"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι": Τρίτη σεζόν για τη δυστοπική αλληγορία του Μπρεχτ, που σκηνοθέτησε ο Άρης Μπινιάρης

Στο θέατρο ARK επιστρέφει μια από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων σεζόν, με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσοστόμου και έναν εξαιρετικό θίασο επί σκηνής.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μία από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι", με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Άρη Μπινιάρη, πρόκειται να επιστρέψει για τρίτη σεζόν. Με τον Γιώργο Χρυσοστόμου σε έναν ρόλο ζωής, μαζί με έναν ακμαίο θίασο (Μιχάλη ΒαλάσογλουΚώστα Κορωναίο, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκο Μηλιάρη, Τάσο Κορκό, Θανάση Ισιδώρου, Άρη Κασαπίδη, Μάριο Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία ΣαπρανίδουΦοίβο Συμεωνίδη), η παράσταση κατέδειξε με μια αξιοσημείωτου δυναμισμού σκηνική φόρμα τους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες και μηχανισμούς που εκτρέφουν τον (νεο)ναζισμό.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε την "Ανοδο του Αρτούρο Ούι" το 1941 και τοποθέτησε τη δράση στο Σικάγο του Μεσοπολέμου, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της περιόδου που ακολούθησε το οικονομικό κραχ με αυτή που οδήγησε τον Χίτλερ στην εξουσία. Επίσης, στο πρόσωπο του Ούι απεικόνισε εμμέσως τον ίδιο τον Χίτλερ, μέσα από έναν αμοραλιστή ήρωα που, εκμεταλλευόμενος τη γενικευμένη ανέχεια και απελπισία, εισέρχεται στο τραστ του κουνουπιδιού και, βγάζοντας από τη μέση κάθε εμπόδιο (από τον πολιτικό, δικαστικό, δημοσιογραφικό ή επιχειρηματικό τομέα), ανέρχεται στην εξουσία. Τελικά, "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι" λειτουργεί σαν προειδοποιητικό παράδειγμα ενάντια στη γοητεία της δημαγωγίας και του αυταρχισμού και υπενθυμίζει πως η χειραγώγηση της πληροφορίας μπορεί να επηρεάσει νευραλγικά την κοινή γνώμη και να εδραιώσει την εξουσία.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η σκηνοθετική οπτική του Άρη Μπινιάρη μέσα από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και την υψηλή ένταση μεταμόρφωσε τη μακάβρια φάρσα του Μπρεχτ σε μια καθηλωτική θεατρική εμπειρία με δυστοπικές σύγχρονες διαστάσεις, σε μια σκοτεινή υπόμνηση της σύγχρονης ανόδου των ακροδεξιών κινημάτων. Όπως γράφαμε στην κριτική μας, "Οι ήρωες του Μπρεχτ επανασυστημένοι από το σκηνοθέτη αποτελούν ένα καινούργιο, αυτόνομο σύμπαν. Αυτό που κυρίως δημιουργούν μπροστά μας είναι η γέννηση του τέρατος, ως αποτέλεσμα μιας εκτρωματικής εποχής και κατάστασης. Έχοντας αποβάλει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους, τα πρόσωπα είναι εξπρεσιονιστικές φιγούρες ενός εφιαλτικού κόσμου".

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 16 Οκτωβρίου, στο θέατρο ARK. Η μετάφραση είναι του Κ. Παλαιολόγου, η μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Κτιστάκη, τα σκηνικά & τα κοστούμια του Πάρι Μέξη, οι χορογραφίες της Χαράς Κότσαλη, ο σχεδιασμός φωτισμών της Στέλλας Κάλτσου και ο σχεδιασμός ήχου του Χάρη Κρεμμύδα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι μηχανισμοί που στηρίζουν και εκτρέφουν το φασισμό βρίσκονται στο στόχαστρο της μπρεχτικής παραβολής που μεταφέρει τη δράση από τη χιτλερική Γερμανία στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του Μεσοπολέμου. Ανεβαίνει σε μία παράσταση ολοκληρωμένης αισθητικής και αξιοσημείωτου δυναμισμού, που ακολουθεί τη σκηνική θεωρία του Μπρεχτ για ένα θέατρο αφύπνισης αλλά όχι διδακτικό και εκτυλίσσεται ως μία γκροτέσκα μασκαράτα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "(ανα)γέννηση του τέρατος".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.