Στις 23, 24 και 25 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260, η παράσταση της ομάδας Station Athens, που αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες, "Σφάλμα σύνδεσης". Την παράσταση σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου και ερμηνεύουν οι Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ. Με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, οι πέντε ηθοποιοί αποτελούν μέλη της ομάδας Station Athens απ’ όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το 2009 στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Μεταξουργείου. Οι παραστάσεις τους ("Έ-φυγα", "Είμαστε οι Πέρσες") έχουν ως υλικό τις δικές τους, αληθινές ιστορίες και έχουν ξεχωρίσει με τον τρόπο που παντρεύουν το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Η νέα τους παράσταση, "Σφάλμα σύνδεσης" εστιάζει στον γάμο, την οικογένεια και τη συντροφικότητα και αναδεικνύει με χιούμορ αλλά και αβίαστη ειλικρίνεια τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών.
Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη ζωή μακριά από την οικογενειακή εστία και να βρουν λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Έτσι, απευθύνονται σε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και ακολουθούν τις συμβουλές της, με κάποτε αστεία έως και παράδοξα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια, η ιδέα για την παράσταση προέκυψε, καθώς μετά τον covid ασχολήθηκε πολύ με τις νέες τεχνολογίες. "Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μου ήρθε αυτή η ιδέα: πώς θα ήταν αν η ομάδα μας συνομιλούσε με ένα chat bot, ένα AI, τι ερωτήσεις θα του έκαναν και πώς θα μπορούσε ίσως να τους δώσει απαντήσεις -ή να μη τους δώσει ή να τους δώσει άλλες απ’ αυτές που είχαμε φανταστεί- για θέματα που τους απασχολούν; Η παράσταση έχει να κάνει με τη σύνδεση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι με τις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω τους και κυρίως με τις γυναίκες της ζωής τους", δήλωσε στο "α" η Γιολάντα Μαρκοπούλου.
Έτσι, η παράσταση αξιοποιεί την τεχνολογία ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη), τις βιντεοπροβολές και ένα ιδιαίτερο sound design σ’ ένα υβριδικό παραστασιακό ιδίωμα. Με αυτή τη δουλειά, οι ηθοποιοί μπήκαν σε πολύ προσωπικά μονοπάτια που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές, οικογενειακές και ερωτικές τους σχέσεις. Όπως μας είπε η Γιολάντα Μαρκοπούλου: "βρίσκονται ήδη 15, 17 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμη προσπαθούν να χτίσουν ένα κομμάτι της ζωής τους, είτε μια οικογένεια είτε τη σχέση με την οικογένεια που έχουν αφήσει πίσω, πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο στο να ενταχθεί κάποιος στη νέα χώρα, να νιώσει ότι ανήκει 100% εδώ. Και να θέλει να γίνει κομμάτι του νέου τόπου, υπάρχουν πράγματα που τον εμποδίζουν".
Το "Σφάλμα σύνδεσης" εντάσσεται στην πλατφόρμα εξωστρέφειας Grape (Greek Agora of Performance) του Φεστιβάλ Αθηνών, που φέρνει παραστάσεις των Ελλήνων δημιουργών σε επαφή με καλλιτεχνικούς υπεθύνους και προγραμματιστές διεθνών Φεστιβάλ και θεάτρων. Πρόκειται για την πρώτη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες, που εγκαινίασε πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και στοχεύει στη συστηματική προβολή της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Το Grape -που το ακρωνύμιό του παραπέμπει και στο θεό του θεάτρου, Διόνυσο- πραγματοποιείται ετησίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου και χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και οι δουλειές τους αντανακλούν σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις και θεματολογίες που απασχολούν το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Γιολάντας Μαρκοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξάνδρας Σιάφκου και του Αριστοτέλη Καρανάνου, οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου, ο σχεδιασμός βίντεο του Άγγελου Παπαδόπουλου και της Γιολάντας Μαρκοπούλου, η μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός του Μανώλη Μανουσάκη. Καλλιτεχνική συνεργάτιδα στη δραματουργία η Mαργαρίτα Παπαδοπούλου και καλλιτεχνική συνεργάτιδα στην έρευνα η Κωνσταντίνα Γεωργίου.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την επίσκεψη της Ναταλίας Δραγούμη στην πρόβα της παράστασης και όσα είπε με τη σκηνοθέτρια και τους ηθοποιούς.
Περισσότερες πληροφορίες
Σφάλμα σύνδεσης
Η ομάδα Station Athens, που σχηματίστηκε το 2009 στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Μεταξουργείου, αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Με υλικό τις δικές τους, αληθινές ιστορίες, οι παραστάσεις τους έχουν κερδίσει το κοινό για τον τρόπο που παντρεύουν το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Η νέα τους παράσταση εστιάζει στον γάμο, την οικογένεια και τη συντροφικότητα αναδεικνύοντας με χιούμορ τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας τον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών. Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη ζωή μακριά από την οικογενειακή εστία. Κοινό στοιχείο η ανάγκη να βρουν λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Αφού έχουν δοκιμάσει τα πάντα, απευθύνονται σε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Ακολουθούν τις συμβουλές της, με κάποτε αστεία έως και παράδοξα αποτελέσματα. Έως ποιο σημείο, άραγε, μπορεί η τεχνολογία να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη ζωή μας; Η παράσταση αξιοποιεί την τεχνολογία ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη), τις βιντεοπροβολές και ένα ιδιαίτερο sound design σ’ ένα υβριδικό ιδίωμα.