ANDÁMOSIS: Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα με επίκεντρο τη γυναίκα

Ένα έργο γεμάτο μουσική και χορό, αντλώντας έμπνευση από το ισπανικό φλαμίνγκο και την ελληνική παράδοση, μιλά για τις γυναίκες και το ρόλο τους σε μια πατριαρχική κοινωνία.

ANDÁMOSIS Dragan Popovic©

"ANDÁMOSIS": ένας συνδυασμός της ισπανικής λέξης Andar, που σημαίνει περπατώ, κινούμαι και της ελληνικής λέξης Αντάμωσις. Αυτός είναι ο τίτλος του μουσικοχορευτικού έργου, όπου το φλαμένκο συναντιέται με το ρεμπέτικο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από το χορό, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Το Playground for the Arts φιλοξενεί την παράσταση για δυο μοναδικές μουσικοχορευτικές βραδιές το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, η οποία στοχεύει στο να φέρει αυτές τις δύο παραδόσεις και πολιτισμούς μαζί, εξερευνώντας τη γυναικεία φιγούρα, μέσα από πραγματικές ιστορίες του παρελθόντος και του παρόντος.

ANDÁMOSIS

Τόσο στο φλαμένκο, όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί κανείς να βρει πολλές ιστορίες σιωπής, κατάχρησης και καταπίεσης της γυναίκας, αλλά και άλλες πολλές που εξυμνούν τη γυναικεία φύση και ομορφιά. Όταν η ελληνο-ιταλίδα χορεύτρια Κλαούντια Καραπάνου ξεκίνησε να δουλεύει την παράσταση, έμαθε για μια φίλη της, που μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της, όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Η κοπέλα επέζησε, γιατί κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια. Η εμπειρία αυτή συγκλόνισε την Κλαούντια, η οποία μεταξύ άλλων προσάρμοσε αναλόγως την παράσταση, ζητώντας να αλλάξουν οι στίχοι ενός παραδοσιακού θεσσαλικού τραγουδιού για την περιβόητη "επικίνδυνη" ομορφιά της γυναίκας, προσθέτοντας χωρία από τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και μιλώντας για ιστορίες που βουτούν βαθιά στην αγωνία και στο φόβο, αλλά και στην ευλογία του να είσαι γυναίκα.

ANDÁMOSIS

Η "ANDÁMOSIS" είναι μια παράσταση που τονίζει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Σήμερα, η κοινωνία φαίνεται να δίνει λίγο περισσότερο χώρο στις γυναίκες για να ακουστούν και να μιλήσουν για τη βία και την κατάχρηση. Παράλληλα όμως, η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσες.

ANDÁMOSIS

Μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο δίνει το παρών στην εκδήλωση: Η Κλαούντια Καραπάνου (χορός), ο Lucas Arango (κιθάρα), ο Lucas Zegri (κρουστά) και η Γιώτα Μπαρόν (τραγούδι, στίχοι). Η παράσταση είχε κάνει πρεμιέρα στο Frijdag Festival στην Στοκχόλμη, τον Νοέμβριο 2022.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.