"Οθέλλος/Πορνογραφία": Ο Γιάννης Λεοντάρης αποκαλύπτει την έμφυλη βία μέσα από το πρίσμα του σαιξπηρικού "Οθέλλου"

Ο Γιάννης Λεοντάρης γράφει στο «α» για το «Οθέλλος/Πορνογραφία» που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Σταθμός (από 15/1). Η παράσταση, βασισμένη στο σαιξπηρικό πρωτότυπο, εστιάζει στη «στρατηγική» της γυναικοκτονίας.

Οθέλλος/Πορνογραφία © Εβίτα Σκουρλέτη

Η τοξικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα κοκτέιλ ουσιών, μια σειρά από χημικές ενώσεις που παράγονται μέσα στον οργανισμό μας και δηλητηριάζουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Το "κακό" δεν είναι ζήτημα ηθικής. Είναι πρωτίστως ζήτημα χημείας και ιατρικής. 

Γιάννης Λεοντάρης

"Ο Ιάγος είναι εκείνος που διατυπώνει τις μεγάλες αλήθειες της ζωής όταν λέει: "Η ζήλια εξευτελίζει την ίδια τη σάρκα που την τρέφει" ή "οι κακές σκέψεις είναι από τη φύση τους δηλητήρια". 

Η παράσταση "Οθέλλος/Πορνογραφία" διερευνά τις χημικές ενώσεις οι οποίες συνδέουν το πορνογραφικό βλέμμα με την έμφυλη βία. Τέσσερις τραγικοί ήρωες οδηγούνται στο θάνατο, πνιγμένοι στο δηλητήριο που γεννιέται μέσα στο μυαλό του Ιάγου. Όσο κι αν επιθυμούμε να καθρεφτιστούμε στην τραγική μοίρα της Δυσδαιμόνας ή του Οθέλλου, τα πρόσωπα αυτά δεν μας μοιάζουν. Καθρέφτης μας είναι ο Ιάγος. Τον αναγνωρίζω πολύ συχνά γύρω μου και κάποτε μέσα μου. Όπως διαπιστώνει ο Οθέλλος, ο Ιάγος "έχει σπουδάσει την ανθρώπινη ψυχή και έχει μελετήσει τις ποιότητες στις σχέσεις των ανθρώπων". Είναι αλήθεια. Ο Ιάγος είναι εκείνος που διατυπώνει τις μεγάλες αλήθειες της ζωής όταν λέει: "Η ζήλια εξευτελίζει την ίδια τη σάρκα που την τρέφει" ή "οι κακές σκέψεις είναι από τη φύση τους δηλητήρια". 

Οθέλλος/Πορνογραφία
© Εβίτα Σκουρλέτη

"Η παράσταση επεξεργάζεται δραματουργικά το σαιξπηρικό πρωτότυπο και εστιάζει στη "στρατηγική" της γυναικοκτονίας".

Η παράσταση επεξεργάζεται δραματουργικά το σαιξπηρικό πρωτότυπο και εστιάζει στη "στρατηγική" της γυναικοκτονίας. Ο Ιάγος είναι ένας βιρτουόζος πορνογράφος. Παραχαράσσει εικόνες και αφηγείται το μισογυνισμό, παράγοντας μια διπλή γυναικοκτονία. Χρησιμοποιεί τις τεχνικές των φωτογράφων-παπαράτσι για να απομονώσει χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης και της κοινωνικής συμπεριφοράς της Δυσδαιμόνας, προβάλλει τις εικόνες του στον Οθέλλο και στους θεατές με στόχο να τους "μυήσει" στην ηδονοβλεπτική συνθήκη που καθιστά το γυναικείο σώμα αναλώσιμο και ταυτόχρονα μισητό. Το αναλώσιμο όμως καταλήγει πάντα στα σκουπίδια. Νεκρό. 

Οθέλλος/Πορνογραφία
© Εβίτα Σκουρλέτη

Με την παράσταση αυτή δεν μας ενδιαφέρει να πούμε ότι η πορνογραφία είναι "καλό" ή "κακό" ερέθισμα. Μας ενδιαφέρει όμως η διαπίστωση της νευροψυχιατρικής σύμφωνα με την οποία είναι ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα που απελευθερώνει ντοπαμίνη στον οργανισμό. Όσο υψηλότερη είναι η αιχμή της ντοπαμίνης τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση μετά, προς τις περιοχές του κενού ή της βίας.

