Η σεζόν 2024-25 θα βρει τον Νίκο Καμτσή και το θέατρο Τόπος αλλού σε μια ξεχωριστή στιγμή που σηματοδοτεί το ανέβασμα της νέας παράστασης "GOGOL - Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας μύτης". Μία παραγωγή βασισμένη στις κωμωδίες και τα μυθιστορήματα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα και ιδιαιτέρως αγαπητού στο ελληνικό κοινό, Νικολάι Γκόγκολ.
Ο Νικολάι Γκόγκολ αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα σε μια μεγάλη τοιχογραφία που διαμορφώνεται επίσης από τον Ντοστογιέφσκι, τον Πούσκιν, τον Λερμόντοφ, τον Τουργκένιεφ, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή διανόηση δέσποζαν οι μορφές του Μαρξ, του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του Χέρμαν Μέλβιλ, του Δουμά και του Βίκτορ Ουγκό.
Το δραματουργικό σύμπαν του Νικολάι Γκόγκολ συνδυάζει το χιούμορ με τη σάτιρα, δημιουργώντας έργα που καταγράφουν με βιτριολική ακρίβεια και σουρεαλιστική ειρωνεία τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής του. Ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συνεχίζει την έρευνά του πάνω στους μεγάλους Ρώσους συγγραφείς και πλάθει το κείμενο της παράστασης αντλώντας από το δραματουργικό υλικό των έργων "Ο επιθεωρητής”, "Παντρολογήματα”, "Η μύτη”, "Νεκρές ψυχές”, για να ζωντανέψει στη σκηνή πρόσωπα, καταστάσεις, σχέσεις και συγκρούσεις, πατώντας στον χώρο του παραλόγου.
Δεν πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια αναπαράστασης των έργων του, αλλά για μια απόπειρα να έρθει στην εποχή μας η ανατρεπτική και ευφυής γραφή του Γκόγκολ, που όπως και η εποχή του συγγραφέα της αξίζει μια τέτοια ανελέητη κριτική.
Η πρεμιέρα της κεντρικής παραγωγής του θεάτρου Τόπος αλλού προγραμματίζεται για τις 18 Νοεμβρίου 2024.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μίκας Πανάγου, η μουσική του Κώστα Χαριτάτου, οι χορογραφίες της Κάλιας Θεοδοσιάδη και οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα.
Στη διανομή που βρίσκεται υπό διαμόρφωση βασικό ρόλο θα παίζουν οι Δημήτρης Φραγκιόγλου, Λαμπρινή Θάνου, Βίκυ Αθανασίου, Γιάννης Ζέρβας, Μαρίνα Κοσμά, Αντώνης Καλομοιράκης και Βασίλης Χριστίδης.
Περισσότερες πληροφορίες
Gogol: Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας μύτης
Τρία από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Νικολάι Γκόγκολ, «Ο επιθεωρητής», «Η μύτη» και «Τα παντρολογήματα», συνθέτουν τον βασικό πυρήνα της παράστασης που αναδεικνύει την ανελέητη σατιρική γραφή του. Στο έργο, οι χαρακτήρες από τον «Επιθεωρητή» συναντούν απρόσμενα τον ήρωα από τη «Μύτη», δημιουργώντας απίθανες καταστάσεις που οδηγούν σε κωμικοτραγικές παρεξηγήσεις. Ταυτόχρονα, η ικανότητα της Φέκλα Ιβάνοβνα από τα «Παντρολογήματα» να κάνει προξενιά και να παντρεύει όποιον βρει μπροστά της μπλέκεται με την πανικόβλητη προσπάθεια των δημοσίων υπαλλήλων να κρύψουν την αλήθεια από τον υποτιθέμενο επιθεωρητή. Η σκηνική σύνθεση και η χιουμοριστική αλληλεπίδραση των χαρακτήρων φωτίζουν με ευφυία τα κοινωνικά και πολιτικά παράδοξα που σημάδευαν τη ρωσική κοινωνία του 19ου αιώνα και που με έναν εκπληκτικό τρόπο αντανακλώνται και στη σημερινή πραγματικότητα.