Highlights: Οι θεατρικές παραστάσεις που περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024

Ποια έργα θα δούμε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή και πόσα φέρουν ελληνική υπογραφή; Ποιοι σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν με σημαντικά κείμενα και ποιοι θα ανεβάσουν νέες μεταγραφές τους; Ποιες παραστάσεις έχουν στον πυρήνα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς και ποιες εμπνέονται από το σινεμά ή τη λογοτεχνία; Έχουν θέση η κωμωδία, το μιούζικαλ ή η επιθεώρηση στον θεατρικό χάρτη; Όλες οι απαντήσεις εντός!

collage

Μεγάλα έργα - σημαντικά στοιχήματα

Μολιέρο και Μπέρτολτ Μπρεχτ θα δούμε στο Εθνικό, από τον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Στάθη Λιβαθινό, αντίστοιχα. Στο "Σχολείο των γυναικών" (Rex, από 30/10), οι Γιάννης Μπέζος, Στέλιος Ιακωβίδης, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελίνα Ρίζου κ.ά. ερμηνεύουν μια ιστορία πρώιμης γυναικείας χειραφέτησης, όπου η νεαρή Αγνή, η οποία έχει ανατραφεί αυστηρά από τον μεσήλικα Αρνόλφο προκειμένου να σταθεί δίπλα του ως "κατάλληλη σύζυγος", διεκδικεί το δικαίωμα στην ερωτική αυτοδιάθεση. Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει τον πρώτο Μπρεχτ της σταδιοδρομίας του με το έργο "Μάνα Κουράγιο" (Κεντρική Σκηνή, από 28/11) και σκηνοθετεί την Μπέττυ Αρβανίτη στην ιστορία της τυχοδιώκτριας Άννα Φρίλινγκ που εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να επιβιώσει.

"Σχολείο των γυναικών", στο Εθνικό

Ο Δημήτρης Καταλειφός σκηνοθετεί το αριστούργημα του Τσέχοφ "Θείος Βάνιας" (ΔΘΠ, από 18/10) και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο· μαζί του, σε αυτό το μοναδικό έργο-ύμνος στους ματαιωμένους ανθρώπους, οι Τζένη Θεωνά, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Αμαλία Νίνου κ.ά. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επισκέπτεται το σημαντικότερο ίσως έργο του 20ού αι., το "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ (Πόρτα, από 15/11), και το ανεβάζει ως μια μοντέρνα κλοουνερί με έντονη μουσικότητα και με μια πεντάδα νέων ηθοποιών (Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Γιάννης Βαρβαρέσσος κ.ά.). Ακόμη, η Αναστασία Παπαστάθη ανεβάζει τους "Βρικόλακες" του Χένρικ Ίψεν (Ραντάρ, από 8/11), όπου κρατάει και το ρόλο της κυρίας Άλβινγκ, εστιάζοντας στην τόλμη του συγγραφέα να μιλήσει για την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναίκας για χειραφέτηση και την απαίτηση για αυτοδιάθεση.

Περιμένοντας τον Γκοντό Θωμάς Μοσχόπουλος
@Vassilis_Papatsarouchas
Περιμένοντας τον Γκοντό, στο Πόρτα

Κλασικές ελληνικές κωμωδίες

Την "εμφυλιακή" κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ Παντελής" σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Σταμάτης Φασουλής (Μικρό Παλλάς, από 23/10). Η ανελέητη δεκαπεντασύλλαβη σάτιρα του Μποστ εναντίον του καθωσπρεπισμού, η "Φαύστα", έρχεται σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη (Μέγαρο, από 21/11), ενώ την κωμωδία του 19ου αι. για τον απένταρο απατεώνα που παριστάνει έναν σπουδαίο βαρόνο, "Φιάκα" σκηνοθετούν τόσο ο Πάνος Σκουλιοράκος (Από Μηχανής, από 4/12) όσο και οι Γιωργής Τσουρής-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος σε ελεύθερη μουσικοθεατρική διασκευή με τίτλο "Βαρόνος Φ-Φιάκας" (Πτι Παλαί, από 15/12).