Οθέλλος/Πορνογραφία
© Εβίτα Σκουρλέτη

Ευχαριστώ τους ηθοποιούς της παράστασης Αιμιλία Βάλβη, Γιώργο Κριθάρα, Νικόλα Μαραγκόπουλο και Κατερίνα Παπανδρέου για την αγάπη και τη διαθεσιμότητά τους. Επίσης την εταιρεία παραγωγής Αντίρρηση, που με βάση τη Θεσσαλονίκη υπηρετεί το θέατρο με συνέπεια και σεβασμό, και τον πάντα φιλόξενο Μάνο Καρατζογιάννη που μας δίνει στέγη στο Θέατρο Σταθμός. 

Οθέλλος/Πορνογραφία
© Εβίτα Σκουρλέτη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οθέλλος/Πορνογραφία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Μετά το “Όπως πάει το ποτάμι” και τη “Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα”, ο Γιάννης Λεοντάρης επιστρέφει στο Σταθμός με μία νέα προσέγγιση του σαιξπηρικού έργου, που εστιάζει και αναδεικνύει έναν σημαντικό πυρήνα του: τις γυναικοκτονίες της Δυσδαιμόνας και της Αιμιλίας. Με επίκεντρο τον Ιάγο, έναν «παπαράτσι» ο οποίος δεν διστάζει να κατασκευάσει μια «πόρνη», μέσα από διαστρεβλωμένες εικόνες της πραγματικότητας που πείθουν τον Οθέλλο για την απιστία της Δυσδαιμόνας και τον ωθούν στη δολοφονία της, η παράσταση ενώνει τις τελείες ανάμεσα στην πορνογραφία και την έμφυλη βία, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Υπό το πρίσμα του πορνογραφικού βλέμματος που κατακερματίζει και καταναλώνει το γυναικείο σώμα, ο Οθέλλος δεν είναι μια «τραγωδία ερωτικής ζήλιας», όπως συχνά χαρακτηρίζεται, αλλά μια ιστορία πατριαρχικής βίας. Στο τέλος του έργου, η Δυσδαιμόνα και η Αιμιλία είναι νεκρές. Τις σκότωσαν γιατί τις αγαπούσαν; Οι θεατές, μάρτυρες όσων έγιναν και γίνονται, καλούνται να πάρουν θέση, έχοντας κατά νου ότι ο θύτης, ακόμα κι αν αιμορραγεί, δεν σκοτώνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τριπλό εναρκτήριο ραντεβού στην Πειραιώς 260

Η πολυαναμενόμενη στιγμή έφτασε και η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πόρτες της με μία διεθνή θεατρική παράσταση και δύο παραστάσεις χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
31/05/2024

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η "Βότκα μολότοφ" και το "Lemon" ξεκινούν περιοδεία!

Τρεις παραστάσεις που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν ξεκινούν την καλοκαιρινή πορεία τους σε διάφορα θέατρα της Αττικής, κάνοντας πρεμιέρα την ίδια μέρα του Ιουνίου.

Η Ελένη Ράντου συνεχίζει με το "Πάρτι της ζωής μου" τη σεζόν 2024-25

Η sold out παράσταση που χάρισε στην ταλαντούχα ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α" συνεχίζεται ακάθεκτη και για τρίτη σεζόν τον ερχόμενο χειμώνα.

Athens Comedy Festival: Το απόλυτο φεστιβάλ κωμωδίας σπάει κάθε ρεκόρ!

Το Athens Comedy Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ (από 30/5) με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και καλεσμένους και, το σημαντικότερο, περισσότερες παραστάσεις από ποτέ με πρωταγωνιστή το ίδιο το κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

6 παραστάσεις περφόρμανς και χορού για αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε για εσάς και σας προτείνουμε έξι ιδιαίτερες παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου καθώς και site specific performance που κάνουν πρεμιέρα από 30/5 έως και 5/6.

Αίμα στη σκηνή

Άκρως διασκεδαστική πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ενός έργου που στηρίζεται στο εύρημα του "θέατρου μέσα στο θέατρο" και αφηγείται την τραγελαφική ιστορία ενός δευτεροκλασάτου θιάσου που ανεβάζει τον "Αμλετ". | Powered by Uber

Κήτος

Δύναμη, συναίσθημα, αμεσότητα και ειλικρίνεια -παρά τις ατέλειές του- διαθέτει το ανέκδοτο έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού, ο εξομολογητικός μονόλογος ενός παχύσαρκου άνδρα, και ανεβαίνει σε μία εξίσου άμεση παράσταση από τον Ευάγγελο Βογιατζή. | Powered by Uber