Θέατρο Προσκήνιο: "Λεωφορείον ο Πόθος" και "Έντα Γκάμπλερ" από τον Δημήτρη Καραντζά

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του θεάτρου Προσκήνιο επικεντρώνεται για τη σεζόν 2024-25 σε δύο σημαντικά θεατρικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου από τους Τένεσι Ουίλιαμς και Χένρικ Ίψεν, αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά.

Αγγελική Παπούλια - Αλεξία Καλτσίκη Πάρις Ταβιτιάν©

Δύο σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα δούμε στον προγραμματισμό του Θεάτρου Προσκήνιο για τη νέα σεζόν 2024-25 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά. Η Αλεξία Καλτσίκη θα ερμηνεύσει την Μπλανς Ντιμπουά από το θρυλικό "Λεωφορείον ο Πόθος” του Τενεσί Ουίλιαμς (από τον Νοέμβριο) και η Αγγελική Παπούλια θα υποδυθεί την ομώνυμη ηρωίδα στην "Έντα Γκάμπλερ” του Χένρικ Ίψεν (από τον Ιανουάριο).

Δύο εμβληματικές ηρωίδες, διαφορετικών χρονολογιών, τόπων και κοινωνιών, βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεων του σπουδαίου σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς. Η Μπλανς Ντιμπουά και η Έντα Γκάμπλερ θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή, επιχειρώντας να θέσουν εκ νέου ερωτήματα για τη την κοινωνική και ταξική ανισότητα, για τα φύλα και τη μάχη για οξυγόνο σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία

Δύο φαινομενικά εντελώς αντίθετες ηρωίδες, επιχειρούν μέσα από ένα βαθιά υπαρξιακό ταξίδι και μια οριακή αναμέτρηση με τα στερεότυπα της εποχής, την δική τους "έξοδο" από την ασφυκτική πραγματικότητα. Η ανάγκη της Μπλανς για ψευδαισθήσεις συνομιλεί έμμεσα με την ανάγκη της Έντα Γκάμπλερ για "ομορφιά". Η σύγκρουση τους με τον κόσμο και την κοινωνία θα είναι συντριπτική.  Δύο πνευματικά πρόσωπα, δύο ηρωίδες του παγκόσμιου θεάτρου που ακόμα έχουν φωνή, και με το επιχείρημά της η καθεμία ακόμα προτείνουν έναν πιο ελεύθερο, πιο ποιητικό, πιο επαναστατικό κόσμο.

Δύο ριζοσπαστικές σκηνικές αναγνώσεις του Δημήτρη Καραντζά που ασχολείται δεύτερη φορά με τον Τενεσί Ουίλιαμς μετά τον θρυλικό "Γυάλινο κόσμο” (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας) και επισκέπτεται για τέταρτη φορά το σύμπαν του Χένρικ Ίψεν μετά τις παραστάσεις: "Ο μικρός Έγιολφ” (Φεστιβάλ Αθηνών), "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί” (Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας) και "Βρικόλακες” (Θέατρο Τέχνης). 

Από το Ιανουάριο του 2025 οι παραστάσεις θα παίζονται σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα.

Δημήτρης Καραντζάς
© Geli Kalampaka
Δημήτρης Καραντζάς

Οι συντελεστές των παραστάσεων

Στο  πλευρό της Αλεξίας Καλτσίκη ως Μπλανς θα ανέβουν επί σκηνής στο "Λεωφορείον ο Πόθος” οι Άρης Μπαλής (Στάνλεϊ Κοβάλσκι), Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Στέλλα Κοβάλσκι), Βασίλης Μαγουλιώτης  / Γιώργος Ζυγούρης (Μιτς), Γιάννης Κόραβος (Στιβ), Ιωάννα Ραμπαούνη (Ευνίκη). Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου. Το σκηνικό υπογράφει η Μαρία Πανουργιά, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κίνηση ο Τάσος Καραχάλιος και τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης. 

Δίπλα στην "Έντα” Αγγελική Παπούλια θα δούμε τους Χρήστο Λούλη (Δικαστής Μπρακ), Έκτορα Λιάτσο (Άιλερτ Λεβμποργκ), Φιντέλ Ταλαμπούκα (Τέσμαν), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κυρία Έλβστεντ), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Δεσποινίς Τέσμαν). Το σκηνικό, τα κοστούμια και τους φωτισμούς υπογράφουν οι ίδιοι συντελεστές. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.