Ο Βαρόνος Φ (Φιάκας)
@Giorgos Kaplanidis.
"Βαρόνος Φ-Φιάκας", στο Πτι Παλαί

Θεατρικό rave στη Στέγη

Ο Γιώργος Κουτλής φέρνει το "Οξυγόνο" του Ιβάν Βιριπάγιεφ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (από 21/11). Έργο για δύο πρόσωπα που μπορεί να παρουσιάζεται τόσο σε θεατρικές σκηνές όσο και σε κλαμπ, το "Οξυγόνο" γράφτηκε το 2000 και θεωρήθηκε το μανιφέστο και η φωνή μιας γενιάς που ζητούσε εξηγήσεις. Ο πλέον ανερχόμενος Έλληνας σκηνοθέτης και "μετρ" της ρωσικής δραματουργίας, το φέρνει στο σήμερα ως μια rave θεατρική εμπειρία-αντίδοτο στην "ψυχοπολιτική ασφυξία" της Gen Z, με δύο DJ sets και ένα θίασο είκοσι πέντε ηθοποιών και χορευτών (Ναταλία Σουίφτ, Γκαλ Α. Ρομπίσα, Νοεμή Βασιλειάδου κ.ά.).

Πώς ξαναγράφονται οι κλασικοί;

Σε μια δυνατή τάση της σεζόν, οι καλλιτέχνες φέρνουν σημαντικά λογοτεχνικά ή θεατρικά έργα στη σκηνή, αφού τα επαναδιαπραγματευτούν εισάγοντας νέους προβληματισμούς. Στο "Frankenstein & Eliza" που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου, το κείμενο της Έρι Κύργια παντρεύει τη γνωστή ιστορία της Μέρι Σέλεϊ με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης· πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Χριστίνα Στεφανίδη, Ιερώνυμος Καλετσάνος κ.ά. (Πορεία, από 21/11).

Frankenstein & Eliza
© Μαρίζα Καψαμπέλη / 'Frankenstein & Eliza'
"Frankenstein & Eliza", στο Πορεία

Η Ιώ Βουλγαράκη ανεβάζει την "Καρένινα" (Θησείον, από 15/11), που υπογράφει ο Αργύρης Ξάφης τοποθετώντας σε σύγχρονο πλαίσιο το μυθιστόρημα του Τολστόι· ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τη Δέσποινα Κούρτη και τον Δημήτρη Γεωργιάδη. Ο Πάνος Βλάχος και η Λητώ Τριανταφυλλίδου προτείνουν μια ελεύθερη απόδοση του μύθου του "Δον Ζουάν" (Βεάκη, από 22/11), τοποθετώντας τον στην εποχή των ινφλουένσερ και των ακολούθων, ενώ ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος σκηνοθετεί το έργο της Τζούλιας Διαμαντοπούλου, "Ο άνθρωπος ελέφαντας, έτσι τον είπαν", που δίνει τη δική της εκδοχή στη γνωστή ιστορία του Τζον Μέρικ, που βασίζεται σε πραγματικά τεκμήρια (Άνεσις, από 21/11).

Καρένινα
Κική Γεωργιάδου
"Καρένινα", στο Θησείον

Δύο γλυκιές ιστορίες ζωής σε τρεις παραστάσεις

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου ερμηνεύουν δύο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας που αναγκάζονται να συνυπάρξουν στη βραβευμένη δραμεντί του Ζουζέπ Ζουρνέτ, "Δύο γυναίκες χορεύουν", σε σκηνοθεσία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη (Διάνα, από 11/11). Ακόμη, η συγκινητική "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αλεξέι Αρμπούζοφ, που αφηγείται τη γνωριμία δύο μοναχικών μεσήλικων ανθρώπων, θα ανεβεί τόσο από τη Βάνα Πεφάνη, με την Πέμη Ζούνη και τον Σταύρο Ζαλμά ("Αλέκος Αλεξανδράκης", από 11/11), όσο και από τον Αντώνη Αντωνίου, με τον ίδιο και τη Νατάσα Ασίκη (Θεατρική Σκηνή, Νοέμβριος).

