Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων "Δημήτρης Χορν" και "Μελίνα Μερκούρη"

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα ταλέντα του ελληνικού θεάτρου που αναδείχθηκαν νικητές των δύο βραβείων σε μια κοινή τελετή και μάθετε πού θα παίζουν αυτό το καλοκαίρι.

Βραβείο Χορν και Μερκούρη 2024

Στο ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" στην Πλάκα απονεμήθηκαν στις 27/5 τα θεατρικά βραβεία "Δημήτρης Χορν" και "Μελίνα Μερκούρη". Οι φετινοί νικητές που αναδείχθηκαν στην κοινή τελέτη ήταν οι: Αναστάσης Ροϊλός, Φώτης ΣτρατηγόςΔημήτρης Καπουράνης και η Ελίνα Ρίζου. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η παράδοση του "Χορν" είχε παγώσει, εξού και οι ηθοποιοί είναι τρεις. Υπενθυμίζουμε ότι η βράβευση γίνεται κάθε φορά για την θεατρική σεζόν που έχει παρέλθει.

Μυθιστόρημα του Γιώργου Χειμωνά
Αναστασία Γιαννάκη©
Η νικήτρια Ελίνα Ρίζου στην παράσταση "Μυθιστόρημα"

Η νικήτρια του βραβείου "Μελίνα Μερκούρη"

Η Αμαλία Καβάλη, περσινή νικήτρια, έδωσε, ως είθισται, την "καρφίτσα της Μελίνας" στην Ελίνα Ρίζου για την ερμηνεία της στα έργα "Μυθιστόρημα" του Γιώργου Χειμωνά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Εξαρχέα στο Μικρός Κεράμεικος"Ο παγοπώλης έρχεται" του Ευγένιου Ο'Νηλ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση στο Προσκήνιο και "Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν", της ομάδας RMS MATAROA, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη Φρυνίχου.

Το ίδιο βραβείο διεκδικούσαν η Ειρήνη Μακρή, η Νεφέλη Μαϊστράλη και η Πηνελόπη Τσιλίκα, ενώ η τέταρτη υποψήφια Νάνσυ Σιδέρη αρνήθηκε τη θέση της και απείχε. Η Δηώ Καγγελάρη, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Αμαλία Μουτούση, η Ματίνα Καλτάκη και η Ρένη Πιττακή ήταν τα μέλη της επιτροπής του βραβείου.

Το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" θεσπίστηκε από το ομώνυμο ίδρυμα το 2007. Κάθε χρόνο αναδεικνύει νέες ηθοποιούς που, όπως έχει αποδέιξει η ιστορία, συνεχίζουν διαγράφοντας λαμπρές πορείες. Ενδεικτικά, οι πρώτες έξι νικήτριες του διαγωνισμού ήταν η Εύη Σαουλίδου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Έλενα Μαυρίδου, η Μαρίνα Ασλάνογλου, η Λουκία Μιχαλοπούλου και η Μαρία Κίτσου. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Μια άλλη Θήβα
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Ο Δημήτρης Καπουράνης στο "Μια άλλη Θήβα"

Οι νικητές του βραβείου "Δημήτρη Χορν"

Η περίοδος της πανδημίας ανέστειλε τη λειτουργία του θεσμού που ίδρυσε ο Σταμάτης Φασουλής με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη, γι' αυτό και στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία των προηγούμενων ετών: 2019-2021, 2021-2022 και 2022-2023

Ο νικητής του επαμειβόμενου βραβείου "Δημήτρης Χορν" για τις σεζόν 2019-2020 και 2020-2021, είναι ο Αναστάσης Ροϊλός για το ρόλο του Τζιμ Ο Κόνορ στο "Γυάλινο κόσμο" του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Εθνικό Θέατρο. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Δημήτρης Κίτσος, ο Νίκος Μάνεσης και ο Πάνος Παπαδόπουλος. Για την περίοδο 2021-2022 νικητής αναδείχθηκε ο Φώτης Στρατηγός για το ρόλο του Τζον στο "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Στάθης Κόικας, ο Τάσος Λέκκας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Ορέστης Χαλκιάς.

Γυάλινος κόσμος Νανούρης Ροϊλός
Ο Αναστάσης Ροϊλός ως Τζιμ Ο Κόνορ στο "Γυάλινο κόσμο"

Τέλος, για την περσινή χρονιά, τον χρυσό σταυρό του βραβείου έλαβε ο Δημήτρης Καπουράνης για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνυποψήφιοι του ήταν ο Βαγγέλης Δαούσης, ο Πάνος Ζυγούρος, ο Βασίλης Μηλιώνης και ο Στρατής Χατζησταματίου. 

Πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου "Δημήτρης Χορν" (2019-2023) είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Μέλη της επιτροπής είναι η Λυδία Κονιόρδου, η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη και οι δημοσιογράφοι Μυρτώ Λοβέρδου και Αντιγόνη Καράλη. Ενδεικτικά, οι έξι πρώτοι ηθοποιοί που βραβεύτηκαν με το "Χορν" ήταν οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης και ο Νίκος Καρδώνης.

Πόσο κοστίζει να ζεις
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Ο Φώτης Στρατηγός στο "Πόσο κοστίζει να ζεις"

Πού θα βρούμε φέτος τους νικητές του "Χορν";

Ο Αναστάσης Ροϊλός θα περιοδεύσει από 1/7 ως "Άμλετ” στην παράσταση του κλασικού σαιξπηρικού έργου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Ο Φώτης Στρατηγός θα ερμηνεύσει τον Αγγελιοφόρο στις "Βάκχες” του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, 2-3/8).  Τέλος, η "Μια άλλη Θήβα" με τον Δημήτρη Καπουράνη θα περιοδεύσει και το καλοκαίρι από τις 7/7. Ο ηθοποιός εμφανίζεται και στην τηλεοπτική σειρά το Mega "Το ναυάγιο".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber