους από 40 σταθμούς ανά την Ελλάδα, και θα επιστρέψει για μία βραδιά τον Ιούλιο αλλά και στο τέλος Αυγούστου στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με πρωταγωνιστές τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη (Ηρακλής), Γιώργο Γάλλο (Αμφιτρύων), Στεφανία Γουλιώτη (Μεγάρα), Ηρώ Μπέζου (Ίρις), Άννα Καλαϊτζίδου (Λύσσα), Αινεία Τσαμάτη (Λύκος), Νίκο Μήλια (Θησέας), και στο Χορό τους Γιάννη Κλίνη, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της τραγωδίας του Ευριπίδη. 

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα.  Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Μια τιμωρία για έναν ήρωα(;), ημίθεο(;) ή απλώς έναν άνθρωπο που ξεπέρασε τον κανόνα, βγαίνοντας έξω από το ανθρώπινο και διαταράσσοντας τη δομή και τα προκαθορισμένα όρια;

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και "λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη - είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός - που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Τη μετάφραση υπογράφει η Μαίρη Γιόση, τη μουσική ο Φώτης Σιώτας που παίζεται ζωντανά επί σκηνής από κοινού με τον Δημήτρη Χατζηζήση, τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κίνηση ο Τάσος Καραχάλιος, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης, ενω την παραγωγή μοιράζονται οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας στην Αθήνα

Παρ. 5/7 & Σάβ. 6/7 – Παπάγου

Πέμπτη 25/7 – Πετρούπολη

Πέμπτη 22/8 – Λαύριο

Τρίτη 27/8 – Νέα Μάκρη

Τετάρτη 28/8 – Βεάκειο Πειραιά

Πέμπτη 29/8 – Βριλήσσια

Παρασκευή 30/8 – Κατράκειο Νίκαιας

Σάβ 31/8 & Κυρ 1/9 – Ηλιούπολη

Τετάρτη 4/9 & Πέμπτη 5/9 – Βύρωνας

Παρασκευή 13/9 – Κορυδαλλός 

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.