"Ήταν όλοι τους παιδιά μου": Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί ξανά Άρθουρ Μίλερ με Γάλλο, Μάσχα, Μπιμπή, Μπακλέση

Το έργο που καυτηριάζει το αμερικανικό όνειρο μέσα από μια αληθινή ιστορία, το οποίο έφερε τον σπουδαίο συγγραφέα ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων τη δεκαετία του ‘50, ανεβάζει με εκλεκτό θίασο ο γνωστός σκηνοθέτης.

Ήταν όλοι τους παιδιά μου Νανούρης

Ο Γιώργος Νανούρης συνεχίζει τις σκηνικές αναζητήσεις του γύρω από το αμερικανικό θέατρο τη σεζόν 2024-25, και μετά το "Ψηλά απ’ τη γέφυρα” και τον "Θάνατο του εμποράκου” με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη (που θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν από 3/10) καταπιάνεται με ακόμη ένα έργο του σπουδαίου Άρθουρ Μίλερ, το "Ήταν όλοι τους παιδιά μου”. Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται η πρεμιέρα της νέας παράστασης στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς όπου ο ταλαντούχος σκηνοθέτης θα συνεργαστεί με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου: Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Λίλα Μπακλέση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και μαζί τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι Άννα Λουιζίδη και Δημήτρης Σέρφας

Όπως τα περισσότερα έργα του Μίλερ, έτσι και το "Ήταν όλοι τους παιδιά μου” βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, ενώ κρατά εξίσου κριτική στάση απέναντι στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου που συνθλίβει τους ήρωες της καθημερινότητας: Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλερ πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικανική Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται εικοσιένα άτομα. Ο Κέλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος. H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλερ που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία. Η στάση του Μίλερ μάλιστα μέσα στο έργο σε σχέση με το αμερικανικό όνειρο οδήγησε τον μεγάλο συγγραφέα να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50, μια περίοδο που στις ΗΠΑ επικρατούσαν έντονα αντικομμουνιστικά αισθήματα.

Τα σκηνικό θα επιμεληθεί η Μαίρη Τσαγκάρη και τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη. 

Όσο για το τι είναι αυτό που γοητεύει τον Γιώργο Νανούρη στο αμερικανικό θέατρο: "Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καταπιαστεί ξανά με τους αμερικανούς συγγραφείς παλαιότερα. Για μένα αρχικά ο "Γυάλινος κόσμος” έφερε μια πολύ μεγάλη συγκίνηση μιας και όλο το έργο είναι μία ανάμνηση του ήρωα, οπότε αυτό συνδέθηκε με πολλά προσωπικά δικά μου πράγματα, όπως νομίζω έγινε και με τους θεατές. Γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, με τα νεανικά μας χρόνια, με τη μητέρα μας, τα αδέρφια μας, ξυπνάει και σε μας αναμνήσεις και συνειρμούς. Αυτό που συμβαίνει με τους αμερικανούς συγγραφείς είναι ότι κάνουν τα ψυχογραφήματα των ηρώων και μέσα από τα έργα τους καταπιάνονται με πολλά θέματα. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα έργα που στο κέντρο τους έχουν την ψυχή του ανθρώπου”. 

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει σύντομα από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.