Ο "Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" σε καλοκαιρινή περιοδεία

Η νουβέλα του Λέο Τολστόι, σε διασκευή-σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη με τους Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά, ταξιδεύει σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς Γιώργος Σακκάς©

Ο "Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" του Λέο Τολστόι σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία. Η επιτυχημένη παράσταση, που βρίσκεται ήδη στην πέμπτη της σεζόν, θα παιχτεί στην Αττική στις 18/7 (Σινέ Άλεξ) και στις 28/7 (Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής"). Ερμηνεύουν οι Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας.

 

Λίγα λόγια την υπόθεση

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι "ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα και ο Γάιος είναι θνητός" που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι. Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ
©GRIDFOX

Ο "Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" βασίζεται σε αληθινό γεγονός, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τα διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Η μετάφραση από τα ρώσικα έγινε από τον Παύλο Στεφάνου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Νίκος Κασαπάκης, τον φωτισμό ο Μανώλης Μπράτσης, τη κίνηση η Χριστίνα Φωτεινάκη και τη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Προπώληση μέσω more.com εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

  • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ερμηνευτικό στοίχημα για τους δύο ηθοποιούς τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, που υποδύονται όλους τους ρόλους του αριστουργήματος του Τολστόι, για το θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση. Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξή του σείεται συθέμελα μέχρι που αποφασίζει ότι θα ξεγελάσει το θάνατο.

Σινέ Άλεξ

Λεωφ. Πόρτο Ράφτη 235

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε Δαλιδά μεταμορφώνεται ξανά η Όλγα Βενέτη

Με άξονα τα γνωστά σε όλους τραγούδια της Γαλλίδας τραγουδίστριας, ο Γιώργος Βάλαρης έγραψε και σκηνοθετεί μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση που έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Άλσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/07/2024

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 4 έως 10 Ιουλίου και ξεχωρίζουν.

Το "Κιβώτιο" θα μας συντροφεύσει για ένατη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Και την επόμενη σεζόν θα φιλοξενήσει η σκηνή των Εξαρχείων την παράσταση με τον Φώτη Μακρή που δραματοποιεί το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου.

Τι είδαμε τον Ιούνιο στις ελληνικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών;

Όσα κρατάμε από τις παραστάσεις της Βαλέριας Δημητριάδου, της Νικαίτης Κοντούρη, του Μάνου Καρατζογιάννη και του Γκι Κασίερς.

Νίκο Διαμαντή, "Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία";

Μιλήσαμε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την παράσταση-πλατφόρμα που δημιούργησε για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, με τη σύμπραξη τριάντα και πλέον καλλιτεχνών - συγγραφέων, ηθοποιών, εικαστικών, μουσικών κ.ά.

Updated | Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού "Dance Days Chania" επιστρέφει

Πλούσιο είναι για μία ακόμα χρονιά (για δέκατη τέταρτη συγκεκριμένα) το πρόγραμμα της διοργάνωσης χορού που παραμένει συνεπής στον κοινωνικό της χαρακτήρα και καλλιεργεί έδαφος για γόνιμους καλλιτεχνικούς διαλόγους.