"Σκοτσέζικο ντους" από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην Αθήνα: Μια κωμωδία για το θέατρο και την ανθρώπινη ύπαρξη

Η απολαυστική σάτιρα της Χρύσας Σπηλιώτη περιοδεύει στην Αττική και υπόσχεται πολύ γέλιο, συγκίνηση και προβληματισμό.

Σκοτσέζικο ντους ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Πάτροκλος Σκαφίδας©
     

Το "Σκοτσέζικο ντους"  είναι μια απολαυστική, ανατρεπτική κωμωδία που θα μας κάνει να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, αλλά ταυτόχρονα και να προβληματιστούμε για όλα όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η σάτιρα της ελληνικής πραγματικότητας γράφτηκε από την Χρύσα Σπηλιώτη το 2000 και πραγματεύεται, με σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση, όσα συμβαίνουν στον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων, μέσα από ευρηματικές κωμικές καταστάσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, με ευφυή και σπιντάτο διάλογο, ευφάνταστες ατάκες και πολλά πνευματώδη λογοπαίγνια. Ερχεται για δύο παραστάσεις στην Αττική με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στις 8 Σεπτεμβρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης με ελεύθερη είσοδο και στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Ο Λευτέρης Πλασκοβίτης σκηνοθετεί την παράσταση δίνοντας πνοή στους χαρακτήρες και στις ιστορίες τους. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δανάη Σταματοπούλου και Παναγιώτης Δαβιδόπουλος.

Σκωτσεζικο Ντουζ
©Patroklos Skafidas

Η συγγραφέας, εκτός από το στοιχείο της σάτιρας, που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον τρόπο που διαγράφονται οι στερεοτυπικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, αναφέρεται και στην έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, αλλά και σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής (πόλεμοι, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, διαφυλικές σχέσεις). 

Το  "Σκοτσέζικο ντους" χρησιμοποιεί ως αφορμή τον κόσμο του θεάτρου, αλλά λειτουργεί μετωνυμικά ως εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης, επιτυχίας και αποτυχίας, πραγματικότητας και θεάτρου, σοβαρού και αστείου, κωμωδίας και δράματος. 

Σκοτσέζικο ντους ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το έργο 

Ένας θίασος κάνει πρόβες για να παρουσιάσει την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Επικεφαλής του θιάσου και θεατρώνης, είναι ένας ερωτύλος, φαλλοκράτης, "κουλτουριάρης" σκηνοθέτης, ο οποίος έχει χάσει όλα τα λεφτά του στο τζόγο, ακόμα και την επιχορήγηση του υπουργείου πολιτισμού και για να κρατήσει τους απλήρωτους ηθοποιούς και τεχνικούς στον θίασο, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τους πείσει ότι κοντά του θα έχουν μία σίγουρη και μεγαλειώδη καλλιτεχνική καριέρα. 

Κατά την διάρκεια όμως των προβών του θιάσου, γίνεται το σώσε. Ο θίασος γίνεται μαλλιά κουβάρια γιατί βγαίνουν στην επιφάνεια, η ανασφάλεια και η επαγγελματική αβεβαιότητα των ηθοποιών, οι αντιζηλίες, η υπέρμετρη φιλοδοξία, οι βεντετισμοί και η προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης, μέσω των ερωτικών σχέσεων με όρους επαγγελματικής συναλλαγής, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς όρια και η παράσταση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Η Δώρα Γαζή υπογράφει τα κοστούμια, η μουσική είναι του Χάρη Γκατζόφλια, ενώ οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκοτσέζικο ντους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Σατιρικό έργο που μέσα από τον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων διακωμωδεί στερεοτυπικές συμπεριφορές και μιλά για την έλλειψη ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας θίασος κάνει πρόβες για την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Επικεφαλής του θιάσου και θεατρώνης, είναι ένας ερωτύλος, φαλλοκράτης, «κουλτουριάρης» σκηνοθέτης, ο οποίος έχει χάσει όλα τα λεφτά του στο τζόγο, ακόμα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και για να κρατήσει τους απλήρωτους ηθοποιούς και τεχνικούς, χρησιμοποιεί κάθε μέσο. Κατά την διάρκεια των προβών γίνεται το σώσε, καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια η επαγγελματική αβεβαιότητα των ηθοποιών, οι αντιζηλίες, η υπέρμετρη φιλοδοξία, οι βεντετισμοί και η προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης μέσω των ερωτικών σχέσεων.

Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Ιωαννίνων & Καπανέως

1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης

Εθ. Αντιστάσεως και Μαυρομιχάλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.