Φάκελος: Γυναίκες

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου στη "Linda" της Πενέλοπε Σκίνερ, όπου μια σύγχρονη γυναίκα πληρώνει το τίμημα της επιτυχίας της (Επί Κολωνώ, από 23/10). Τη Λένα Παπαληγούρα σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου στον βραβευμένο μονόλογο της Σούζι Μίλερ "Prima facie", για την ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης (Πορεία, από 29/10). Το "Στο σώμα της", ένα πολυφωνικό έργο 12 πρωταγωνιστριών για τις χαρές και τις καταπιέσεις που έχει υποστεί το γυναικείο σώμα, σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου (Εθνικό, από 13/11), ενώ η Μάρθα Μπουζιούρη παρουσιάζει το "Κυανούχο κάλιο", docudrama του Φρίντριχ Βολφ, που αφηγείται την ιστορία μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (ΔΘΠ, από 7/11). Το μετα-φεμινιστικό μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ, "Αγαπητέ μ@λάκα", που γράφτηκε με αφορμή την έκρηξη του metoo, μεταφέρουν στη σκηνή η Εύα Κοτανίδου και ο Σωτήρης Καραμεσίνης (Μικρό Γκλόρια, από 6/11), ενώ ο παραληρηματικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." ανεβαίνει από τη Φρόσω Λύτρα με τη Μαρία Σολωμού (Μικρό Χορν, από 21/10).

Linda, Επί Κολωνώ 2024-25
Πάτροκλος Σκαφίδας
"Linda", στο Επί Κολωνώ

Ακαταμάχητοι και Αμερικανοί

Ο Γιώργος Νανούρης, μετά το "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" και το "Θάνατο του εμποράκου", επιμένει στον Άρθουρ Μίλερ και σκηνοθετεί με έναν ωραίο θίασο το "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" (Αλκυονίς, από 25/10). Την ιστορία που μιλάει για την απληστία του ιδιωτικού κέρδους έναντι του δημόσιου συμφέροντος ερμηνεύουν οι Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κων/νος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση κ.ά. Ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει το θρυλικό "Λεωφορείο ο Πόθος" του Τενεσί Ουίλιαμς (Προσκήνιο, από 8/11)· στο ρόλο της έκπτωτης μεγαλοαστής Μπλανς η Αλεξία Καλτσίκη και μαζί της οι Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου κ.ά. Ο Ουίλιαμς έχει την τιμητική του, καθώς στο Θέατρο Τέχνης ανεβαίνει το πιο αυτοβιογραφικό έργο του, "Ο γυάλινος κόσμος" (Φρυνίχου, από 23/10), από τον Ιταλό σκηνοθέτη Αντόνιο Λατέλα, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με Έλληνες ηθοποιούς και τη Μαρία Καλλιμάνη στο ρόλο της Αμάντας, ενώ ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος προτείνει την ταραγμένη οικογενειακή ιστορία της "Λυσσασμένης γάτας" (Αθηνά, από 24/10) με τους Γιάννη Βούρο, Μαρία Κατσανδρή, Πέτρο Λαγούτη κ.ά.

Λεωφορείο ο Πόθος, Δημήτρης Καραντζάς 2024-25
Γκέλυ Καλαμπάκα
"Λεωφορείο ο Πόθος", στο Προσκήνιο

Το μυστήριο αρέσει 

Ακμάζουσα δείχνει η τάση των έργων μυστηρίου αυτή τη σεζόν. Ανάμεσά τους θα δούμε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση το "John" της Άνι Μπέικερ (Δίπυλον, από 31/10), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πανάδη. Πρωταγωνιστούν η Κόρα Καρβούνη και ο Χρήστος Κοντογεώργης στους ρόλους ενός ζευγαριού που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα μυστηριώδες ξενοδοχείο, με δική του "βούληση". Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε το έργο του Ντάνι Ρόμπινς, "2:22 – A Ghost Story" (Αλάμπρα, από 25/10): ο Φάνης Μουρατίδης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τις Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη κ.ά. ένα υπερφυσικό θρίλερ, όπου πρωταγωνιστεί μια παρέα φίλων, ένα στοιχειωμένο σπίτι και μια αόρατη παρουσία. Δύο έργα μυστηρίου θα δούμε και στο Αγγέλων Βήμα: "Τα πνεύματα του Χιλ Χάουζ" της Σίρλεϊ Τζάκσον από την Ανδρονίκη Αβδελιώτη (από 10/11), όπου ένας επιστήμονας προσπαθεί να αποδείξει αν ένα "καταραμένο" σπίτι είναι πράγματι στοιχειωμένο και "Φονικό στα σκοτεινά", σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη (από 18/11), όπου πέντε άτομα, ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα, περνούν μαζί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μια απόμερη αγροικία.

Τρία ραντεβού με το Εθνικό

Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών στο Rex, η σεζόν ξεκινάει με τη "Λυγερή" του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (από 24/10). Η σκηνοθέτρια επαναφηγείται μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα, εστιάζοντας στο γεγονός πως η ζωή μιας γυναίκας οριζόταν από το βλέμμα της κοινωνίας. Ακολουθεί ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, που αφιερώνει την παράσταση "Μα γκραν’μα" (από 12/12) στη σχέση γιαγιάς και εγγονής/ού. Στο θέατρο Χώρος, η Έλενα Μαυρίδου ανεβάζει τη σάτιρα της μεγαλοαστικής τάξης και της "αγίας ελληνικής οικογένειας" του Αλέξη Σολομού "Ο τελευταίος ασπροκόρακας" (από 20/11).

Brokeback Mountain ©Konstantinos Rigos
©Konstantinos Rigos
"Brokeback Mountain", στο Κνωσσός

Σινεμά & θέατρο: δεσμοί λατρείας

Ξεκίνησε ως μυθιστόρημα, έγινε θεατρικό έργο, όμως η κινηματογραφική μεταφορά εκτόξευσε τη δημοφιλία του: το "Brokeback Mountain", μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα, έρχεται σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου (Κνωσσός, από 23/10). Τους ρόλους των δύο γελαδάρηδων που ερωτεύονται στα βουνά του Γουαϊόμινγκ ερμηνεύουν οι Δημήτρης Καπουράνης και Μιχαήλ Ταμπακάκης. Την πρώτη ταινία του Δόγματος 95, το "Festen" του Τόμας Βίντερμπεργκ, όπου μια οικογενειακή γιορτή σκιάζεται από την αποκάλυψη ένοχων μυστικών, σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Άλμα, από 7/11) με τις ερμηνείες των Ναταλίας Τσαλίκη, Προμηθέα Αλειφερόπουλου, Ιωάννας Κολλιοπούλου κ.ά.

Αμφιβολία Γιώργος Παπαγεωργίου
Χρήστος Συμεωνίδης©
"Αμφιβολία", στο Χορν

Την "Αμφιβολία" του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, που γνωρίσαμε στο σινεμά με τη Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου ("Δημήτρης Χορν", από 21/10). Αυστηρή καθολική διευθύντρια η Φιλαρέτη Κομνηνού και νεωτεριστής ιερέας ο Νικόλας Χανακούλας, σε μια αμφισβητούμενη ιστορία παιδικής κακοποίησης. Εμπνευσμένη από την ταινία "Η μέρα της φούστας", η Ζωή Χατζηαντωνίου ανεβάζει το "Αίμα που βράζει" (Δίπυλον, από 19/11), ένα ψυχολογικό θρίλερ για τη βία, που διαδραματίζεται σε ένα σχολείο με "προβληματικούς" μαθητές, ενώ η Σοφία Σπυράτου δίνει θεατρική μορφή στον "Αόρατο επισκέπτη" του Ισπανού κινηματογραφιστή Οριόλ Πάουλο ("Κάτια Δανδουλάκη", Νοέμβριος), όπου μια δαιμόνια δικηγόρος προσπαθεί να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη υπόθεση δολοφονίας.

Η γοητεία της ξένης λογοτεχνίας

Ένα από τα πρώτα αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης: η "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν είναι ένας ύμνος στον έρωτα και στη φιλία που διαδραματίζεται στις στέπες του 18ου αι. Ερμηνεύουν οι Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Θάλεια Σταματέλου κ.ά. (Σύγχρονο, από 23/10). Κλασικά επιμένει και η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, με τον "Συνταγματάρχη Σαμπέρ" του Μπαλζάκ, ένα εμβληματικό έργο για την ανθρώπινη φύση που παρουσιάζεται με τον τίτλο "Άνθρωπος χωρίς όνομα" (Οδού Κυκλάδων, από 28/10). Η ίδια σκηνοθετεί και τους "Δύο σκύλους", βασισμένη στο "Διάλογο των σκύλων" του Θερβάντες, με τους Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ στις ερμηνείες (Αλκμήνη, από 2/11). Το μυθιστόρημα που καθιέρωσε ως συγγραφέα τον ψυχίατρο Ίρβιν Γιάλομ, "Όταν έκλαψε ο Νίτσε", ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου, αυτήν τη φορά με τους Κων/νο Αβαρικιώτη, Γιάννη Κότσιφα και Θάνο Λέκκα (Οδού Κεφαλληνίας, από 30/10).

ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ
"Όταν έκλαψε ο Νίτσε", στο Οδού Κεφαλληνίας

Σύγχρονες δυστοπίες

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, ψυχή της ομάδας The Young Quill, συνεχίζει να εστιάζει σε σημαντικά πολιτικά κείμενα και ανεβάζει το "Μεμοράντουμ" του Τσέχου συγγραφέα και πολιτικού Βλάτσλαβ Χάβελ. Το αλληγορικό κείμενο για τη σχέση πολίτη-κράτους-διοίκησης που δημιουργεί ένα σύμπαν καφκικών αποχρώσεων ανεβαίνει στο θέατρο "Μπέλλος" (από 15/11) με τις ερμηνείες των Αλέξανδρου Βάρθη, Ορέστη Χαλκιά, Τάσου Λέκκα, Ελίζας Σκολίδη κ.ά. Το διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ "Ο φόβος" σκηνοθετεί ο Μάριος Κακουλλής, μια διεισδυτική ανατομία του συναισθήματος του φόβου, με την Κατερίνα Παπουτσάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο (ΘτΝΚ, από 23/11). Το έργο "Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα" προέκυψε ύστερα από επιτόπια έρευνα στη Ρουμανία και αναφέρεται στο καθεστώς Τσαουσέσκου, ισορροπώντας μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας. Το υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και θα το σκηνοθετήσει ο ίδιος στο Εν Αθήναις (από 30/10), με τις ερμηνείες των Γιώργου Παπαπαύλου, Ελένης Στεργίου και Ανδρέα Νάτσιου.

Μουσικοθεατρική συμπαραγωγή

Σε συμπαραγωγή με την ΕΛΣ, το Εθνικό παρουσιάζει το μουσικό έργο "Ματαρόα στον ορίζοντα", σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού-Θοδωρή Αμπαζή και κείμενο Έλσας Ανδριανού (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, από 14/12). Πρόκειται για μια νέα μυθοπλαστική προσέγγιση στην αληθινή ιστορία του πλοίου που, τις παραμονές του ελληνικού Εμφυλίου, φυγάδευσε 125 νέους Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες στη Γαλλία. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής και ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ήμελλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Στελλάτου κ.ά.

Μεμοράντουμ
©Elina Giounanli
"Μεμοράντουμ", στο θέατρο "Μπέλλος"

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δύο έργα μας συστήνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: ο "Τρόμος του κροκόδειλου" της Μέγκαν Τάιλερ (ΘτΝΚ, από 17/10) διαδραματίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία στα τέλη των 80s, όπου δύο αδερφές (Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ) αντιμετωπίζουν τον τυραννικό πατέρα τους, σε μια μαύρη κωμωδία που υμνεί τους γυναικείους δεσμούς· σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, τώρα, ανεβάζει το έργο του Πάου Μιρό "Βρέχει στη Βαρκελώνη" (Υπόγειο, από 18/12) με τη Δήμητρα Ματσούκα στο ρόλο μιας πόρνης που θέλει ν’ αλλάξει τη ζωή της. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί την καυστική σάτιρα για την άνοδο της ακροδεξιάς του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, "Νάχτλαντ" (Αποθήκη, από 18/10) και ο Πέτρος Ζούλιας την "Ετυμηγορία" του Μπάρι Ριντ (Ελληνικός Κόσμος, από 1/11), με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο ρόλο ενός αδέκαστου δικηγόρου που αναλαμβάνει τη δικαίωση μιας νεαρής γυναίκας που πέφτει θύμα ιατρικού λάθους.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas
"Ο τρόμος του κροκόδειλου", στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Δημήτρη Αλεξανδρή στο "Ακρωτήρι" του Σαρ Γουάιτ (Ιλίσια, από 6/12), ένα οικογενειακό δράμα για την απώλεια της συνείδησης. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μας συστήνει το έργο της Σάρα Ρουλ "Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή", μια δραματική κωμωδία για τη σεξουαλικότητα (Βρετάνια, Νοέμβριος), ενώ ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος το σύγχρονο pop "Πήδημα" της Μάγκι Νέβιλ (Πόρτα, από 4/11) για τον έρωτα και τις σχέσεις, με τις ερμηνείες έξι ηθοποιών της νέας γενιάς (Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Νίκη και Όλγα Σκιαδαρέση κ.ά.). O Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Μυρτώ Γκόνη μάς συστήνουν, σε δική τους σκηνοθεσία, μετάφραση & ερμηνεία τον Βρετανό συγγραφέα Τρίσταν Μπέρνεϊς με το "Forget me not": την ιστορία ενός ζευγαριού απ’ το πρώτο βλέμμα μέχρι την τελευταία τους ανάσα, αλλά όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά (Αλάμπρα, από 18/11).

