Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

Δύο νέες θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα δούμε φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, ενώ επιστρέφει για 15η χρονιά το Off-Off Athens μαζί με την πρωτοβουλία “Μπιζζζ….!” που στόχο έχει να αναδείξει παραστάσεις από την διοργάνωση του σημαντικού θεατρικού φεστιβάλ νέων δημιουργών.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

2000: ένα διατηρητέο κτίριο του 1918 στον Κολωνό, παλιό σχολείο της περιοχής, μετατρέπεται από την ομάδα Νάμα στο "Επί Κολωνώ", ένα θέατρο που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 25η πλέον χρονιά του, πιστό στο καλλιτεχνικό όραμα που αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του: ένα ποιοτικό θέατρο με έμφαση στο σύγχρονο δραματολόγιο που αγγίζει και αναδεικνύει πρωταρχικά θέματα του ανθρώπου
Στα 25 αυτά χρόνια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, σπουδαίοι καλλιτέχνες ανέβηκαν επί σκηνής και χιλιάδες κόσμου επιβράβευσε με την παρουσία του το θέατρο Επί Κολωνώ που αποτελεί πλέον θεατρικό σημείο αναφοράς στην πόλη. Για τη νέα σεζόν 2024-25, παρουσιάζει ένα συμπαγές και υποσχόμενο πρόγραμμα με παλιούς αγαπημένους αλλά και νέους σημαντικούς συνεργάτες.

Ελένη Σκότη - Γιώργος Χατζηνικολάου
©Λεωνίδας Τούμπανος
Ελένη Σκότη - Γιώργος Χατζηνικολάου

Την αυλαία θα ανοίξει το έργο "Linda” της Penelope Skinner που κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε την Κατερίνα Λέχου στην  πρώτη  της συνεργασία με την Ομάδα Νάμα. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Άλκης Κούρκουλος (επί οθόνης), Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού. Η πιο σημαντική φεμινίστρια συγγραφέας της γενιάς της, όπως έχει χαρακτηριστεί, και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της βρετανικής δραματουργίας, υπογράφει την ιστορία της εκκωφαντικής πτώσης μιας σύγχρονης τραγικής ηρωίδας.

Linda Επί Κολωνώ 2024-25
Πάτροκλος Σκαφίδας
"Linda"

Με την σφραγίδα της Ομάδας Νάμα και σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα υποδεχτούμε, τη νέα χρονιά, το έργο "Γιατί Όμορφη” ("Reasons to be Pretty”) του Neil LaBute. Η πλοκή του επικεντρώνεται σε τέσσερις νέους ανθρώπους που προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα στην απαιτητική καθημερινότητα, έρχονται αντιμέτωποι με τις σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, τα στεγανά και τα στερεότυπα για την ομορφιά, τον έρωτα, τις σχέσεις. Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Κοντογεώργης, Αθανασία Κουρκάκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Πεκτέση. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου.

Μαύρος γλάρος Επί Κολωνώ
Χρήστος Βασιλόπουλος©
"Ο μαύρος Γλάρος καταμεσής στα πτώματα”

Τον Μάιο και τον Ιούνιο σειρά έχουν δύο διοργανώσεις με στόχο την υποστήριξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών του σύγχρονου θεάτρου. Πρόκειται για το καθιερωμένο πλέον νεανικό φεστιβάλ Off-Off Athens που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας και το νεότερο "Μπιζζζ….!” το οποίο αποτελεί την πλατφόρμα παρουσίασης των παραστάσεων που ξεχώρισαν στο Off-Off Athens. Ήδη από την πρώτη του χρονιά, τον Μάιο του 2024, το "Μπιζζζ….!” απέδειξε με την επιτυχημένη διεξαγωγή του ότι ήρθε για να μείνει!

Παραλήρημα για δύο Επί Κολωνώ
Ευστρατία Καφαλούκου©
"Παραλήρημα για δύο"

Τέσσερις από τις θεατρικές δουλειές που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του Off-Off Athens 2024 θα ανέβουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, τον Μάιο του 2025 στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Ο Θάνος Χατζόπουλος σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τις Αναστασία Μαλανδρενιώτη και Χρύσα Παπαδοπούλου στο έργο "Ο μαύρος Γλάρος καταμεσής στα πτώματα”, μια διασκευή του "Viva la Vida!" του Πίνο Κακούτσι που δίνει τον λόγο στην ασυμβίβαστη Φρίντα Κάλο. Η θεατρική ομάδα Fasina παρουσιάζει το "Παραλήρημα για δύο” του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία της Νάνσυς Κουρούνη με τις Μάρθα Χαμπίμπη και Άννυ Γκαϊτατζοπούλου. Στο έργο ένα ζευγάρι ζει απομονωμένο στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος, ενώ έξω η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη λόγω ενός πόλεμου "παιχνιδιού” που έχει αναστατώσει την περιοχή. Αν και ο πόλεμος αποτελεί μια άνετη δικαιολογία για να παραμείνουν σε αδράνεια και παραίτηση από τη ζωή, η ειρήνη που έρχεται απροσδόκητα τους προκαλεί πανικό.

