Έξι θεατρικές επαναλήψεις που θα αναζητήσουμε στις θερινές σκηνές

Θέλαμε να τις δούμε αλλά όλο το αναβάλλαμε την περασμένη σεζόν, όμως τώρα που περιοδεύουν στην Αττική ήρθε η ώρα να τις αναζητήσουμε σε κάποιο από τα ανοιχτά θέατρα. Αυτές είναι έξι παραστάσεις που αξίζει να μπουν ξανά στη θεατρική σας ατζέντα.

Μια άλλη Θήβα Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Μια άλλη Θήβα"

Η φωνή του Γαλλο-ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο κατά της καταπίεσης, της βίας, της τιμωρίας, του εγκλήματος και των διακρίσεων ακούστηκε ηχηρά μέσα από την ατμοσφαιρική, καθόλου φλύαρη και επί της ουσίας σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Σε αυτήν τη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ερμηνείες των Θάνου Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη (Βεάκειο, 2/9).

Οι παίχτες
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Οι παίχτες"

Ο κόσμος του ρίσκου, όπως τον περιέγραψε ο Γκόγκολ, βρήκε ιδανικούς ερμηνευτές στους Γ. Νιάρρο, Β. Μαγουλιώτη, Ηλ. Μουλά, Αλ. Χρυσανθόπουλο, Θ. Δήμου, Γ. Τζαβάρα, Γ. Μπουκαούρη και το θεατρόφιλο κοινό του "Αθηνοράματος" χάρισε στην παράσταση τρία βραβεία: Β’ Σκηνοθεσίας στον Γιώργο Κουτλή, Α’ Σύνθεσης στον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και Β’ Ενδυματολογίας στην Ιωάννα Τσάμη (Λυκαβηττός, 1/9).

Τα κατά μάρκον, μια ρεμπέτικη λειτουργία

"Τα κατά Μάρκον, μια ρεμπέτικη λειτουργία"

Η συνεργασία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Τάκη Χρυσικάκου με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα γέννησε αυτό το δρώμενο -τελετουργία πάνω στις αρχές του ρεμπέτικου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τους δύο πρωτεργάτες του: τον Ευαγγελιστή Μάρκο (Βαμβακάρης) και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρης). Οι δύο δημιουργοί εικονοποιούνται μέσα από τη συνομιλία λόγου - μουσικής (Αμφιθέατρο Αχαρνών "Μίκης Θεοδωράκης", 2/9).

Τέλειοι ξένοι

"Τέλειοι ξένοι"

Οι Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Χρανιώτης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κάππας, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Μένη Κωνσταντινίδου και Σοφία Μανωλάκου πρωταγωνιστούν στην κομεντί του Πάολο Τζενοβέζε που προσεγγίζει με έξυπνο τρόπο τις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Μυστικά, ψέματα και παραλείψεις κλονίζουν το οικοδόμημα της οικογένειας… με ένα μήνυμα στο κινητό (Δημοτικό Αμφιθέατρο "Θανάσης Βέγγος", 2/9, Δημοτικό Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", 3/9).

H Τουρκομερίτισσα
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Τουρκομερίτισσα"

Η Ελένη Ουζουνίδου ζωντανεύει απολαυστικά τη σύντομη αλλά μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου, μιας γυναίκας που συνδύαζε μια εκρηκτική προσωπικότητα με τρομερή ευαισθησία και συνδέθηκε άρρηκτα με την πορεία του ρεμπέτικου. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καρατζιά και η μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη (Άλσος Βεΐκου, 1/9).

Scarmface

"Scarmface"

Ο Johnny O είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που συνεχίζει να προτείνει ένα σατιρικό θέατρο χωρίς λόγο. Οι εκφράσεις είναι τα πολύτιμα εργαλεία των ηθοποιών Γ. Ντούση, Β. Χατζηδημητράκη, Μ. Μπαλούτσου, Β. Καζή, Εύη Κολιούλη, Χρ. Δενδρινού, που αφηγούνται την πρωτότυπη εκδοχή της κλασικής ταινίας "Ο σημαδεμένος" (Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, 30/8).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Scarmface

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Σατιρική παράσταση παντομίμας, βασισμένη στην ταινία βωβού κινηματογράφου του Χάουαρντ Χοκς ο «Σημαδεμένος» (1932), με χειροποίητα σκηνικά και κοστούμια και μουσική εποχής. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας, που διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη της ποτοαπαγόρευσης όπου κυριαρχούν το οργανωμένο έγκλημα, είναι ο Τόνι Κάτσο, ένας νεαρός Σικελός που με τις ευλογίες της μητέρας του θα μπλεχτεί με τη Μαφία, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του και ένα σημάδι αρκεί να φέρει την καταστροφή.

Η Τουρκομερίτισσα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή, η παράσταση αφηγείται τη σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου. Η θρυλική Τουρκομερίτισσα συναντά ξανά τον Τζίμη Μάρκου στην ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν τη μυθιστορηματική ζωή της ερμηνεύτριας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Μια άλλη Θήβα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Ένας συγγραφέας επισκέπτεται με ειδική άδεια στη φυλακή έναν 21χρονο, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για πατροκτονία. Ο συγγραφέας έχει σκοπό, μέσα από τις συναντήσεις του με τον ισοβίτη, να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύει στον Μαρτίν να παίξει στην παράσταση. Έτσι ο συγγραφέας βρίσκει έναν νέο ηθοποιό, τον Φεδερίκο, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του πατροκτόνου στο θέατρο. Οι σχέσεις των προσώπων πρόκειται να σημαδέψουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν τις βεβαιότητές τους.

Τέλειοι ξένοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Στη γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία, επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης, όπου παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις στη γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο «Perfetti Sconosciuti». Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα).

Οι παίχτες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Τα κατά Μάρκον, μια ρεμπέτικη λειτουργία

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από τις διηγήσεις και τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα και καταλήγουμε στον Πειραιά του Μεσοπολέμου. Σε μιαν εποχή μεταβατική για την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή στη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη. Στον μονόλογο ξεδιπλώνονται η ξεχωριστή θέση των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία και η λογοκρισία από τη δικτατορία Μεταξά. Η όλη θεατρική προσέγγιση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον «τελετουργικό» χαρακτήρα της επιτέλεσης του ρεμπέτικου.

Βεάκειο

Λόφος Προφήτη Ηλία

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία

Άλσος Βεϊκου

Λεωφ. Βεΐκου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος»

Πλαταιών & Χειμάρρας, Κορυδαλλός

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.