Μέσα στη συζυγική κόλαση

Στο προκλητικό δράμα του Λαρνς Νόρεν, "Δαίμονες", η χαλαρή συνάντηση για ποτό δύο ζευγαριών ανασύρει σκοτεινές, ακραίες συμπεριφορές. Την παράσταση στο "Τζένη Καρέζη" (από 18/10) σκηνοθετεί ο Χρήστος Σουγάρης με τους Ιωάννη Παπαζήση, Ιωάννα Παππά, Γιάννη Κουκουράκη και Μαρίζα Τσάρη. Πειραγμένο Στρίντμπεργκ θα δούμε από τη Λένα Κιτσοπούλου στην "Ορέστεια του Στρίντμπεργκ", όπου η αιρετική δημιουργός αποδομεί τρία έργα του συγγραφέα, διερωτώμενη αν έχει κάποιο νόημα ο γάμος σήμερα (Άνεσις, από 9/11).

Επιθεωρητής Γιάννης Κακλέας
©Patroklos Skafidas
"Ο επιθεωρητής", στο Γκλόρια

Γκόγκολ σε δύο εκδοχές

Στον σατιρικό Ρώσο συγγραφέα του 19ου αι., που κατέδειξε με μοναδικό τρόπο την κωμικοτραγική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, την κουτοπονηριά, τη διαφθορά και την απληστία, καταφεύγουν δύο σκηνοθέτες. Ο Νίκος Καμτσής δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικότερα έργα του ("Ο επιθεωρητής", "Η μύτη", "Παντρολογήματα") στην παράσταση "Gogol, η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας μύτης" με τη συμμετοχή του Δημήτρη Φραγκιόγλου και έξι ακόμη ηθοποιών (Τόπος Αλλού, από 15/11), όπου τα πρόσωπα και οι σκηνικές καταστάσεις των διαφορετικών έργων αναμειγνύονται και συνομιλούν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας έτσι το βιτριολικό χιούμορ του συγγραφέα. Επίσης, ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον "Επιθεωρητή" (Γκλόρια, από 24/10), μια σπαρταριστή κοινωνικοπολιτική κωμωδία, όπου ένας τυχάρπαστος άνδρας καταφτάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και, καθώς οι κάτοικοι τον περνούν για κρατικό επιθεωρητή, εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις προς όφελός του. Επικεφαλής του θιάσου, ο Θοδωρής Σκυφτούλης και ο Στέλιος Μάινας.

Ωραία μου κυρία
GridFox©
"Ωραία μου κυρία", στο Παλλάς

Δύο μιούζικαλ στο Παλλάς

Με τη σκηνοθετική υπογραφή της Θέμιδας Μαρσέλλου έρχονται δύο πολυαγαπημένες μουσικοθεατρικές ιστορίες. Αρχικά, η θρυλική και πολυβραβευμένη "Ωραία μου κυρία" των Λέρνερ και Λόου σε μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή σαράντα ηθοποιών και τραγουδιστών/ριών: η Demy ερμηνεύει το ρόλο της φτωχής ανθοπώλισσας που βλέπει τη ζωή της ν’ αλλάζει και μαζί της θα απολαύσουμε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Ίαν Στρατή, Θοδωρή Κατσαφάδο και τη σπουδαία Μίρκα Παπακωνσταντίνου (από 31/10). Ακολουθεί η επίσης πολυβραβευμένη "Matilda" των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν (από 16/11), στην οποία πρωταγωνιστεί ένα ζωηρό και αξιαγάπητο κορίτσι που απεχθάνεται την αδικία, λατρεύει τα βιβλία και έχει το χάρισμα της τηλεκίνησης. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Τσαλταμπάσης, Χάρης Ρώμας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και σε διπλή διανομή στο ρόλο της Ματίλντα οι πρωτοεμφανιζόμενες Νάρια Αθανασοπούλου και Μυρτώ Φαραζή.

