Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος", σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, συνεχίζει τις παραστάσεις του στη μεγαλύτερη, πλέον, σκηνή του θέατρου Αλκμήνη, προσαρμοσμένη τόσο σκηνοθετικά όσο και φωτιστικά, κάθε Κυριακή από 4 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου. Επίσης, η παράσταση θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική βραδιά στο Κινηματοθέατρο "Άρτεμις" στο Μαρκόπουλο τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Το ρόλο του Χαλεπά ερμηνεύει ο Γιώργης Κοντοπόδης.
Η παράσταση που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανίδι Ερμιονιδας, και στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης.
Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοί καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοί, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοί στα ιδανικά τους. Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου.
Η διάσημη "Κοιμωμένη" του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο "Σάτυρος" που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η "Μηδεια" που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το "Παραμύθι της πεντάμορφης", είναι μερικά από τα δείγματα της τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού.
Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού, 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, άατω απο άθλιες συνθήκες, αλλά 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννουλη Χαλεπα.
Περισσότερες πληροφορίες
Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιστρέφει για τρίτη χρονιά σε μια επετεικαή εκδοχή για τα 86 χρόνια από το θάνατό του, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;