"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024": 70 καλλιτεχνικές παραγωγές απλώνονται σε ακόμη περισσότερους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Σε δώδεκα περιφέρειες της Ελλάδας και σε 68 διαφορετικούς χώρους θα δούμε να εξαπλώνεται το πλούσιο πρόγραμμα του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Λίνα Μενδώνη Γιώργος Κουμεντάκης Βαλέρια Ισάεβα©

Την Τρίτη 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε το φιλόδοξο και πλούσιο πρόγραμμα του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, σε συνέντευξη τύπου, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη. Το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που την προηγούμενη χρονιά παρακολούθησαν πάνω από 25.000 Έλληνες και ξένοι θεατές εξαπλώνεται μέσα από 140 συνολικά εκδηλώσεις που προσφέρονται δωρεάν σε όλη την Επικράτεια, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Λίνα Μενδώνη Γιώργος Κουμεντάκης
Βαλέρια Ισάεβα©
Γιώργος Κουμεντάκης & Λίνα Μενδώνη

Η διοργάνωση του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", που στηρίζει κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό (2.500 άτομα, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό κ.ά.), έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς, με κεντρικό θεματικό άξονα για το 2024 την έννοια της "Σύγκρουσης”. Το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2024
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
Φρούριο Καζάρμα Σητείας Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2024
Φρούριο Καζάρμα Σητείας

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μας καλωσόρισε τονίζοντας ότι "είναι η πέμπτη χρονιά που οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και οι μουσειακές υποδομές θα ζωντανέψουν διαφορετικά, απ’ ό,τι στην καθημερινότητά τους, μέσα από το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" και από τις πρωτότυπες δημιουργίες οι οποίες έχουν παραχθεί ακριβώς για τον συγκεκριμένο θεσμό. Στόχος είναι η ώσμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, ένας από τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει ήδη από το 2019 στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την Εθνική Λυρική Σκηνή που όχι απλώς αγκάλιασε τον Θεσμό, αλλά τον ανέλαβε, τον πήρε στους ώμους της και τον τρέχει. Τοπικές Αρχές και οι Περιφέρειες, αλλά κυρίως οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν αγκαλιάσει τον Θεσμό και συνεργάζονται πολύ στενά με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων που σε κάθε περίπτωση μαζί με τη Λυρική Σκηνή επιφορτίζονται την διοργάνωση. Φέτος έχουμε 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, των 12 περιφερειών, με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επομένως συνολικά φτάνουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ”. 

"Παρά την αισιοδοξία που είχαμε, όταν την άνοιξη του 2020, πρωτοσχεδιάζαμε με την Υπουργό τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος που θα άνοιγε τον διάλογο ανάμεσα στην κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό, πλέον η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία: το πρόγραμμα έγινε θεσμός και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, με θερμή υποδοχή από το κοινό της περιφέρειας, και με την αμέριστη υποστήριξη των τοπικών αρχών.
Από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν 70 νέες παραγωγές σε 68 αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα σε αρχαία θέατρα, Βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, Ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης: στην κατηγορία της μουσικής συναντάμε 25 νέες παραγωγές, του θεάτρου 19 νέες παραγωγές, στις παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 9 παραγωγές, στον χορό 7 παραγωγές, στα εικαστικά και περφόρμανς 6 παραγωγές και τέλος, στο μουσικό θέατρο 4 παραγωγές”, δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Κάστρο Ρίου Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός
Κάστρο Ρίου
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Αρχοντικό Τσιατσιαπά Καστοριά
Βαλέρια Ισάεβα©
Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά

13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

"Έχοντας το μοναδικό προνόμιο να παρουσιάζουμε το πρόγραμμα σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε τον χάρτη να μεγαλώνει”, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμεντάκη. Δεκατρείς νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024. Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη. Τον κατάλογο συμπληρώνουν το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στο Μεσολόγγι, ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεμέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, τα Κάστρα Πάτρας και Ρίου και το Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Παλαιά Καρδαμύλη. 

Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο Ανάποδος Χορός Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός
Π.Μακρής©
"Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο Ανάποδος Χορός"
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Τα μετά θάνατον Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Δ. Δρακούλη©
"Τα μετά θάνατον Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη"
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα
Ν. Βαρδακαστάνης©
"Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα"

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Σύγκρουση

Οι προτάσεις του προγράμματος 2024 επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟ στο drasis.culture.gr, και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση. 

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Ο κόσμος που στέκει ανάμεσά μας
"Ο κόσμος που στέκει ανάμεσά μας"
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Ψυχορραγήματα Γιώργος Κουτλής
"Ψυχορραγήματα", Γιώργος Κουτλής

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που εστίασαν στο θέμα Εσωτερική σύγκρουση δίνουν φωνή στο ιλιγγιώδες βάθος όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχικοί αγώνες, προάγοντας με τις προτάσεις τους την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης. Στο θέμα Σύγκρουση πολιτισμών, οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, τον συγκερασμό των παραδόσεων και τις διαμάχες και λύσεις που προκύπτουν όταν οι πολιτισμοί διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται. Στη Σύγκρουση συμφερόντων οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εξερευνούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και του πολιτικού. Τέλος, το θέμα Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου παρείχε στους καλλιτέχνες έναν σπαρακτικό καμβά για να διερευνήσουν τα κατεξοχήν ανθρώπινα βιώματα του θάρρους, της θυσίας, της απώλειας και της ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν με διαθεματικά μέσα και τεχνικές την πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φόβου, του ηρωισμού, αλλά και της ελπίδας που αναδύεται στο χωνευτήρι του πολέμου. Στα έργα τους, οι καλλιτέχνες διερευνούν τον βαθύ και διαρκή αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων, προάγοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα και τις κοινότητες που πλήττονται από τις πολεμικές αναταραχές.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024 Να πώς άρχισε
Κωστής Ζάγκας©
"Να πώς άρχισε"
Βιογραφία Ενός Λογισμικού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024
"Βιογραφία Ενός Λογισμικού "

Η νέα ταυτότητα του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός"

Τη φετινή χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού αποκτά νέα ταυτότητα, η οποία βασίστηκε στη χρήση συμβόλων του κλασικού πολιτισμού και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό νέου λογότυπου (που δημιουργεί έναν σύνδεσµο µεταξύ της αρχαίας κληρονοµιάς και του σύγχρονου κόσµου µε έµµεσες αναφορές στον Γιάννη Μόραλη), καθώς και τη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος, συμβατής με όλες τις κινητές συσκευές: www.allofgreeceoneculture.gr. "Φέτος, μαζί με το εξαιρετικό πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα, θα σας ανακοινώσουμε και τις νέες υπηρεσίες που θα κάνουν το "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", έναν θεσμό προσβάσιμο σε όλους. Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος ο θεσμός θα έχει το δικό του σύγχρονο site, στο οποίο έχει αναρτηθεί ήδη το πρόγραμμα και από το οποίο θα γίνονται και οι προκρατήσεις για τις παραστάσεις”, μας ενημέρωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης. Το site δίνει επίσης τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεσμού, όχι μόνο μέσα από το ημερολόγιο των παραστάσεων, αλλά και μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται ανά περιφέρεια όλες οι εκδηλώσεις και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Επιπλέον, στην ενότητα "Χώροι & Ιστορία" παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται
"Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται"
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 Των κοχυλιών η γλώσσα Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων
"Των κοχυλιών η γλώσσα", Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων

Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μίλησε "για μια καινοτομία που καταφέραμε φέτος να αναπτύξουμε, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τη δυνατότητα μαγνητοσκόπησης πολλών από τις παραγωγές και η δωρεάν προβολή τους στη νέα ιστοσελίδα allοfgreeceoneculture.gr. Φέτος και του χρόνου, θα μαγνητοσκοπηθούν 30 παραγωγές από όλες τις κατηγορίες του προγράμματος και από αντιπροσωπευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου των εκδηλώσεων και της φιλοσοφίας του θεσμού”. 

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 Σεζόν
Θανάσης Κριτσάκης©
"Σεζόν"
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 Μόρτισσα κι Αλάνης
"Μόρτισσα κι Αλάνης"

Το τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επιχειρεί να εικονοποιήσει την έννοια της σύγκρουσης μέσα από μια χορογραφημένη σύγκρουση σωμάτων πάνω στην έντονα δραματική μουσική του Τζουζέππε Βέρντι από την εισαγωγή της όπερας "Μάκβεθ”. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τη δύση στην ανατολή, από τη νεότητα στο γήρας, από τη σιωπή έως την κραυγή, από την εσωτερική έως τη σωματική πάλη, η έννοια της σύγκρουσης κινηματογραφείται σαν μια νοητή γραμμή που συνδέει το ανθρώπινο είδος και τις διαφορετικές κουλτούρες μέσα στους αιώνες.

 

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει. 

• Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr 

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά ημερομηνία κι έπειτα αναλυτικά ανά κατηγορία

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στέλιος Καζαντζίδης - Υπάρχω": Στο Θέατρο Άλσος η μουσικοθεατρική παράσταση για τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή

Η ζωή και οι αξέχαστες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη ενέπνευσαν μια νέα παραγωγή που θα ανέβει στη σκηνή τον Ιούλιο, βασισμένη, μεταξύ άλλων, σε αφηγήσεις της συζύγου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2024

"Το χρονικό ενός δυσλεκτικού" επιστρέφει από του χρόνου στο Θέατρο 104

Μετά τις sold-out περσινές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο καθηλωτικός μονόλογος βασισμένος στη νουβέλα του Γιάννη Πάσχου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά.

Τι είδαμε τον Ιούνιο στις διεθνείς θεατρικές παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών;

Όσα κρατάμε από τις παραστάσεις του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, της Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν, του Ραμπί Μρουέ και των Forced Entertainment, που παρουσιάστηκαν τον πρώτο μήνα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην Πειραιώς 260.

Η Μάρθα Φριντζήλα θέλει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος να είναι ένας τόπος "συνάντησης, αλληλεγγύης και αγάπης"

Με αφορμή τη δωδέκατη διοργάνωση του θεσμού, η καλλιτέχνις μιλά στο "α" για την ανάγκη να δοθεί "Ο λόγος στις γυναίκες" (όπως είναι ο φετινός τίτλος), για τη μέρα που αφιερώνεται στην Παλαιστίνη αλλά και για το τι ετοιμάζει η ίδια στο φεστιβάλ.

Το "Καφενείο "Το επέκεινα" του Μιχάλη Σπέγγου συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά

Το θεατρικό που παρουσιάζει η ομάδα "Γέφυρα" σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά πρόκειται να παρουσιαστεί ξανά από τη νέα σεζόν για περιορισμένες παραστάσεις.

Ο "Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" σε καλοκαιρινή περιοδεία

Η νουβέλα του Λέο Τολστόι, σε διασκευή-σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη με τους Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά, ταξιδεύει σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Φεστιβάλ Αθηνών: Το "Μιντάτι" της Τζένης Αργυρίου οραματίζεται νέες τελετουργίες

Η χορογράφος παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 μια παράσταση για την ανθρώπινη συνύπαρξη και τη συλλογικότητα, που δανείζεται τον τίτλο της από ένα έθιμο των χωριών της Ηπείρου.