Πιστός στη συνεχή αναζήτηση νέων έργων και λάτρης του θεάτρου κοινωνικού προβληματισμού, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έχει παρουσιάσει πολλές φορές σε πανελλήνια πρεμιέρα άξια δείγματα της ξένης δραματουργίας. Ένα τέτοιο ήταν και το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο που ανέβηκε πέρυσι στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και επαναλαμβάνεται φέτος (από 2/10), λόγω της επιτυχίας που γνώρισε.
Το έργο του γαλλο-ουρουγουανού συγγραφέα αφηγείται τις συναντήσεις ενός συγγραφέα με ένα νεαρό, καταδικασμένο για πατροκτονία, προκειμένου να γράψει ένα έργο εμπνευσμένο από την ιστορία του˙ του προτείνει, μάλιστα, να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη σκηνή, όταν όμως αυτό δεν καθίσταται εφικτό απευθύνεται σε έναν ηθοποιό για να ερμηνεύσει το ρόλο του νεαρού πατροκτόνου. Πρόκειται για ένα συγκινητικό έργο-σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, τη σχέση με τον πατέρα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά και τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, ενώ φέρει αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα και στο "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογέφσκι.
Μάλιστα, το συγγραφικό εύρημα που θέλει τους ρόλους του κατάδικου και του ηθοποιού να ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό δημιουργεί μια ιδιαίτερα γοητευτική συνθήκη επί σκηνής. Στην ατμοσφαιρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τους δύο ρόλους ερμήνευσε συναρπαστικά Δημήτρης Καπουράνης (σύμφωνα με την κριτική μας, υπήρξε "η πραγματική αποκάλυψη της παράστασης"), ενώ τον συγγραφέα υποδύθηκε με ιδιαίτερη διορατικότητα ο Θάνος Λέκκας, και οι δυο τους διαμόρφωσαν ένα από τα πιο συγκινητικά ερμηνευτικά ντουέτα της σεζόν.
Τα επόμενα σχέδια του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου περιλαμβάνουν ακόμη ένα έργο σε πανελλήνια πρεμιέρα, τη "Γέρμα" του Σάιμον Στόουν. Μάλιστα η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο Πόρτα (από 27/10), σε μια νέα συνεργασία του σκηνοθέτη με το ιστορικό θεάτρο. Το έργο του αυστραλέζου συγγραφέα εμπνέεται από το ομώνυμο αριστούργημα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη και πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε μια φτωχή αγροτική και συντηρητική κοινωνία. Ο Στόουν μεταφέρει την ιστορία στο σήμερα και προτείνει ως πρωταγωνιστικό ζευγάρι μία δημοσιογράφο και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων και έναν επιτυχημένο επιχειρηματία.
Όπως και στο έργο του Λόρκα, ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται, λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν παιδί, η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά, ενώ παρακολουθούμε την εμμονή της ηρωίδας καθώς και την αδυναμία του σύζυγο να παρακολουθήσει αυτόν τον αδιέξοδο αγώνα. Στο σημερινό Λονδίνο, αλλά πάντα σε συνομιλία με το θεατρικό της διακείμενο, η ηρωίδα του Στόουν εσωτερικεύει την εμμονή της μητρότητας σε σύγκρουση με το περιβάλλον της, σε σημείο να καταστρέψει την ψυχική της υγεία, την καριέρα της, τη ζωή της.
Η "Γέρμα πρωτοπαρουσιάστηκε" –κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές– το 2017 στο Young Vic στο Λονδίνο και αποτελεί ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα της σύγχρονης κοινωνίας και των έμφυλων σχέσεων. Τον κεντρικό ρόλο θα ερμηνεύσει η Μαρία Κίτσου και μαζί της θα δούμε τους Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Τατιάνα Πίττα, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, Ασπασία Κράλλη και Μαριάννα Μαριγώνη. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου και του Δημήτρη Κιούση, η σκηνογραφία της Ευαγγελίας Θεριανού, η ενδυματολογία της Κλαιρ Μπρέισγουελ, ο σχεδιασμός φωτισμών της Χριστίνας Θανάσουλα, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και ο σχεδιασμός βίντεο του Παντελή Μάκκα.