Η Violet Louise στο "'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" με "Το μονοπάτι των δακρύων"

Στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στην Αχαΐα μια ξεχωριστή οπτικοακουστική παράσταση για το ταξίδι των Ινδιάνων που διώχθηκαν μέσα στον χειμώνα από την πατρίδα τους στην Αμερική του 1830.

Το μονοπάτι των δακρύων Violet Louise Βασίλης Κουντούρης (Studio 19) ©

Στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στην Αχαΐα έρχεται η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Violet Louise, κατά κόσμον Λουίζα Κωστούλα, στις 12 και 13 Ιουλίου με την οπτικοακουστική παράσταση "Το μονοπάτι των δακρύων”, σε δική της σκηνοθεσία, μουσική, δραματουργία, διακειμενική σύνθεση και αφήγηση επί σκηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "'Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Η παράσταση βασίζεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Το 1830 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε διαταγή στις πέντε τελευταίες εκπολιτισμένες φυλές Ινδιάνων που ζούσαν ανατολικά του Μισισιπή να πάρουν ό,τι μπορούσαν από την περιουσία τους και να απομακρυνθούν από τις προγονικές τους εστίες. Το αναγκαστικό ταξίδι των Ινδιάνων μέσα στον χειμώνα προς την ενδοχώρα, το οποίο έμεινε στην Ιστορία ως "μονοπάτι των δακρύων", εγκυμονούσε κινδύνους. Πολλοί Ινδιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή προς τη νέα πατρίδα. Το μονοπάτι των δακρύων είναι ένα από τα τελευταία κεφάλαια της σαρωτικής επέλασης των Ευρωπαίων στην Αμερική που οδήγησε στον αφανισμό του πολιτισμού των αυτοχθόνων κατοίκων της. Στη δραματουργία θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από το βιβλίο "Παπαλάνγκι" του Έριχ Σόερμαν, πρωτότυπο κείμενο καθώς και στοιχεία από ιστορικές πηγές. 

Το μονοπάτι των δακρύων Violet Louise
Βασίλης Κουντούρης (Studio 19) ©

Οι The Perfect Team επιμελούνται την ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση, η Νικόλ Δημητρακοπούλου την κίνηση, ενώ σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Σε βίντεο εμφανίζεται ο ηθοποιός Νικόλας Χανακούλας. Επί σκηνής ανεβαίνουν οι μουσικοί Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά) και Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο). 

Το μονοπάτι των δακρύων Violet Louise
Βασίλης Κουντούρης (Studio 19) ©

Στην παράσταση ακούγεται η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη "Rebonds B” για σόλο κρουστό, η μουσική σύνθεση "Variations for piano” του Λευτέρη Παπαδημητρίου και η ηχητική σύνθεση "Beats & pieces” του Βασίλη Κουντούρη (Studio 19).

12 & 13/7 | Ώρα έναρξης: 21.15 | H είσοδος είναι ελεύθερη και η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Πληροφορίες: www.allofgreeceoneculture.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.