"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.

Μαχαίρι στο κόκαλο Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η φούσκα της κοινωνικής ευημερίας σκάει και αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές παθογένειες μοιραία φθείρουν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από την ιστορία μιας μικροαστικής οικογένειας σε ένα από τα σημαντικά έργα του Κώστα Μουρσελά, ενός από τους πιο αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς. Ο λόγος για το "Μαχαίρι στο κόκαλο" που αξιοποίησε ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Καλφάκης, πλάθοντας μια νέα παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο, στην οποία μοιράζεται τη σκηνή μαζί με την Σάντρα Λειβαδάρα. Η παράσταση που ξεχώρισε την προηγούμενη χρονιά, επιστρέφει τη σεζόν 2024-25 για δεύτερη χρονιά με την υπογραφή της ομάδας Ça Va στο Black Box του θεάτρου 104 για λίγες παραστάσεις από τις 21 Σεπτεμβρίου

Στο έργο μια οικογένεια αποζητά την κοινωνική άνοδο σε μια χώρα που πασχίζει για πρόοδο και ανάπτυξη. Η υπόθεση διαδραματίζεται ένα βράδυ των Αποκριών, όπου ο Λεωνίδας και η Ελένη περιμένουν καλοντυμένοι τον "υψηλό" προσκεκλημένο του πάνω ορόφου, ευελπιστώντας έτσι να μπουν στον κύκλο του και να "πατήσουν το επόμενο σκαλί". Στην πορεία αντιλαμβάνονται τη ματαιότητα αυτής της επιλογής. Πως ζουν σαν δύο γελοίοι τσαρλατάνοι με αντιδράσεις υπάνθρωπες σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο, όπως σημειώνει ο Βασίλης Καλφάκης.

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Με τα λόγια του σκηνοθέτη

1973 - 2023: Μισός αιώνας από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μισός αιώνας από τους αγώνες που οδηγούν στην Μεταπολίτευση. Μισός αιώνας από τότε που ο Κώστας Μουρσελάς βάζει το "Μαχαίρι στο κόκαλο" και γράφει για ανθρώπους που έχουν χάσει από καιρό το "ανθρώπινο" μέσα τους. Μέλη μιας κοινωνίας και αυτοί, "ζουν" απολαμβάνοντας τα λαμπρά χρόνια της "κοινωνικής ευημερίας". Απολαμβάνουν και ανέρχονται αδιάκοπα.  

"Είναι και που διψάς να ζήσεις, όλο και πιο έντονα, όλα αυτά που προκλητικά και επίμονα σου προτείνει η σύγχρονη κοινωνία (..) Δεν έχεις να παλέψεις μόνο για την επιβίωσή σου, που στο κάτω κάτω θα είχες κι ένα κάποιο άλλοθι για το όποιο έγκλημά σου, αλλά έχεις να ικανοποιήσεις και όλα αυτά τα δαιμόνια, που μοιραία πάλι θα σε οδηγήσουν στο έγκλημα και στη διαφθορά, και μάλιστα χωρίς και τόσο πειστικό άλλοθι αυτή τη φορά".

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ηλιάνα Μπαφέρου, η μουσική σύνθεση είναι του Ανρί Κεργκομάρ, οι φωτισμοί του Βασίλη Γιαννακόπουλου και η κίνηση της Νατάσας Σιέτου.

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μαχαίρι στο κόκαλο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαχαίρι στο κόκαλο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Η παράσταση της ομάδας θεάτρου Ça Va είναι βασισμένη στο ομότιτλο έργο του εκπροσώπου της μεταπολεμικής γενιάς Κώστα Μουρσελά. Μια βαθιά κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις. Στο έργο μια οικογένεια αποζητά την κοινωνική άνοδο σε μια χώρα που πασχίζει για πρόοδο και ανάπτυξη. Η υπόθεση διαδραματίζεται ένα βράδυ των Αποκριών, όπου ο Λεωνίδας και η Ελένη περιμένουν καλοντυμένοι τον «υψηλό» προσκεκλημένο του πάνω ορόφου, ευελπιστώντας έτσι να μπουν στον κύκλο του. Στην πορεία αντιλαμβάνονται τη ματαιότητα αυτής της επιλογής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Έξι θεατρικές επαναλήψεις που θα αναζητήσουμε στις θερινές σκηνές

Θέλαμε να τις δούμε αλλά όλο το αναβάλλαμε την περασμένη σεζόν, όμως τώρα που περιοδεύουν στην Αττική ήρθε η ώρα να τις αναζητήσουμε σε κάποιο από τα ανοιχτά θέατρα. Αυτές είναι έξι παραστάσεις που αξίζει να μπουν ξανά στη θεατρική σας ατζέντα.