Η τάξη Επί Κολωνώ
ZS ensemble, Σοφία Καπράνου©
"Η τάξη"

Η θεατρική ομάδα No More Drama ανεβάζει την "Τάξη”, ένα έργο εμπνευσμένο από την "Κυρία Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία ZS ensemble, όπου η δασκάλα της τάξης, μια φιγούρα κωμικοτραγική, δίνει την δική της παράσταση μπροστά στα μάτια των μαθητών της, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο φως και το σκοτάδι, στην υποταγή και την απελευθέρωση, στη ζωή και το θάνατο. Ερμηνεύει η Σοφία Καπράνου. Τέλος, από την ομάδα Atropa Belladonna θα δούμε το "Όνομα μητρός Λίλιθ” σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαριάντζελας Κατσιαβριά. Μια παράσταση-ταξίδι στη φύση της γυναίκας και τα πάθη της με τις Βασιλική Μανουσάκη, Ειρήνη Καζαντζόγλου, Κατερίνα Κλαυδιανού, Μαρκέλλα Κουλουμπή.

όνομα μητρός λίλιθ Θέατρο Επί Κολωνώ
Ρεγγίνα Κορκοβέλου©
"Όνομα μητρός Λίλιθ”

Για 15η χρονιά θα διεξαχθεί το Off-Off Athens, ένα φεστιβάλ που από το 2008 έχει ανοίξει τις πόρτες του σε εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες θεατές δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία του νέου. Μέχρι σήμερα  παραπάνω από 42.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά 380 ομάδων και 2.700 καλλιτεχνών σ’ ένα φεστιβάλ αδέσμευτο, πλουραλιστικό, ανατρεπτικό, χωρίς κανόνες, ανοιχτό σε κάθε είδους προτάσεις -θέατρο, χορό, σωματικό θέατρο, τσίρκο, καμπαρέ, μιούζικαλ, μουσικό θέατρο ή ό,τι άλλο-, που του αρέσει να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται χωρίς δεσμεύσεις. Για τρεις περίπου εβδομάδες στο θέατρο Επί Κολωνώ συντελείται μια δημιουργική έκρηξη και το θέατρο μετατρέπεται σε μια κυψέλη όπου νέα θεατρικά σχήματα και νέοι δημιουργοί καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε κοινό και κριτικούς και να γίνουν μέτοχοι ενός γόνιμου, δημιουργικού διαλόγου πάνω σε νέες προκλήσεις, νέες θεματικές, ανοιχτές φόρμες και πειραματισμούς. Με τον χαρακτήρα ενός showcase ανοιχτού στο κοινό, το Off-Off Athens προσκαλεί τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν ελεύθερα, να κάνουν τις προτάσεις τους χωρίς το άγχος της παραγωγής, του χώρου, του ταμείου και της διάκρισης.

Οι παραστάσεις που θα διακριθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ενταχθούν – εφόσον το επιθυμούν – στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου για την περίοδο 2024-25. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2024

"Βάκχες" από το Εθνικό Θέατρο: Τελευταίες παραστάσεις στο Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"

Η εκδοχή του Θάνου Παπακωνσταντίνου πάνω στην ευριπίδεια τραγωδία της έκστασης κλείνει τον κύκλο της περιοδείας της.

Ποιον "Βαρόνο" υποδέχεται το Πτι Παλαί;

Η δεύτερη παραγωγή του μόλις ανακαινισμένου θεάτρου παρουσιάζει μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές κωμωδίες, σε διασκευή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου.

"Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα" για 4η χρονιά στο Θέατρο 2510

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά.

Λάμπρος Φισφής: "Το Ηρώδειο είναι ιδανικό για stand up comedy"

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα παρουσιάσει δικό του σόλο στη σύγχρονη ιστορία του ρωμαϊκού ωδείου (1/10), ρωτήσαμε τον πολυσχιδή υπηρέτη του stand up, που εξειδικεύεται στο να βρίσκει την κωμωδία στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ποια είναι τα μικρά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη δική του καθημερινότητα.

Τι θα δούμε στο θέατρο Αργώ φέτος: "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην", "Caveman", "Χόρεψέ με, πατέρα" και πολλά ακόμη

Μεγάλες επιτυχίες, έργα που έχουν γράψει ιστορία, ξεχωριστά σόλο και ντουέτα και θέατρο για παιδιά έρχονται τη νέα σεζόν 2024-25 στη σκηνή του θεάτρου Αργώ.

"Φθινοπωρινή ιστορία" για δύο ερμηνευτικά ντουέτα

Σε δύο θέατρα θα δούμε την τρυφερή "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αλεξέι Αρμπούζοφ. Ποια θα είναι τα πρωταγωνιστικά ντουέτα;