Ελληνικές υπογραφές

Στο νέο του έργο, "Η πύλη της κόλασης", ο Γιάννης Καλαβριανός εμπνέεται από τον έρωτα δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες όλων των εποχών, του Ροντέν και της Καμίλ Κλοντέλ (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 1/11). Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιώργος Παλούμπης συνεργάζονται ξανά και υπογράφουν το δημοσιογραφικό δράμα "Ανεξάρτητα κράτη", που σκηνοθετεί ο δεύτερος (Χώρα, από 5/11). την ιστορία πέντε γυναικών που συναντιούνται με αφορμή μία αγοραπωλησία σπιτιού αφηγείται στις "Λύκαινες" ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης˙ τις Ράνια Οικονομίδου, Αγλαΐα Παππά, Βίκυ Βολιώτη, Νικολέττα Καρρά και Ισιδώρα Δωροπούλου σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη (Εμπορικόν, από 21/10). Ο Πέτρος Ζούλιας προχωράει σε μία ακόμη συνεργασία με τη Νένα Μεντή και τη σκηνοθετεί στο έργο του, "Μια ζωή", όπου μια μοδίστρα αφηγείται τη ζωή της, μπλέκοντας σε αυτή κομμάτια από την ιστορία της Ελλάδας (Ιλίσια, από 29/11). Η Μαρία Ζορμπά σκηνοθετεί τη Μυρτώ Αλικάκη, στο πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει ο Θοδωρής Γκόνης, "Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι": ο μονόλογος μιας γυναίκας που επί χρόνια δέχεται το τηλεφώνημα ενός άγνωστου άνδρα (Σταθμός, από 4/11). Ο Αντώνης Αντωνίου ανεβάζει την κωμωδία της Μαρίας Μαυρικάκη για τα άδυτα του διαδικτύου, "Χωρίς αναστολή", όπου και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Νατάσα Ασίκη (Θεατρική Σκηνή, από 18/10). Ο Γιώργος Καραμίχος και η Ντάνυ Γιαννακοπούλου συναντιούνται ως εραστές για μια νύχτα στο "Μέχρι να ξημερώσει" της Γεωργίας Πιερρουτσάκου, που σκηνοθετεί η ίδια (Γκλόρια, Δεκέμβριος). Ο Σταύρος Καραγιάννης ανεβάζει το σίκουελ της επιτυχίας του Βασίλη Κατσικονούρη, "Καλιφόρνια ντρίμιν, 20 χρόνια μετά" (ΔΘΠ, από 4/12).

Λύκαινες 2024-25, Εμπορικόν
Γιώργος Καλφαμανώλης©
"Λύκαινες", στο Εμπορικό

Σατιρικές μετα-επιθεωρήσεις

Τη δική τους ιστορία έγραψαν στη θεατρική Αθήνα οι "Ήρωες" σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα, μια σατιρική μουσική παράσταση στα όρια της επιθεώρησης. Πρωτοπαρουσιάστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν από το 2007 ως το 2011 και τώρα επιστρέφουν ανανεωμένοι στο Νέο Θέατρο Ψυρρή (από 23/10)· με νέα νούμερα, που εμπνέονται ξανά από τις ανθρώπινες αντιφάσεις, τον έρωτα, το θάνατο, το τραγικό και το γελοίο της ζωής, με τρεις μουσικούς επί σκηνής και νέα διανομή: Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιώργος Φασουλάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Ντένια Στασινοπούλου κ.ά. Επίσης, ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί στο Vox (από 21/10) το "Σούπερ ατού", μια κωμική μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα του Λάμπρου Φισφή και του Ζήση Ρούμπου, που σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα, με τη συμμετοχή των Δημήτρη Μακαλιά, Χάρη Χιώτη, Αντιγόνης Ψυχράμη, Παρθένας Χοροζίδου κ.ά.

