"Η καρδιά του σκύλου": Επαναλαμβάνεται η περσινή επιτυχία της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Σε επανάληψη θα δούμε την αλληγορική σάτιρα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα.

Η καρδιά του σκύλου © Yiorgos Kaplanidis

Η επιτυχημένη παράσταση της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη, "Καρδιά του σκύλου" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Κιβωτός, από τις 17 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το έργο του Ρώσου συγγραφέα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής και αφηγείται την αλληγορική ιστορία ενός σκύλου, στον οποίο μεταμοσχεύεται, ως μέρος ιατρικού πειράματος, η υπόφυση και τα γεννητικά όργανα ενός νεκρού άνδρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εξελιγμένο νέο είδος. Η Έφη Μπίρμπα διάβασε με "αέρινη" αλλά διεισδυτική ματιά την πολυεπίπεδη ιστορία, που θέτει ποικίλα ζητήματα ηθικής φύσης, σχετικά με τα όρια της επιστήμης, με τη χειραγώγηση του ανθρώπου και τη διαφθορά της εξουσίας, δημιουργώντας μία παράσταση-σκοτεινό παραμύθι με ιδιαίτερη σωματική και αισθητική ταυτότητα. Σε αυτήν τη σκοτεινή περιπέτεια που ξεδιπλώνεται στα λημέρια της επιστημονικής φαντασίας, της σάτιρας και της κοινωνικής κριτικής δίπλα στον Άρη Σερβετάλη, στο ρόλο του Σκύλου, και στον Αντώνη Μυριαγκό, στο ρόλο του Γιατρού, ερμηνεύουν οι Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης ΘεοφάνουςΧαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου και Σπύρος Δέτσικας.

Η καρδιά του σκύλου
© Γιώργος Καπλανίδης

Το έργο

Η "Καρδιά του σκύλου" γράφτηκε το 1925 -αλλά δεν δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση πριν το 1987 λόγω λογοκρισίας- και αποτελεί μια καυστική σάτιρα της (σοβιετικής) κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο. Ο Ρώσος καθηγητής Πρεομπραζένσκι, ένας αριστοκράτης επιστήμονας, επιχειρεί αυτή την τολμηρή διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του, αντικατοπτρίζοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά της "νέας” κοινωνίας.

Η καρδιά του σκύλου
© Yiorgos Kaplanidis

Όπως μας είπε ο Άρης Σερβετάλης, "το έργο μιλάει για τις απόπειρες της χειραγώγησης των ανθρώπων, ώστε να γίνουν μια αγέλη· για την προσπάθεια να δημιουργηθούν άνθρωποι πειθήνιοι, που δεν θα αντιδρούν στα πράγματα, δεν θα διαβάλουν την τάξη, όπως την εννοούν ορισμένοι. Και το πολύ ενδιαφέρον είναι πως και ο Σκύλος, όταν εξανθρωπίζεται, γίνεται ίδιος με τους οδοκαθαριστές, που κατηγορούσε ότι χτυπούν τα αδέσποτα σκυλιά. Το βρίσκω πολύ ωραίο σχόλιο, γιατί είναι σαν να μας λέει ο Μπουλγκάκοφ 'ωραίες οι θεωρίες, αλλά όταν βρεθούμε σε θέση ισχύος αρχίζουμε να ξεχνάμε'. Η θέση, η εξουσία αλλοιώνει τη στάση μας και θέλει πολύ μεγάλη αντίσταση για να θυμάσαι τι έχεις ζήσει, ποιος είσαι".

Η καρδιά του σκύλου
© Γιώργος Καπλανίδης

Η παράσταση

Ως προειδοποιητικό παραμύθι για τη διαφύλαξη της ατομικότητάς μας, η "Καρδιά του σκύλου" εναρμονίζεται απόλυτα με τη θεματολογία των έργων που γοητεύουν την Έφη Μπίρμπα ("Άτιτλο", "Σωσίας", "Ριχάρδος Β’", "Δον Κιχώτης", "Το όνειρο ενός γελοίου", "Βατράχια"), έργα δηλαδή που μιλούν για πολύ πυρηνικά ζητήματα με τρόπο στρεβλό, ιδιαίτερο και μοναδικό. Η ιδιοσυγκρασιακή καλλιτέχνιδα προέγγισε με τη μοναδική σκηνοθετική της ματιά το έργο αυτό του Μπουλγκάκοφ, που αναδεικνύει έξοχα τον παραλογισμό της βίαιης αλλαγής της ανθρώπινης φύσης, ώστε να ταιριάζει σε ένα άκαμπτο ιδεώδες, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές.

Η σκηνοθεσία, η δραματουργία & η σκηνογραφία είναι της Έφης Μπίρμπα, η μουσική σύνθεση & επιμέλεια ήχου του Vangelino Currentzis, ο σχεδιασμός φωτισμού του Σάκη Μπιρμπίλη, ο σχεδιασμός κοστουμιών της Έφης Μπίρμπα & της Βασιλείας Ροζάνα, η επιμέλεια κίνησης του Μιχάλη Θεοφάνους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Καρδιά του σκύλου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Η ιστορία του έργου περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του. Η ιδιοσυγκρασιακή καλλιτέχνιδα προσεγγίζει το έργο αυτό με την ιδιαίτερη ματιά της που αναδεικνύει έξοχα τον παραλογισμό της βίαιης αλλαγής της ανθρώπινης φύσης, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.