"Οι οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας": Ο Μπορίς Βιάν παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή

Ο αμφιλεγόμενος στην εποχή του συγγραφέας των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και “Αφρός των ημερών”, Μπορίς Βιάν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας Χάρης Γερμανίδης©

Το υπαρξιακό ή και ψυχολογικό θρίλερ έως την κοινωνικοπολιτική αλληγορία και την μοντέρνα δυστοπία αγγίζουν οι "Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας" που ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα στο θέατρο 104. Ο λόγος για το αριστούργημα του Μπορίς Βιάν που παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Σοφίας Καλογιάννη. Το "Les Batisseurs d’Empire” του συγγραφέα των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και "Αφρός των ημερών” κι ενός από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας, έκανε πρεμιέρα το 1959 στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία του Ζαν Βιλάρ, και απαγορεύτηκε έως το 1962. 

Η ιστορία λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα απροσδιόριστο συγκρότημα διαμερισμάτων, όπου μια τριμελής μεσοαστική οικογένεια, μαζί με την οικιακή της βοηθό, καταδιώκεται από έναν ανεξήγητο και τρομακτικό θόρυβο, γεγονός που την αναγκάζει να δραπετεύει συνεχώς από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Σε έναν κόσμο υπό κατάρρευση που διαρκώς συρρικνώνεται, η εκτόνωση της πίεσης είναι αναπόφευκτη και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Ο Μπορίς Βιάν διασυνδέει ευφυώς το συλλογικό με το ατομικό

Γράφει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Σοφία Καλογιάννη: Το τολμηρό αυτό κείμενο, το οποίο εντάσσεται στο θέατρο του παραλόγου και χαρακτηρίζεται από το γνωστό σουρεαλιστικό χιούμορ του συγγραφέα, επιτρέπει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Από το υπαρξιακό ή ψυχολογικό θρίλερ έως την κοινωνικοπολιτική αλληγορία και την μοντέρνα δυστοπία. Ο Μπορίς Βιάν διασυνδέει ευφυώς το συλλογικό με το ατομικό, καθώς η ιστορική παθογένεια παραλληλίζεται με την κοινωνική αλλά και την ατομική (η έμμεση αναφορά του συγγραφέα στο αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα κινήματα ανεξαρτησίας της Αλγερίας, είναι πρόδηλη). 

Εστιάζοντας στα διαχρονικά του στοιχεία, η συγκεκριμένη απόδοση αποφεύγει να προσδιορίσει το χωροχρονικό πλαίσιο του έργου, το οποίο στηλιτεύει την υποκρισία και ουσιαστικά σαρκάζει την κατάρρευση και την αποτυχία των αξιών του νεότερου δυτικού πολιτισμού. Η κριτική της αστικής τάξης και του πατριαρχικού μοντέλου, το αντιπολεμικό ιδεώδες, οι σχέσεις εξουσίας, η έλλειψη επικοινωνίας, αλλά και το υπαρξιακό αδιέξοδο, αποτελούν βασικούς θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους ο συγγραφέας συνυφαίνει αριστοτεχνικά την πλοκή της ιστορίας του. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο 104. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Χουλιάρας, Μαρία Μπρανίδου, Ειρήνη Δάμπαση, Χριστίνα Δενδρινού, Παναγιώτης Τζαφέρης, Κατερίνα Κασσάνδρα

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρίσα Σουλιώτη, την κίνηση-χορογραφία ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Στέλιος Γιαννουλάκης και τους φωτισμούς η Στέβη Κουτσοθανάση. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε ως ένα "διαρκές σκάνδαλο"

Ο Μπορίς Βιάν γεννήθηκε το 1920. Πολύπλευρη προσωπικότητα, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα εκτός από το συγγραφικό του έργο είχε να επιδείξει και μια αξιόλογη παρουσία στη μουσική (έπαιζε τρομπέτα και τραγουδούσε) και στον κινηματογράφο. Έγραψε μεταξύ άλλων μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποιήματα. Γνωστός, τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης και του υπαρξισμού, ως "ο πρίγκιπας του Σαιν-Ζερμαίν-ντε Πρε", συγχρωτίστηκε με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Ρεϊμόν Κενό.

Τα βιβλία του ανακαλύπτονται εκ νέου τη δεκαετία του '60 και γίνονται αναγνώσματα καλτ για τη γενιά του Μάη του '68, αλλά και για τις μετέπειτα γενιές. Ο "αιώνιος έφηβος", κατά τον Μορίς Ναντό, εξακολουθεί να σαγηνεύει τους απανταχού αναγνώστες του. Ο Μπορίς Βιάν πέθανε το 1959 σε ηλικία 39 ετών, ενώ παρακολουθούσε δοκιμαστική προβολή για τη μεταφορά του "Θα φτύσω τους τάφους σας" στον κινηματογράφο.

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Σήμερα, ο συγγραφέας που αντιμετωπίστηκε ως "διαρκές σκάνδαλο" και δεύτερης κατηγορίας όσο ζούσε, θεωρείται από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας, πρόδρομος του "Νέου Μυθιστορήματος" ("Nouveau Roman") σύμφωνα με τον ίδιο τον "πατέρα" του νέου λογοτεχνικού ρεύματος, τον  Αλέν Ρομπ-Γκριγιέ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Φλάι": Η πικρή σάτιρα της Στέλλας Ζαφειροπούλου επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Faust Bar Theatre

Η πικρή σάτιρα σχετικά με την ανθρώπινη απόγνωση στο δρόμο προς την αναζήτηση της ταυτότητας και της αποδοχής, επιστρέφει εννέα χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2024

Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν με 16 παραστάσεις και άξονες το ελληνικό έργο και την ετερότητα

Το φετινό ρεπερτόριο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, που φέτος κλείνει οκτώ χρόνια στο τιμόνι του, με οκτώ νέες και οκτώ θεατρικές παραστάσεις σε επανάληψη.

"Moonwalk": Μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στον Michael Jackson

Η παράσταση του Europaballett St. Pölten φέρνει στη σκηνή του Christmas Theater την αξεπέραστη τέχνη και την κληρονομιά του Michael Jackson, συνδυάζοντας χορό, μουσική και οπτικά εφέ.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ανεβάζει το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου με ένα all star cast

Η μαύρη κωμωδία για τον παραλογισμό στην Ελλάδα του 2.0 με τίτλο "Κανόνια και τρομπέτες" έρχεται στο θέατρο Εμπορικόν.

"Ικέτιδες": Sold out Ηρώδειο και προσθήκη νέας παράστασης στον Λυκαβηττό

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την παράσταση της εμβληματικής τραγωδίας του Αισχύλου στο Ηρώδειο, προκαλώντας την προσθήκη μιας νέας και τελευταίας παράστασης.

Studio Μαυρομιχάλη: Δύο παραστάσεις επιστρέφουν με ειδική προσφορά εισιτηρίων

Το Studio Μαυρομιχάλη, μετά από συνεχή sold out, επαναφέρει τις επιτυχημένες παραστάσεις "Το Κιβώτιο" και "Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης", με προνομιακή τιμή εισιτηρίων.

Τι λέτε για ένα "Σκοτσέζικο ντους" στο Παλαιό Πανεπιστήμιο;

Για ένα μόνο διήμερο, το θέατρο Πρόβα θα παρουσιάσει τη δροσερή κωμωδία "Σκοτσέζικο ντους" της Χρύσας Σπηλιώτη στο Παλαιό Πανεπιστήμιο.