Ήρωες, 2024-25
Παύλος Μαυρίδης
"Ήρωες", στο Νέο Θέατρο Ψυρρή

Έλληνες πεζογράφοι

Στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη βασίζεται η παράσταση "Ήλιος με δόντια": η ιστορία ενός απόκληρου άνδρα στη Χίο των αρχών του 20ού αι. μεταφέρεται σε μια παράσταση δύο ερμηνευτών από τον Θανάση Ζερίτη ("Μπέλλος", από 2/11). Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας ανεβάζει τα διηγήματα της συλλογής "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου (Σταθμός, από 11/12), όπου οι βετεράνοι ήρωες της μικρασιατικής εκστρατείας αναμετρώνται με τον ηρωισμό, το αρσενικό πρόσωπο της βίας και τη μετατραυματική διάσταση του πολέμου. Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί, σε δική της θεατρική διασκευή, για πρώτη φορά το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου, "Η εντολή", που βασίζεται σε αυτοβιογραφικό υλικό και έχει ως κεντρικό θέμα την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (Θέατρο Noūs, από 2/11). Το δοκίμιο-μανιφέστο του Νίκου Καζαντζάκη, "Ασκητική", μεταφέρει στη μορφή θεατρικού μονολόγου, σε δική του σκηνοθεσία και ερμηνεία, ο Βασίλης Βασιλάκης (Θέατρο κάτω απ' τη γέφυρα, από 2/11).

Γιάννος Περλέγκας καλεί Τόμας Μπέρνχαρντ

Ο Γιάννος Περλέγκας συνεχίζει την ενασχόληση με τον Αυστριακό συγγραφέα, μετά το ανέβασμα των έργων "Ιμμάνουελ Καντ" και "Ο αδαής και ο παράφρων", αυτήν τη φορά σε συνεργασία με την ομάδα χορευτών κι ακροβατών "κι όμΩς κινείται". Πρόκειται για το έργο "Η δύναμη της συνήθειας" (Ροές, Δεκέμβριος) και η σύμπραξη μοιάζει ιδεώδης, αφού η ιστορία παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιπλανώμενου τσίρκου.

The Dumb Waiter
Μαριλένα Αναστασιάδου©
"The dumb waiter", στο Σημείο

Χάρολντ Πίντερ x 2

Αντώνης Καφετζόπουλος και Μιχάλης Τιτόπουλος συναντιούνται στο "The dumb waiter" (φωτό), ένα χαρακτηριστικό δείγμα θεάτρου του παραλόγου, όπου δύο άνδρες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο μιλούν για καθημερινά πράγματα, ενώ εκτελούν ασταμάτητα μυστηριώδεις και παράλογες παραγγελίες που έρχονται άνωθεν και δημιουργούν μια αίσθηση επικείμενης απειλής. Την παράσταση σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη (Σημείο, από 18/10). Επίσης, ανεβαίνει η δημοφιλής "Προδοσία", μια ιστορία ερωτικής απιστίας, από τον Βύρωνα Κολάση με τον ίδιο, την Έμμυ Δημητρακοπούλου και τον Κώστα Μπίγαλη (Διάχρονο, από 4/11).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber

Γιώργος Μπένος: "Δεν υπάρχει λόγος να ανέβουμε πάνω σε μία σκηνή αν δεν έχουμε να πούμε κάτι στον κόσμο"

Ο νέος και πολύ ταλαντούχος ηθοποιός Γιώργος Μπένος μάς μίλησε σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τις θεατρικές παραστάσεις "Blue train" και "Φάλαινα" που πρωταγωνιστεί φέτος αλλά και την πολυαναμενόμενη επιστροφή του "Maestro".

Στον Ιανό για "Μια εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίνας Καραγάτση"

Αφιέρωμα στην πολυτάλαντη Μαρίνα Καραγάτση, γνωστή κυρίως για το έργο της ως ιστορικός και συγγραφέας και ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου "Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπάτιου Περδίου" που αποτελεί το τελευταίο ολοκληρωμένο της κείμενο.

Λητώ Τριανταφυλλίδου: "Ο δικός μας Δον Ζουάν, με τον Πάνο Βλάχο, ήταν η αφορμή να μιλήσουμε για τη σχέση των δύο φύλων"

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου, η σκηνοθέτρια που έκανε τη μεταγραφή του "Δον Ζουάν" του Μολιέρου μαζί με τον Πάνο Βλάχο μας μιλά για την πολυαναμενόμενη παράσταση που έρχεται στο θέατρο Βεάκη, από 22/11.